Tzatziki Vegan

Un tzatziki delicios, ușor, cremos, proaspăt și plin de castraveți și mărar.

Timp de preparare: 10 minute

Număr de porții:

Ingrediente

~ 150 gr castravete cu coajă, ras fin;
360 gr iaurt vegetal;
3 căței de usturoi tocați fin sau pisat;
15 g mărar proaspăt tocat mărunt (~2 linguri);
1 praf de sare și de piper negru;
1 ½ suc de lămâie;
1 – 2 linguri ulei de măsline extravirgin.

Mod de preparare

Rade castraveții fin și scurge excesul de apă folosind o sită, un tifon sau un prosop de bucătărie.
Adaugă iaurt vegetal într-un bol mare și amestecă împreună cu castravetele strecurat, usturoiul, mărarul, sarea, piperul, sucul de lămâie și ulei de măsline. Amestecă până se combină.
Gustă și reglează aroma după cum este necesar, adăugând mai multă sare, usturoi, lămâie sau mărar.
Servește imediat sau depozitează la frigider pentru maxim 2-3 zile, uneori mai mult, în funcție de prospețimea iaurtului.

Quiche cu tofu

Avem pentru tine cea mai simplă rețetă de quiche cu tofu! Cu blat din cartofi, pentru o variantă gluten-free!

Timp de preparare: 2 ore

Număr de porții: 6-8

Ingrediente

CRUSTĂ

3 cartofi mijlocii/mari
30 ml unt vegan topit (sau ulei de măsline)
1/2 linguriță sare + piper

UMPLUTURĂ

350 gr silken tofu
10 gr fulgi de drojdie inactivă
50 gr hummus
sare de mare și piper negru (după gust)
3 căței de usturoi (tocați)
2 fire de praz mediu (feliat subțire sau cubulețe)
110 gr roșii cherry (tăiate pe jumătate)
90 g broccoli tăiat buchețele

Mod de preparare

  1. Preîncălzește cuptorul la 230 grade C și unge cu puțin ulei o formă de ~24 cm diametru.
  2. Rade cartofii și măsoară 3 căni. În funcție de dimensiunea formei pe care o folosești, ajustează cantitatea de cartofi rași. Transferă cartofii rași într-un prosop curat și stoarce excesul de umiditate. Adăugă cartofii în vas, stopește-i cu untul și asezonează-i cu sare și piper. folosește-te de degete pentru a uniformiza crusta de cartofi, dându-i forma vasului.
  3. Coace timp de 25-30 de minute sau până se rumenesc uniform. Scoate din cuptor, lasă crusta deoparte și micșorează temperatura cuptorului la 210 grade C.
  4. Pregătește legumele, așează-le pe o foaie de copt, asezonează cu 2 linguri de ulei de măsline, sare și piper. Introdu la cuptor până se înmoaie și se rumenesc (20-30 minute). Lăsă deoparte și redu căldura cuptorului la 190 grade C.
  5. Pentru a pregăti umplutura de tofu, adăugă tofu scurs ăntr-un robot de bucătărie împreună cu drojdia nutrițională, hummus-ul, sare și piper.
  6. Scoate legumele din cuptor, adăugă-le într-un castron împreună cu amestecul de tofu. Adaugă umplutura în vas, peste crustă, într-un strat uniform.
  7. Coace quiche-ul la 190 grade C, timp de 30-40 de minute sau până când partea de sus devine maro auriu și fermă.
  8. Lăsă să se răcească și servește cu salată. Resturile pot și păstrate în frigider până la două zile.
Salata “Vitamine la borcan”

Un pranz usor de preparat, rapid si mai ales foarte sanatos: telina apio, morcov, porumb, rosii, castraveti, ridichii si cativa vlastari pentru un plus de savoare!

Timp de preparare: 10 minute

Număr de porții: 2

Ingrediente

1 tulpina de telina apio
1 morcov
80 gr porumb fiert
3-4 rosii
1 castravete
3-4 ridichii
mixul de vlastari preferati

Mod de preparare

  1. Spala bine toate legumele, scurge porumbul de apa din conserva si clateste-l.
  2. Da pe razatoare morcovul, feliaza subtire tulpina de apio, rosiile, castravetele si ridichiile.
  3. Aseaza in straturi, intr-un borcan cu capac, toate ingredientele.
  4. Separat, prepara o vinegreta din uleiul de masline, zeama de lamaie, sare si putin piper. Adauga peste salata doar in momentul servirii.

Tofu crocant

Cel mai rapid și mai simplu mod de a transforma tofu simplu într-unul crocant, ideal pentru orice fel de mâncare. Sunt necesare doar 4 ingrediente și 25 de minute!

