Toate comenzile se vor procesa începând cu 5 Mai.
Vă mulţumim pentru înţelegere!

Seitan – „carnea” vegetariană delicioasă cu beneficii pentru organism

Seitan,With,Vegetables,On,Wooden,Table.close,Up.,Fake,Meat

Seitanul este foarte popular printre vegetarieni pentru că, după ce este gătit, se aseamănă la textură și consistență cu carnea: este dens, dar, în același timp, se topește în gură și are un conținut scăzut de grăsimi. Se mai numește și gluten, carne de grâu, proteină din grâu sau gluten de grâu. Deși este obținut din grâu, nu te duce cu gândul la făină sau pâine. Două ingrediente stau la baza preparării seitanului: făina din grâu cu conținut mare de gluten și puțină apă – secretul este să se elimine, prin spălare, amidonul. Gustul seitanului este delicat și unic, însă se schimbă în funcție de condimentele folosite și rețeta în care este introdus.

 Origine şi istorie

 Seitanul își are originea în China, Japonia, Vietnam și alte țări din Asia de Est și de Sud-Est încă de la începutul secolului al VI-lea. Este foarte apreciat de budiști, care sunt, de regulă, vegani sau vegetarieni. Se spune că termenul seitan provine din alăturarea a două cuvinte: sei, adică “făcut din” (sau “corect / adecvat”) și tan, care în japoneză înseamnă “proteină”.

 

Valorile nutriționale

Dacă nu ai intoleranță la gluten sau boala celiacă, seitanul este o sursă sănătoasă de proteine. Cu un conținut caloric scăzut, seitanul dă o senzație de sațietate, ceea ce înseamnă că e și un aliat pentru cei care își doresc să scadă în greutate.

Informatii nutriționale seitan

 Cum gătești seitan-ul

Seitanul îl poți prepara chiar la tine acasă din făină bogată în gluten și apă sau îl poți cumpăra sub formă de pudră instant.

 Dacă alegi să prepari acasă seitanul, ai nevoie de:

  • 500 gr făina cu conținut bogat în gluten (albă, integrală sau o combinaţie între cele două sortimente);
  • 250 ml apă călduță;
  • 1 litru supă vegetală – morcovi, ceapă, țelină, pătrunjel, păstârnac, sare.

 

                                                                          

Gluten de grâu SanoVita – 9 lei                Gluten de grâu Seitan – 14 lei                    Seitan instant Bio – 15lei

Se amestecă făina cu apa și se frământă pâna când se obține un aluat compact, cu o consistență mai dură.

Se acoperă vasul în care se află aluatul cu un șervet de bumbac și se lasă să se odihnească 1 oră.

După 1 oră, se începe spălarea aluatului sub un jet continuu de apă călduță. Practic, se pune într-un vas de plastic în chiuvetă și se dă drumul la robinet. Pe măsură ce spălăm aluatul, se observă că apa care se scurge, devine din opacă, din ce în ce mai limpede. Astfel se îndepărtează partea de amidon din cocă.

Când apa scursă din aluat este complet limpede, înseamnă ca seitan-ul este gata.

 

Se poate pune la fiert în supă (neapărat după ce supa a dat în fiert), împreună cu alte condimente (turmeric, chimen, piper, coriandru, ghimbir, usturoi, paprika…, după gust), seitanul împrumutând din aromele ingredientelor cu care este gătit (la fel ca și tofu). Se fierbe cca 30 minute, când este gata seitanul se va umfla și se va afla la suprafața supei.

Seitanul astfel preparat, tinde să capete o culoare gri când este gătit, de aceea este necesar să fie folosit un sos colorat care să-i îmbunătățească aspectul.

Gustul seitanului se datorează condimentelor pe care le folosim când frământăm coca şi, după aceea, când o preparăm. De fapt, glutenul nu are nici un gust. Gustul e dat în totalitate de condimentele care se adaugă în gluten, la frământare, și în zeama în care va fierbe. Deci puteți obține orice gust vă doriți.

 Cum te poate ajuta seitanul cu menținerea sănătății sau îmbunătățirea ei

  • Bogat în proteine, dar sărac în calorii – Aportul caloric este de aproximativ 120 de calorii pentru fiecare 100 de grame, iar conținutul de grăsimi este 0, astfel că poate reprezenta un ajutor de nădejde în curele de slăbire.
  • Colesterol-Free – Liber de colesterol, slab în grăsimi, conține zero grăsimi saturate, ceea ce însemnă că reduce nivelul colesterolului din sânge și scade riscul problemelor cardiovasculare.
  • Ușor de digerat – Carnea vegetală este ușor de digerat, putând fi astfel un aliment esențial în regimul alimentar al persoanelor cu probleme digestive și stomacale. Este sursa vegetală cea mai densă din punct de vedere al conținutului de fibre.
  • Este un aliment potrivit pentru sportivi pentru că masa musculară poate crește corespunzător, grație conținutului de proteine.
  • Nu conține sodiu, așa că este benefic pentru cei care suferă de hipertensiune.
  • Conține vitamina C, vitamine din complexul B ( B3-Niacina, Riboflavina-B2, Tiamina-B1) si fier, un mineral important pentru organism.

Dacă nu mănânci carne și vrei să-ți variezi dieta sau dacă ești pur și simplu curios ce gust au niște produse vegetale proteice pe bază de şeitan, am selectat pentru tine cele mai variate produse pe bază de sietan.

           

Burger vegan – 16.00 lei        Salam vegan – 15 lei       Seitan marinat – 21 lei             Steak vegan – 21 lei