Pline de vitamine şi minerale, ajutând la reglarea greutăţii și la controlul glicemiei, cu conținut de omega 3 mai mare decât somonul, bogate în minerale și fibre, sărace în calorii și fără gluten semințele de chia sunt o adevărată minune pentru sănătate. Semințele de chia provin de la planta numită Salvia hispanica, originară din America […]

Este recomandat să facem o detoxifiere la fiecare schimbare de anotimp, iar primăvara cu atât mai mult pentru că organismul nostru are nevoie de o alimentație energizantă și detoxifiantă pentru a rezista schimbărilor metabolice care au lor în această perioadă și pentru a elimina toxinele acumulate în timpul lunilor de iarnă. Organismul are capacitatea de […]

Proteinele sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului. Odată ajunse în organism, acestea se transformă în aminoacizi care stimulează regenerarea celulară. Mai mult decât atât, proteinele se digeră mai greu, ceea ce înseamnă că mențin senzația de sațietate pentru mai mult timp. Dar, ceea ce este important este să ne asigurăm aminoacizii esențiali, pe care […]

Importanța postului în viața noastră are implicații extraordinare asupra sănătății, indiferent că alegerea este una motivată religios sau nu. Renunțarea la alimentele de origine animală va aduce beneficii enorme la nivelul întregului organism. După o iarnă lungă, cu o dietă bogată în carne și alte alimente grase, corpul are nevoie de detoxifiere. Ficatul și rinichii, […]

Proteinele din soia aduc o contribuție valoroasă unei diete vegetariene, acest aliment fiind un înlocuitor sănătos pentru produsele din carne. În avantajul „cărnii” de soia față de carnea animalelor, este faptul că proteinele din soia sunt de câteva ori mai puțin toxice decât cele animale, în timp ce grăsimile nesaturate din această plantă sunt un […]

Tofu este un ingredient cu un gust neutru, dar extrem de sensibil la aromele condimentelor. Este extrem de versatil și se adaptează unei multitudini de stiluri de gătit, dând de fiecare dată un gust special preparatelor. Este o alegere bună pentru a suplini lipsa proteinelor din carne și are un aport consistent de grăsimi bune […]

În condițiile în care nutriționiștii susțin că cea mai sănătoasă dieta este cea care combină echilibrat vitaminele și mineralele din legume și fructe cu proteinele și fibrele din carne, adoptarea unei diete fără carne poate deveni o problemă pentru sănătate.   Proteinele joacă un rol important în organismul nostru. Sunt prezente în mușchi, piele și […]

Seitanul este foarte popular printre vegetarieni pentru că după ce este gătit se aseamănă la textura și consistență cu carnea: este dens, dar în același timp se topește în gură. Se prepară din doar două ingrediente: făină cu conţinut mare de gluten şi puţină apă. Secretul constă în îndepărtarea amidonului prin spălare. În funcție de […]

Jackfruit-ul cunoscut pentru beneficiile sale multiple pentru sănătate, este singurul fruct care poate fi consumat necopt, copt, crud sau gătit. Sutele de seminţe din interior sunt foarte hrănitoare, conţin fier, potasiu, calciu şi proteine, iar pulpa, multă vitamina C. Este motivul pentru care a fost numit „fructul miracol”. Nutriționiștii spun că fructul de jackfruit poate înlocui […]

Lipsit de grăsimi animale și bogat în nutrienți, laptele vegetal este cea mai bună alternativă, care poate înlocui laptele animal. În plus, laptele vegetal nu conține lactoză, grăsimi saturate și nici colesterol. Spre deosebire de laptele de origine animală, laptele vegetal nu conţine cazeină, grăsimi animale sau lactoză, ci grăsimi de origine vegetală, nesaturate. Laptele […]

Consumat de călugării budiști de mii de ani, șeitanul supranumit “hrana lui Buddha”, este cunoscut și sub denumirile de carne din grâu, carne din gluten sau carne vegetariană. Este un super aliment foarte bogat în proteine, care se obține din gluten, proteina principală care se găsește în grâu. Seitanul este carnea vegetariana din gluten de […]

Laptele de cocos este extrem de versatil și este un excelent înlocuitor vegetarian pentru laptele de vacă sau de capră. Laptele de cocos poate fi parte din dieta zilnică, pentru că este bogat în vitaminele C, E, B1, B3, B5, şi B6, dar şi fier, zinc, sodiu, calciu, magneziu, fosfor, acid lauric – substanţă regăsită […]

