Este laptele un aliment recomandat?

Te întrebi de ce produsele lactate își pierd statutul de aliment recomandat?

Până de curând, produsele lactate erau incluse în toate recomandările naționale de nutriție. Dar lucrurile încep să se schimbe! De exemplu, autoritatea canadiană de sănătate și-a revizuit recent recomandările naționale de nutriție, mutând accentul pe dietele bogate în alimente pe bază de plante.

Hormonii de creștere din lapte stimulează apariția diverselor forme de cancer

Funcția laptelui de vacă este aceea de a asigura creșterea rapidă a vițeilor nou-născuți! Astfel, laptele conține substanțe care favorizează creșterea vițeilor, inclusiv hormonul de creștere IGF-1, de exemplu, care este în centrul cercetării apariției și dezvoltării cancerului, deoarece s-a demonstrat că acesta contribuie la apariția și dezvoltarea formațiunilor tumorale la oameni.

Un studiu de cercetare din 2014 a arătat un risc crescut de cancer de prostată la bărbații care beau cantități mari de lapte de origine animală. Șansele de a dezvolta cancer ovarian cresc, de asemenea, odată cu consumul ridicat de lapte de origine animală, din cauza aportului mare de lactoză.

 

Antibioticele și puroiul din lapte

 

Exploatarea în masă a vacilor de lapte, poate duce la răspândirea rapidă a bolilor la ferme, acesta fiind unul dintre motivele pentru care se adaugă deseori antibiotice în hrana animalelor. Utilizarea masivă a antibioticelor duce însă, inevitabil la creșterea rezistenței față de antibiotice, lucru pe care Organizația Mondială a Sănătății a catalogat-o drept “o amenințare serioasă pentru sănătatea publică mondială”. Pentru a maximiza producția de lapte, multe dintre vaci sunt lăsate în permanență cu echipamentele de muls montate pe ugere. Astfel, ugerul se inflamează, se infectează și se produce mastita. Încă un motiv în plus de a administra constant antibiotice vacilor din fermele industrializate.

Știai că, potrivit legii, este permis ca în 250 ml de lapte să existe sub 7 picături de puroi?

Intoleranța la lactoză

La nivel mondial, trei sferturi din oameni sunt intoleranți la lactoză, ceea ce înseamnă că organismul uman, prin construcție, nu este capabil să descompună lactoza din laptele animalelor. Cele mai multe cazuri se manifestă prin apariția problemelor digestive și a durerilor abdominale după consumul de alimente ce conțin lactoză.

De aici și zicala: “Omul este singurul mamifer care mai consumă lapte după înțărcare!“

alergie lapte

Iritații ale pielii și probleme digestive

Produsele lactate sunt de cele mai multe ori lăudate pentru conținutul lor ridicat de proteine. Însă tocmai acest conținut ridicat de proteine poate duce la o serie de reacții alergice, inclusiv iritații ale pieliiprobleme respiratorii și digestive și chiar șoc anafilactic.

Ce poți face?

Iată câteva dintre beneficiile consumului de alternative pe bază de plante:

Spre deosebire de laptele de origine animală, laptele vegetal nu conține colesterol, acizi grași saturați (cu excepția nucii de cocos) sau acizi trans. Cercetările arată că produsele de soia, inclusiv laptele de soia, pot reduce riscul de boli cardiovasculare, cancer de sân și cancer de prostată.

Din perspectivă nutrițională, laptele de soia este cea mai bună alternativă, în parte datorită conținutului ridicat de proteine. Laptele obținut din cereale, cum ar fi ovăz, spelată și lapte de orez, este, de asemenea, o alternativă bună datorită natural de zaharuri și a conținutului ridicat de fibre. Laptele de migdale neîndulcit are puține calorii, în timp ce laptele de cânepă este bogat în grăsimi sănătoase.

În prezent există variante de lapte vegetal și chiar brânzeturi vegetale îmbogățite cu îmbogățite cu calciu, vitamina B12 sau chiar vitamina D, ceea ce le face o alternativă excelentă pentru laptele de vacă. Cu atât de multe opțiuni delicioase, este cel mai bun moment pentru a începe să consume alternative nu există un moment mai bun pentru a începe să consume lactate vegetale.

O dietă bazată pe consumul de alimente de origine vegetală este o opțiune mai bună pentru sănătatea ta, pentru planetă și pentru animale!

Pentru o experiență completă, alătură-te comunității noastre, urmărește-ne pe social media și folosește cu drag #HappyMeDairyFree și #OctombrieFărăLactate dacă vrei să împărtășești experiența și rețetele tale!

Să avem un Octombrie Fără Lactate delicios!