De ce e sănătos să mâncăm tofu

Tofu este denumirea japoneză pentru brânză vegetală obţinută din laptele de soia, în timp ce în China este cunoscută sub denumirea de doufu, care înseamnă bob fermentat. Procesul de fabricaţie prin care laptele de soia devine tofu, este identic cu cel prin care laptele de vacă, oaie sau capră devine brânză. Practic, tofu este un produs vegetarian obținut din boabe de soia, apă şi un agent de coagulare, iar gustul este deosebit, aromat, aerat.
Mai exact, laptele de soia este închegat, iar apoi scurs așa cum se procedează în cazul obținerii brânzeturilor. Tofu este un aliment foarte nutritiv şi bogat în proteine, iar versatilitatea culinara și proprietățile sale nutritive au făcut ca acesta să fie tot mai folosit și apreciat.
Variațiile de tofu includ și tofu cu magneziu (nigari tofu, la care se folosește agent de coagulare cu magneziu), tofu din soia fermentată (mai ușor digerată și mai bogată în substanțe nutritive), tofu cu ulei de măsline, usturoi, turmeric, ardei…
Știai că brânza vegetală obținută din laptele bătut de soia este bogată în amino-acizi și poate înlocui cu succes carnea și ouăle din meniul zilnic?
Tofu este un aliment foarte nutritiv și bogat în proteine
Brânza de soia este o sursă excelentă de proteine vegetale. Din acest motiv este un substitut bun pentru carne, în perioadele de post sau pentru persoanele vegetariene.
- Tofu este un aliment foarte nutritiv, bogat în proteine și alți nutrienți. De exemplu, 100 de grame de tofu conțin 40% din necesarul zilnic de triptofan (aminoacid esențial care produce serotonina, răspunzătoare pentru transmiterea mesajelor de la creier spre diferite funcții ale organismului) și 30% din cel de mangan și de iod.
- Alți nutrienți esențiali prezenți în tofu sunt proteinele, acizii grași Omega 3, seleniul, cuprul, fosforul, calciul, magneziul și antioxidanții.
Efectul antioxidant al brânzei tofu este dat de izoflavoni, compuși puternici, existenți în toate produsele din soia, care combat radicalii liberi și susțin sistemul imunitar împotriva infecțiilor, tumorilor și efectelor nocive ale mediului.
Obținută din boabele uscate de soia, brânza de soia sau „tofu”, bogată în proteine vegetale, conține 8 aminoacizi utili organismului, care nu pot fi produși în alt fel de către acesta. Brânza de soia conține hormoni feminini vegetali care protejează pielea de oxidare dar are și rol anti-cancer de prostată, anti-osteoporoză și anti-cancer mamar.
Lecitina din brânza de soia ajută la dezvoltarea memoriei, a vaselor sangvine și a nervilor. Brânza de soia reduce totodată si cantitățile de colesterol asimilate.
Beneficiile cardiovasculare aduse de soia sunt printre cele mai mari avantaje. Femeile au nevoie de consum ridicat de soia și, implicit, de tofu, în perioada menopauzei, fiindcă acest aliment conține fitoestrogeni, care asigură echilibrul nivelului de estrogen din organism. Adiţional, majoritatea tipurilor de brânză tofu sunt îmbogăţite şi cu calciu, ceea ce ajută la întărirea sistemului osos al femeilor aflate în această perioadă a vieţii.
Fierul şi cuprul din tofu ajută la producerea hemoglobinei, care transportă oxigenul prin sânge. Acizii graşi Omega 3 nu se găsesc în cantităţi sporite doar în uleiul de peşte, ci şi în tofu. Aceştia au grijă ca sângele să nu se îngroaşe şi să transforme colesterolul rău în colesterol bun.
Seleniul reprezintă iar un nutrient important din tofu, acest element menţinând în stare bună sistemul antioxidant al organismului şi reparând ADN-ul. Practic, o dietă bogată în seleniu ajută decisiv la prevenirea cancerului şi în lupta contra radicalilor liberi.
Valoare nutritivă nu este de neglijat: jumătate de cană de tofu compact nepreparat conține 10 grame de proteine, o cantitate importantă dacă ținem cont de faptul că necesarul zilnic de proteine pentru o femeie este de 46 de grame, iar pentru un bărbat de 56. Prin comparație, un pahar de lapte de vacă conține 5,1 grame de proteine, un ou conține 6 grame, iar o friptură de vită, 26. Tofu este cea mai importanta sursă de proteine pentru vegetarieni.
La capitolul calorii, aceeași cantitate de tofu compact conține doar 94 de calorii. Mai exact, pentru fiecare 100 de calorii asimilate cu ajutorul tofu, organismul se bucură de un aport de 11 grame de proteine, în timp ce din 100 de grame de carne de vită, obține 8,9 grame de proteine, iar din brânza, doar 6,2 grame.
Conținutul de grăsimi este de 5 grame pentru jumătate de cană de tofu compact, dar se poate opta și pentru variante mai sărace în grăsimi, trebuie doar să acorzi atenție etichetei. Ca toate preparatele pe bază de plante, nici tofu nu conține colesterol.
Știați că o simplă porție de 85 g de tofu acoperă aproape jumătate din necesarul zilnic de calciu?
Brânza tofu are numeroase proprietăți terapeutice
Brânza de soia are proprietăți terapeutice importante, conținând acizi grași polinesaturați. Acțiunea terapeutică a acestui aliment are la bază proprietăți stimulente, vitaminizante, tonifiante, energizante și remineralizante ale organismului și de prelungire a duratei vieții. Ajută la relaxarea sistemului nervos.