Timp de preparare: 30 minute

Număr de porții: 2

Ingrediente

400 – 450 gr tofu extra ferm
1 praf sare de mare
1 linguriță de condimente (pudră de curry, pudră de chili, tamari, condimente tandoori etc.)
15 gr ulei de cocos, avocado sau semințe de struguri

Mod de preparare

  1. Preîncălzește cuptorul la 190 grade C. Înfășoară tofu într-un prosop absorbant. Pune ceva greu deasupra – precum o tigaie din fontă – pentru a scoate tot lichidul, timp de 5 minute. Alternativ, poți utiliza o presă de tofu.
  2. Porționează tofu în cuburi mici, apoi adăugă într-un castron, adaugă condimentele (dacă dorești o aromă neutră, adaugă doar sare), și amestecă astfel încât toate bucățelele de tofu să fie bine condimentate.
  3. Încălzește la foc mediu o tigaie mare din metal sau fontă, apoi adaugă uleiul și tofu condimentat. Sotează timp de 5 minute, agitând / răsturnând ocazional pentru a găti tofu pe toate părțile, până când capătă o ușoară crustă pe fiecare parte și începe să se rumenească.
  4. Transferă tigaia în cuptor pentru și coace timp de aproximativ 15 minute sau până când tofu este ferm la atingere și înce să se prăjească. Cu cât se coace mai mult, cu atât devine mai fermă.
  5. Astfel ai un tofu crocant, numai bun de adăugat în aproape orice fel de mâncare dorești!

Brânzică vegană din caju cu ierburi și usturoi

Brânză vegană ușoară, cremoasă, aromată cu lămâie, usturoi și drojdie nutrițională pentru acea aromă extra de brânză.

Timp de preparare: 1 zi

Număr de porții: 3-4

Ingrediente

120 g caju crud
2 căței de usturoi tocați
1/4 linguriță pudră de usturoi
coaja rasă de la 1/2 lămâie medie
30 ml suc de lămâie
60-90 ml apă
3 g drojdie inactivă
1/4 linguriță sare de mare
15 ml ulei de măsline

Mod de preparare

  1. Așeză caju într-un castron și acoperă cu apă rece. Acoperă cu folie de plastic și lasă-l la hidratat timp de 12 ore.
  2. După hidratare, scurge bine caju și adăugă-l într-un robot de bucătărie sau un blender, împreună cu usturoiul tocat, pudra de usturoi, coaja de lămâie, sucul de lămâie, apa (începe cu o cantitate mai mică), drojdia nutrițională, sarea și uleiul de măsline.
  3. Procesează până când amestecul este foarte cremos și neted, adăugând apă, după cum este necesar.
  4. Gustă și în funcție de preferințe, mai adaugă lămâie pentru, drojdie nutrițională, usturoi sau sare.
  5. Așezați o strecurătoare fină peste un bol mare. Îmbracă strecurătoarea cu tifon sau un prosop de bucătărie foarte fin. Adaugă brânza și strânge colțurile tifonului sau prosopului, rasucește ușor și prinde cu o bandă de cauciuc.
  6. Așeză “bila” astfel formată în frigider pentru cel puțin 6 ore sau până când excesul de lichid este eliminat și branza își păstrează forma atunci când este scoasă din material.
  7. Pentru servire, scoate brânză din material, modeleaz-o cu mâinile dacă este necesar, apoi acopră cu ierburi tocate și puțină coajă de lămâie (opțional). Este fragilă, deci mânuiește-o cu grijă.
  8. Savurează cu crackerși sau legume. Brânza își va păstra forma 1-2 ore din frigider. Resturile se păstrează bine într-un recipient acoperit în frigider până la 5 zile.

Queso vegan pe bază de caju

Queso, numit și chile con queso, este un sos pe bază de brânză topită, servit de obicei alături de chipsuri de tortilla. Se crede că a avut originea în Texas la începutul anilor 1900. Rețeta noastră de queso vegan cremos este gata în doar 5 minute, este ușor de făcut și este perfectă pentru nachos, burrito, tacos și alte rețete mexicane!

