De ce să bei lapte vegetal?

Dacă te-ai hotărât să renunți la tot ceea ce înseamnă lactate, pentru o viață vegetariană, sau poate ai descoperit că ai intoleranță la lactoză și te simți balonată la scurt timp după cei bei cafeaua cu lapte, există foarte multe alte alimente care substituie laptele și îți aduc aportul necesar de nutrienți. Poți să le prepari singură sau să le cumperi de la magazinele bio.
Laptele vegetal este băutura obținută din semințe sau nuci prin hidratare (între 6-12 ore în funcție de duritate) și procesare în blender împreună cu o cantitate considerabilă de apă. În urma acestui proces de cele mai multe ori laptele se strecoară cu ajutorul unei site sau a unui săculeț de pânză.
Lipsit de grăsimi animale și bogat în nutrienți, laptele vegetal este cea mai bună alternativă care înlocuiește laptele animal. Laptele vegetal nu conține lactoză, grăsimi saturate și nici colesterol. Spre deosebire de laptele de origine animală, laptele vegetal nu conţine cazeină, grăsimi animale sau lactoză, ci grăsimi de origine vegetală, nesaturate. Cazeina este cea mai acidifiantă proteină de origine animală, pe care cercetările recente au identificat-o ca fiind substanța cu cel mai relevant efect cancerigen, dintre cele pe care le consumăm.
În general, laptele vegetal este o bombă energetică, plină de minerale, vitamine și grăsimi bune, care nu îngrașă, ci menține silueta și păstrează sistemul cardiac în condiție optimă. În plus, dacă sunteţi vegetarieni, ţineţi post ori nu tolerați laptele de vacă, atunci laptele vegetal este varianta ideală pentru micul dejun.
Motive pentru care ar trebui să consumi lapte vegetal
La baza înlocuirii laptelui animal cu cel vegetal stau și motive care nu au o explicație științifică, există persoane care susțin că o dietă vegetală oferă un plus de energie și contribuie la longevitate și detoxifiere; alții refuză consumul de produse animale din motive ecologice și pentru protejarea animalelor, adoptând regimul vegetarian. Iar unii nu consumă lapte din motive medicale, cum ar fi intoleranța la lactoză.
- Laptele vegetal nu are colesterol – Cu excepția laptelui de cocos, care este bogat în grăsimi vegetale saturate, toate celelalte variante nu conțin colesterol. Laptele de soia ajută la scăderea colesterolului și diminuează riscurile cardio-vasculare.
- Laptele vegetal conține tot atât calciu ca și cel de origine animală – dar într-o formă mai asimilabilă. Calciul de origine vegetală este cel mai bun, se potriveşte excelent nevoilor corpului nostru. Calciul vegetal este echilibrat în magneziu, a cărui prezenţă este esenţială pentru absorbţia şi asimilarea calciului în organism, iar acest lucru este valabil şi pentru bor, un element care se găseşte exclusiv în vegetale.
- Laptele vegetal este bogat în acizi grași esențiali – mai mult de două treimi din lipidele lor sunt nesaturate, deci, indispensabile pentru echilibrul organismului și sănătății celulelor.
- Proteinele din laptele vegetal sunt de calitate – laptele de soia, migdale și alune au 4% proteine, la fel ca și laptele de vacă. Doar laptele de orez este lipsit de proteine.
- Laptele de orez, ovăz, castane – conțin glucide care dau energia de bază mușchilor și creierului.
Ce variantă de lapte vegetal să alegi
Amploarea pe care a luat-o fenomenul vegetarian și vegan a dus la apariția multor tipuri de lapte vegetal, îl găsești peste tot și, din ce în ce mai accesibil ca preț. Pe care îl alegi?
- Laptele de Migdale – Este alternativa cea mai gustoasă și savuroasă la laptele de vacă și este o opțiune pentru persoanele care sunt alergice la soia, respectiv laptele de soia. Este bogat într-o mulțime de nutrienți esențiali pentru organism – magneziu, potasiu, calciu, fier, fibre, fosfor, vitamina E etc. Conține chiar mai mulți antioxidanți decât laptele de vacă. Imită foarte bine densitatea și culoarea laptelui de vacă și conține proteine, vitamine și minerale. Un pahar de lapte de migdale oferă calciu 30% și vitamina D 25% DZN. Are un indice glicemic redus și conține, din toate tipurile de lapte vegetal, cele mai puține calorii. Laptele de migdale se poate obține foarte ușor în propria bucătărie sau în supermarketuri și magazinele bio.
- Laptele de Ovăz – Cel mai popular și cel mai apreciat lapte vegetal este laptele de ovăz. Dulce, plăcut la gust și subtil, laptele de ovăz poseda o textură onctuoasă. Laptele de ovăz se poate consuma cald sau rece, în stare naturala sau aromatizat. Bogat în glucide lente, sărac in proteine, laptele de ovăz fortifică organismul. Este cea mai potrivita alegere pentru a înlocui laptele de vacă sau frișca. Din păcate, laptele de ovăz nu este recomandat persoanelor cu intoleranță la gluten.
