Cum gătesc seitan-ul?

Seitanul este foarte popular printre vegetarieni pentru că după ce este gătit se aseamănă la textura și consistență cu carnea: este dens, dar în același timp se topește în gură. Se prepară din doar două ingrediente: făină cu conţinut mare de gluten şi puţină apă. Secretul constă în îndepărtarea amidonului prin spălare. În funcție de cum este preparat, seitanul poate mima gustul de carne de porc, pui, vită, cârnați.
Seitanul îl poți prepara chiar la tine acasă din făină bogată în gluten și apă sau îl poți cumpăra din magazinele bio sub formă de pudră instant. Aceasta se amestecă cu apă și se obține seitanul care apoi este fiert sau gătit în cuptor. Seitanul poate fi cumpărat și la conservă, semipreparat cu diverse ingrediente și sosuri.
Indiferent de modalitatea de preparare, seitanul are nevoie condimente
Seitanul poate fi preparat în diferite moduri: la cuptor, la grătar sau fiert. Pentru a-l consuma cu plăcere, trebuie să-i îmbunătăţim gustul adăugând condimentele preferate atunci când frământăm şi, după aceea, când îl preparăm.
1. Ingrediente pentru prepararea seitanului din făină
- 500 gr făina cu conținut bogat în gluten (albă, integrală sau o combinaţie între cele două sortimente)
- 250 ml apă călduță
- 1 litru supă vegetală – morcovi, ceapă, țelină, pătrunjel, păstârnac, sare
- Se amestecă făina cu apa și se frământă pâna când se obține un aluat compact, cu o consistență mai dură.
- Se acoperă vasul în care se află aluatul cu un șervet de bumbac și se lasă să se odihnească 1 oră.
- După 1 oră, se începe spălarea aluatului sub un jet continuu de apă călduță. Practic, se pune într-un vas de plastic în chiuvetă și se dă drumul la robinet. Pe măsura ce spălăm aluatul, se observă că apa care se scurge, devine din opacă, din ce în ce mai limbede. Astfel se îndepărtează partea de amidon din cocă.
- Cănd apa scursă din aluat este complet limpede, înseamnă ca seitan-ul este gata.
- Se poate pune la fiert în supă (neapărat după ce supa a dat în fiert), împreună cu alte condimente (turmeric, chimen, piper, coriandru, ghimbir, usturoi, paprika…, după gust), seitanul împrumutând din aromele ingredientelor cu care este gătit (la fel ca și tofu). Se fierbe cca 30 minute, când este gata seitanul se va umfla și se va afla la suprafața supei.
Seitanul astfel preparat, tinde să capete o culoare gri când este gătit, de aceea este necesar să fie folosit un sos colorat care să-i îmbunătățească aspectul.
2. Dacă folosiți praf de seitan instant este chiar mai simplu. Din conţinutul unui pachet de 120 gr seitan, se obţin aproximativ 350 gr de seitan, cantitate pentru aproximativ 4 persoane.
Mod de preparare Seitan instant
În 125 ml de apă se adaugă 3 – 4 linguri de seitan instant amestecând bine cu o furculiţă pentru a nu se forma cocoloaşe, până ce se absoarbe toata apă. Într-un vas se pun la fiert 1,5 l apă, se adaugă 10 cm alge Kombu, sare, ghimbir şi 3-4 linguri sos Tamari. Se rup bucăţi din pasta de seitan de marimea unei nuci, se aplatizează cu degetele şi se fierb 30 de minute la foc mic.
3. Mod de preparare seitan din Gluten de grâu,
- Se amestecă 1 pungă de 250 gr de gluten de grâu cu 1 lingură ulei, cu diverse condimente (1 lingurița turmeric, paprika, piper, usturoi, ghimbir pulbere…) și ¾ cană apă rece.
- Atentie când amestecați la început glutenul, pentru că are tendința să se împrăștie peste tot. Apa rece se adaugă toată odată și se amestecă repede, înglobând tot praful.