Timp de preparare: 5 minute

Număr de porții: 2-3

Ingrediente

120 – 160 ml apă fierbinte
80 g caju crud
1 cățel de usturoi, tocat
5 g drojdie inactivă
1/3 linguriță de chimen măcinat
1/2 linguriță praf de chili
1/2 linguriță de sare
10 g harissa

Mod de preparare

  1. Adăugă toate ingredientele într-un blender (începând cu cantitatea mai mică de apă) și amestecă până obții un sos cremos, adăugând mai multă apă, în funcție de nevoie. Dacă sosul devine prea subțire, îl poți îngroșa cu caju crud suplimentar.
  2. Gustă și reglează aroma, după preferință, adăugând mai multă drojdie nutrițională pentrupentru un gust mai pregnant de „brânză” sau sare pentru un produs mai sărat, chimen pentru un gust mai afumat, praf de chili sau harissa pentru un gust mai picant.
  3. Servește cu chipsuri, tacos, nachos, burritos! Decorează cu sos harissa sau alt tip de sos picant, pentru servire (opțional).
  4. Se poate păstra la frigider până la 5-7 zile sau la congelator până la 1 lună. Pentru a dezgheța sosul congelat, pune-l la frigider pentru 24-48 de ore. Reîncălzește la cuptorul cu microunde sau într-o cratiță mică la foc mediu-mic. Adăugă mai multă apă dacă sosul se îngroașă la reîncălzire.

Parmezan vegan din 5 ingrediente

Parmezan vegan delicios, ușor de preparat, din amestec de nuci, semințe, sare și drojdie nutrițională! Toppingul perfect pentru preparatele italiene!

Timp de preparare: 5 minute

Număr de porții: 16 (1 lingură/porție)

Ingrediente

100 gr nuci braziliene
20 gr semințe de pin
10 gr semințe de cânepă
12 g drojdie inactivă
3/4 linguriță sare de mare
1/4 linguriță pudră de usturoi (opțional)

Mod de preparare

  1. Adăugă nucile braziliene, semințele de pin, semințele de cânepă, drojdia nutrițională și sarea într-un robot de bucătărie sau un blender și procesează până obții un amestec fin.
  2. Dacă folosești usturoi, adaugă pudra.
  3. Gustă și ajustează aroma, dacă este nevoie, adăugând mai multă drojdie nutrițională pentru un gust mai pregnant de „brânză” sau sare pentru un produs mai sărat.
  4. Păstrează într-un recipient închis la frigider până la 2-3 săptămâni. Perfect pentru toppinguri de pizza, paste, lasagna și multe altele!

Listă de cumpărături

Hummus in 3 culori

Hummus in 3 culori

Hummusul este un sos pe baza de naut. Simplitatea acestei retete a facut-o extrem de populara nu doar in Orientul Mijlociu, Turcia sau Africa de Nord. In prezent, aceasta reteta se bucura de popularitate in intreaga lume. Incearca reteta noastra si bucurate de trei variante gustoase ale acestei retete clasice.

Timp de preparare: 20 minute

Număr de porții: 3-4

Ingrediente

1 conserva de 400 gr de naut
2 linguri tahini
1-2 catei de usturoi
3 linguri ulei de masline extra virgin
2 linguri zeama de lamaie sau lime
1 sfecla mica coapta sau fiarta la aburi
1/2 avocado bine copt
pentru decor: paprika, coriandru sau patrunjel, rodie

Mod de preparare

  1. Clateste nautul in apa rece si zdrobeste-l in robotul de bucatarie sau in blender.
  2. Adauga tahini, usturoiul zdrobit, sare si sucul de lamaie. Adauga treptat uleiul de masline si daca mai este nevoie adauga putin lichid din conserva.
  3. Imparte sosul in trei parti.
  4. Prima parte proceseaz-o impreuna cu sfecla coapta sau fiarta (s-ar putea ca acest hummus cu sfecla sa necesite inca putina zeama de lamaie) si decoreaza cu patrunfel sau coriandru tocat marunt.
  5. Cea de-a doua parte amestec-o cu avocado zdrobit si decoreaza cu seminte de rodie.
  6. Cea de-a treia parte de hummus decoreaz-o cu paprika si adauga un fir de ulei de masline.
  7. Serveste toate cele trei variante de hummus cu chipsuri de tortillia sau pe felii de paine.

Guacamole

Guacamole

Cuvantul “guacamole” provine din limba spaniola, din cuvintele aguacate și mole (avocado și sos). Originar din zona Americii Centrale, acest sos pe baza de avocado este foarte nutritiv, cu un continut ridicat de Omega 3, vitaminele A, E si B.

Timp de preparare: 5 minute

Număr de porții: 1-2

Ingrediente

1 avocado copt
1-2 fire de ceapa verde sau 1/3 ceapa rosie
zeama de lamaie sau lime
sare

Mod de preparare

  1. Toaca marunt ceapa.
  2. Zdrobeste avocado, amesteca cu ceapa tocata si adauga dupa gust zeama de lamaie sau lime si un praf de sare.
  3. Serveste alaturi de chipsuri de tortillia sau pe felii de paine.

Listă de cumpărături