Jackfruit este un fruct gigantic originar din Asia de Sud Est, mai exact India, practic cel mai mare fruct care creşte într-un copac. Este considerat fructul național al Bangladesh-ului, dar este extensiv cultivat în regiunile tropicale ale subcontinentului Indian, în Tailanda, Malaezia, Indonezia și Brazilia, pentru fructele și semințele sale, precum și pentru lemnul său. […]

Chiar dacă ne-am fi dorit o vacanță de iarnă mai lungă, timpul nu stă în loc nici anul acesta, iar 2018 a început în forță și ca de obicei cu probleme. Unele fac parte din rutina zilnică, pe altele le-ai prevăzut sau le-ai amânat, iar multe se anunță sau chiar dau buzna pe neașteptate. Pentru […]

Suntem asaltați zilnic de dulciuri rafinate pline de zahăr și alte ingrediente nu tocmai bune pentru sănătate. Este greu să reziști tentației de a nu te premia cu “ceva bun” măcar o dată la câteva zile. Nevoia de a consuma chiar și doar ocazional ceva dulce nu poate fi total ignorată, oricât de mult te-ai […]

Ovăzul este o cereală integrală care se găsește în aproape orice magazin cu produse alimentare, însă cine vrea să consume ovăz trebuie să fie atent la ce este scris pe eticheta produsului. Întotdeauna este bine să alegeți doar ovăzul care nu conține aport suplimentar de zahăr și care este rafinat cât mai puțin, întrucât acesta […]

Hrișca este un aliment-minune și în acelaşi timp, un medicament. Această plantă, cu o vechime de 8.000 de ani, are nenumărate beneficii pentru organism. Conţine proteine mai bune decât cele vegetale din cereale, iar în condițiile discuţiilor la modă, despre alimente fără gluten, este o alternativă alimentară şi pentru cei cu intoleranţă la gluten. Luând […]

Lipsit de grăsimi animale și bogat în nutrienți, laptele vegetal este cea mai bună alternativă, care poate înlocui laptele animal. În plus, laptele vegetal nu conține lactoză, grăsimi saturate și nici colesterol. Spre deosebire de laptele de origine animală, laptele vegetal nu conţine cazeină, grăsimi animale sau lactoză, ci grăsimi de origine vegetală, nesaturate. Laptele […]

Organismul nu poate funcționa eficient, fără proteine, acestea fiind esențiale pentru furnizarea de energie, masa musculară, sistemul imunitar și în procesul de eliminare a toxinelor. Dacă ai o dietă vegetariană, vegană sau, pur și simplu, ții post, e bine să știi că proteinele pot fi luate nu numai din carne și produse de origine animală, […]

Intoleranța la gluten este o boală autoimună cauzată de consumul de cereale, ale cărei simptome apar la oamenii care au ingerat alimente ce conțin gluten – adică proteina din grâu, secară și orz. Cercetătorii numesc intoleranță la gluten drept sensibilitate la gluten non-celiacă. Reacția celor afectați de această boală nu este aceeași ca în cazul […]

Dacă te-ai hotărât să renunți la tot ceea ce înseamnă lactate, pentru o viață vegetariană, sau poate ai descoperit că ai intoleranță la lactoză și te simți balonată la scurt timp după cei bei cafeaua cu lapte, există foarte multe alte alimente care substituie laptele și îți aduc aportul necesar de nutrienți. Poți să le […]

La ora actuală, se estimează că orezul este cea mai consumată dintre cereale la nivel mondial, “hrănind” mai mult de jumătate din glob, consumul acestui tip de cereale fără gluten, dublându-se în ultimele trei decenii. Orezul este o alternativă gustoasă a cartofilor sau pastelor şi există o mulţime de tipuri de orez dintre care puteţi […]

Cuşcuşul este unul dintre cele mai sănătoase produse pe bază de cereale. Sub formă de granule sferice din făină de grâu dur (semolină), acesta conţine multe vitamine, minerale și fibre. Și dacă știm cu toţii ce însemnă pastele pentru italieni, sau orezul pentru chinezi, același lucru putem spune și despre cușcuș și magrebieni. Vestea calităților […]