- Când frământați, trebuie să simțiți în mână senzația de umiditate, nu de praf uscat. Dacă e prea “prăfos”, se mai adaugă un strop de apă. Trebuie să rezulte un aluat gumos, în care să nu se vadă în interior găurele pline cu prafurile de la condimente.
- Se frământă aluatul temeinic timp de 5 minute, până se obține rezultatul dorit. Încercați să-i dați o formă dreptunghiulară ca să poată fi ușor de tăiat. Apoi se lasă acoperit să se odihnească 10 minute.
- Se presupune că aveți preparată o supă de legume, cam 3 litri, se pune la încălzit și când fierbe se adaugă bucățile de seitan tăiate fâșii, cubulețe…, în funcție de cum vreți să-l gătiți ulterior.
- Se lasă să fiarbă bucațile în apa clocotită, sub capac, cca 1 oră.
- În timpul fierberii bucățile de seitan se umflă foarte mult, cam de 3-4 ori în dimensiuni, iar după ce le scoateți de la fiert, se micșorează la jumatate.
- Nu le presați de zeamă, pentru că aceasta le dă gust, se lasă să se răcească, apoi se pot găti în orice fel sau puteți să le păstrați pentru alta dată. Seitanul se păstrază în condiții bune la frigider timp de o săptămână dacă este ținut în zeama în care a fiert (după ce ați aruncat legumele) sau în pungi bine închise.
Indiferent de modalitatea de preparare, seitanul are nevoie să fie combinat cu condimente și uleiuri, apoi este tăiat în bucăți și gătit, de regulă, cu un sos. Când este preparat pe grătar, seitanul merge cel mai bine cu sos teriyaki sau curry. Unii bucătari folosesc marinade pentru seitan înainte de a-l găti, ceea ce îl face și mai delicios.
Pentru că seitanul este considerat un înlocuitor pentru carne, se poate folosi în mâncăruri cu legume, tocănițe, orez, salate, supe, paste, sandwich-uri, dar îl poți adăuga ras și la diverse sosuri și dressinguri.
🔶 Tocaniță de seitan cu dovlecei
- După ce am obținut seitanul din gluten și l-am fiert în supă, se scoate seitanul fiert pe un fund de lemn și se lasă sa se răcească, apoi se taie în cubulețe potrivite.
- Se călește o ceapa mică și 2 caței de usturoi tocați fin în puțin ulei. Se adaugă cubulețele de seitan, se amestecă și se lasă pe foc mic, încă 3-4 minute.
- Se adaugă dovleceii tăiați feliute și 4-5 roșii curățate de pieliță și tăiate cubulețe.
- Se lasă tocanița de seitan pe foc cam 15 minute, pâna ce s-au pătruns dovleceii.
- Se stinge focul și se servește.
🔶 Burger vegetal cu seitan
Poți prepara cel mai delicios burger veggie cu câteva felii de seitan, brânză și dovleac.
Ingrediente
- 300 gr dovleac
- 120 gr brânza Provolone sau Cheddar
- 350 gr seitan (cam cât obțineți dintr-un pachet de seitan instant de 120 gr)
- 1-2 linguri ulei de măsline
- sare și piper după gust
Mod de preparare
- Dovleacul se curăță de coajă, se îndeparteaza semințele și se taie în felii rotunde/patrate de 3-4 mm grosime.
- Seitanul se taie în 4 felii.
- Feliile de dovleac se gătesc pe grătarul încins cu un strop de ulei de masline, apoi se prepară și seitanul tot pe grătar. Se asezonează ambele cu sare si piper.
- Se taie și brânza felii subțiri de aceleași dimensiuni și se montează burgerul așezând câte o felie de seitan și una de brânza între 2 felii de dovleac. Burgerul se mai poate ține în cuptorul încins cca. 5 minute, pentru a se topi puțin brânza. Se poate servi cu un sos picant de roșii.