- Laptele de Soia – Este cea mai răspândită variantă alternativă pentru laptele de vacă, pentru cei care suferă de intoleranță la lactoză, alergie la lapte sau care vor sa devină vegetarieni. Este ceva mai bogat în proteine decât laptele normal, dar este mai sărac în grăsimile și vitamina D, care se regăsesc în mod normal în acesta. Se obține din boabele de soia hidratate și procesate în blender. Spre deosebire de alte variante de lapte vegetal, laptele de soia poate fi cumpărat aproape din orice magazin. Este bine să verifici eticheta pentru a te asigura că nu e obținut din culturi de soia modificate genetic.
- Laptele de Susan – Este cel mai bogat în calciu, dar și în magneziu, cupru, zinc, mangan, fier, seleniu, fosfor vitamina B1 si B6. Doar o lingură de semințe de susan conține 88 mg de calciu. Pentru obținerea unui pahar de lapte de susan se folosesc 4 linguri de semințe și 250ml de apa. Astfel 1 pahar de lapte de susan conține 352 mg de calciu, în timp ce 1 pahar de lapte de vacă conține 291 mg de calciu. Pentru a schimba gustul intens și ușor amărui, adaugă în prepararea lui curmale sau banane și gustul intens de susan va dispărea. Se prepară foarte ușor în casa cu un blender vertical, pentru că semințele mici se înmoaie repede și sunt ușor de zdrobit.
Laptele de Cocos – Are beneficii excelente pentru organismul nostru, putând fi consumat și ca atare, atât în interior, cât și în exterior, cunoscut fiind faptul că uleiul de cocos este deosebit de bun pentru piele. Laptele de cocos este foarte gustos, aromat, dulce și “lăptos”. Are un conținut mare de fier și mangan, dar conține și cantități importante de cupru, fosfor, seleniu, calciu, Vitamina B12 si Vitamina D. Spre deosebire de alte variante de lapte vegetal, laptele de cocos are un conținut mare de grăsimi saturate, fapt pentru care este recomandat să fie consumat cu moderație. Acasă, laptele de cocos poate fi obținut din pulpa proaspătă a nucii de cocos într-un amestec cu apă sau din fulgi de cocos deshidratați. Laptele de cocos poate fi găsit în comerț, în special la rafturile cu produse asiatice sau în magazinele bio. Laptele de orez – Este o altă alternativă vegetariană la laptele de vacă care poate fi adoptată în alimentația pentru intoleranță la lactoză. Este o variantă potrivită, deoarece este gustos, dar trebuie suplinit cu alte surse alimentare bogate în nutrienți esențiali, care lipsesc din acesta. Ca și laptele de migdale, laptele de orez nu conține, în mod natural, lactoză si este foarte potrivit pentru prăjituri, datorită conținutului său scăzut de grăsime.
- Laptele din Semințe de Floarea Soarelui – Se obține ușor în condiții casnice și este cel mai accesibil lapte vegetal ca preț. Este bogat în proteine, vitaminele E și B, acid folic și minerale esențiale: calciu, fier, mangan, zinc, magneziu, seleniu și cupru. Pentru că are un iz intens de semințe, exact ca în cazul laptelui de susan, trebuie amestecat cu un îndulcitor natural (curmale, sirop de agave) sau fructe (banane, căpșuni…).
- Laptele de Caju – O alta nucă din care se face un lapte vegetal la fel de gustos și de sănătos, este si caju-ul. În plus, ca și în cazul nucii de cocos, datorită grăsimilor pe care le conține, din caju se poate face și o smântână sau o brânză extrem de delicioasă. Datorită nutrienților, vitaminelor și mineralelor pe care le conține, laptele din caju este cunoscut în a ajuta la prevenirea pietrelor de la bilă, menținerea sănătății sistemului nervos și a sănătății oaselor, părului și pielii.
Lista cu variantele de lapte vegetal nu se termină aici pentru că laptele vegetal poate fi obținut din orice semințe și nuci pe care la ai în casă: nuci braziliene, cânepă, nuci pecan, nuci românești, alune de pădure…. Trebuie doar imaginație pentru a adăuga un dulce sau o aromă de fructe, în cazul în care gustul este prea puternic sau dacă încă nu ești obișnuit cu laptele vegetal.
Pulpa rămasă de la filtrarea laptelui vegetal este nemaipomenită, bogată în fibre, proteine, minerale, vitamine și antioxidanți, iar pe baza ei se pot pregăti o grămadă de preparate absolut delicioase.
!!! Recomandabil este să consumi laptele vegetal bio sau pe cel obținut în casă pentru că astfel vei beneficia de mai mult gust, aromă și mai mulți nutrienți.