Intoleranța la lactoză, sau deficiența de lactază, reprezintă incapacitatea organismului de a digera lactoza, care este de fapt, un zahăr care se găsește în lapte. Această afecțiune, este cauzată de lipsa de lactază, aceasta fiind o enzimă care descompune lactoza, în sistemul digestiv. Foarte multe persoane au un nivel scăzut de lactază, însă nu la […]

Aromoterapia este o ramură a terapeuticii naturiste, mai precis a fitoterapiei, care urmărește vindecarea unor afecțiuni folosind un grup de substanțe deosebit de complexe, secretate de plante, numite uleiuri volatile, uleiuri esențiale sau uleiuri aromatice. Originea acestei terapii se pierde în negura timpurilor. Afirmarea aromoterapiei ca știință a apărut în Egiptul Antic, unde au existat […]

Imunitatea reprezintă totalitatea mecanismelor de apărare ale unui organism împotriva „elementelor străine” corpului uman, în particular, împotriva agenţilor infecţioşi (virusuri, bacterii, paraziţi etc.). Sistemul tău imunitar te protejează în fiecare secundă de pericole pe care nici nu le bănuiești. El dă o luptă neîntreruptă cu germenii sau cu virușii care încearcă să se instaleze în […]

Tofu este denumirea japoneză pentru brânză vegetală obţinută din laptele de soia, în timp ce în China este cunoscută sub denumirea de doufu, care înseamnă bob fermentat. Procesul de fabricaţie prin care laptele de soia devine tofu, este identic cu cel prin care laptele de vacă, oaie sau capră devine brânză. Practic, tofu este un […]

Ananasul este un fruct tropical, fără egal, atât ca formă, cât și ca gust sau parfum. Remarcabil datorită aromei sale, dulci și exotice, ananasul este unul dintre cele mai sănătoase alimente. Nu are doar calitatea de a fi foarte gustos, dar este și un aliat în curele de slăbire, având în plus, multiple proprietăți terapeutice. […]

Prețios, dar cu un aspect atipic, rambutanul este un fruct exotic, originar din Malaezia, înrudit cu alţi câţiva pomi fructiferi tropicali: lychee, mamoncillo, longan. Numele fructului vine de la denumirea din limba malaeză „rambut” care înseamnă „păros”, termen ce descrie pe scurt aspectul exterior al fructului, ce este protejat de o coajă cu țepi moi. […]

Bananele Matoke, cunoscute și sub numele de matooke, amatooke, ebitookye sunt o varietate de banane indigene din Sud-Vestul Ugandei. Acestea provin din familia de banane cunoscute sub numele de banane din estul Africii. Ele sunt folosite în principal pentru gătit atunci când sunt verzi și necoapte. În Uganda și Rwanda, fructele sunt gătite la aburi, […]

Obținut din mai multe specii de cactus, pitaya, pitahaya sau fructul dragonului este originar din America de Sud, dar este, de asemenea, cultivat și exportat și în alte țări subtropicale din Asia de Sud-Est, cum ar fi Thailanda și Vietnamul. Denumirea de „fructul dragonului” este justificată de învelișul exterior asemănător cu cel al cactusului, dar […]

Dulciurile ocupă un loc important în universul copilăriei. Cu siguranță fiecare dintre noi avem o prăjitură preferată care ne duce cu gândul la copilărie și căreia nu i-am putut uita gustul. Cu toate acestea, este foarte important ca noi părinții să alegem inteligent deserturile celor mici și să ne asigurăm că acestea nu vor afecta […]

Studiile demonstreză că gustul dulce este înnăscut la oameni, iar asta ar putea fi una dintre explicațiile pentru care ia naștere “pofta de dulce”. Consumul de dulce este precedat de o stare de bine, deoarece carbohidrații ajută la stimularea eliberării de serotonină și endorfină (hormonul fericirii), dar în același timp în organismul nostru se produc […]

Unele persoane doar cochetează din când în când cu câte o ceașcă de cafea și asta deoarece o beau pentru aromă. Din păcate, la polul opus sunt multe persoane pentru care cafeaua este primul pas într-o zi plină, fiind privită ca pe un prieten de nădejde la birou pentru că oferă energie și îi ajută […]

Alimentația bio a devenit o tendință globală și nu se mai poate pune problema că aceasta este doar un simplu moft. Sursa de proveniență a produselor pe care le consumăm este extrem de importantă, în special pentru că trăim într-o eră în care avem acces la informație și știm că pentru creșterea plantelor se face […]