Conține coenzima Q10, care acționează împotriva încetinirii îmbătrânirii, stimulând și funcția ovariană, iar calciul care există în brânza de soia reprezintă un tonic al oaselor, menținând tensiunea arterială în limita normală.
Soia din care se prepară tofu conține o substanță ce împiedică tumorile să crească. Este recomandată cu precădere diabeticilor, iar cei care au colesterolul ridicat trebuie, în medie, să consume zilnic aproximativ 60 de grame de tofu.
- Previne îmbătrânirea prematură și prelungește viața – Tofu conține vitamina E care luptă împotriva radicalilor liberi, contribuind astfel la întârzierea îmbătrânirii țesuturilor. Vitamina E din tofu, împreună cu izoflavonii, compușii principali ai produselor din soia, acționează împotriva radicalilor liberi, care pot grăbi îmbătrânirea prematură a organismului.
- Previne apariția și instalarea unor boli grave – Tofu este bogată în multe vitamine și minerale, iar introdusă regulat în dietă, poate ajuta sistemul imunitar și poate preveni apariția unor boli cauzate mai ales de estrogenul produs în exces de organism. Aceasta fiind cauza instalării unor boli grave precum cancerul de sân, osteoporoza sau afecțiunile cardiovasculare. Bogat în calciu și vitamina E, tofu este recomandat femeilor în perioada de menopauză, dar și persoanelor care au predispoziție la osteoporoză sau afecțiuni ale sistemului osos.
- Contribuie la scăderea colesterolului – Tofu reduce nivelul colesterolului, datorită Omega 3, care menține sângele fluid, prevenind apariția cheagurilor de sânge. Sângele se fluidizează, scade colesterolul rău și se reduce nivelul trigliceridelor.
- Susține oxigenarea sângelui – Datorită fierului și cuprului din tofu, minerale ce produc hemoglobina, care este responsabilă cu circulația oxigenului prin organism, prin intermediul sângelui.
- Contribuie la menținerea în formă – Cu un conținut sărac în calorii și colesterol, dar cu suficienți nutrienți pentru o stare de sațietate durabilă, tofu contribuie din plin la eforturile tale de a fi în formă și cu o siluetă de vis. Mai mult decât atât, nu are în compoziție grăsimi saturate, care să îți afecteze sistemul cardiac.
- Este foarte hrănitoare – Bogată în proteine, fier, calciu și vitamina E, brânză tofu îți furnizează 10 grame de proteine pentru fiecare porție de 125 g, astfel că poate înlocui întru totul carnea din regimul alimentar obișnuit. Poți combina brânza de soia cu legume sau fructe și vei obține o masă de efect pentru câteva ore bune. În același timp, fiind o brânză săracă în calorii, poate fi folosită ca alternativă la alte alimente cu proteine, ajutând la pierderea de kilograme.
- Te poate ajuta să mănânci mai sănătos – Brânza din soia are proprietatea de a absorbi condimentele și sosurile marinate, atâta vreme cât este îndepărtata apa din boabele de soia. Odata ce introduci soia în diverse preparate, poți lăsa ierburile aromatice sănătoase să dea un gust apetisant mâncărurilor, în timp ce brânza din soia le va pune în valoare. Prin urmare, se poate renunța la ulei, smântână sau maioneză, precum și la alte ingrediente care iți pot pune în pericol sănătatea și silueta.
Cum includem tofu în alimentație
Exista o multitudine de rețete în care se folosește tofu. Se poate consuma direct, iar combinat cu mirodenii se poate folosi , în sosuri , la pizza, sandvişuri, în omlete sau paste. Dar există și alte posibilități:
- se congelează, pentru a fi folosită la supă şi sosuri;
- se coace în tigaie, după ce în prealabil a fost marinată cu un sos la alegere: sos de soia, oţet, suc de citrice, pentru un plus de savoare;
- se poate trage în ulei încins de măsline pentru ca mai apoi să fie adăugată la legume sau să fie mâncată ca atare alături de un dressing adecvat;
- tofu moale se poate folosi pentru diverse deserturi.
Rețeta de salată de roșii cu brânză tofu
Roșiile se taie în felii potrivite, brânza tofu se taie cubulețe, ardeiul gras roșu se taie în fâșii subțiri iar ceapa se toacă mărunt. Toate ingredientele se pun într-un castron de salată și se adaugă ulei de măsline și sare.
Reţeta tofu la grill
Amestecaţi ulei de măsline, oţet balsamic roşu, usturoi, busuioc, sos de soia şi zahăr brun. Ungeţi bucăţile de tofu şi lăsaţi 10-15 minute la marinat. Prăjiţi bucăţile de tofu pe grill sau la cuptor.
Sfat
- Dacă sunteţi îngrijoraţi de aportul zilnic de grăsimi pe care îl obţineţi din alimentaţia obişnuită şi apelaţi la soia în acest sens, trebuie să știţi că şi produsele din soia conţin grăsimi. De exemplu, o porţie de tofu conține 6.5 grame de grăsime.
- Cei care au intoleranta la lactoză sa nu consume tofu
- Dacă ai probleme cu tiroida nu consuma tofu, deoarece tofu conține iod.
- Persoanele cu diferite alergii să evite consumul de tofu, mai exact cei care suferă alergii la tipuri de mâncare precum lapte, brânză, alune, ouă, portocale.
În plus, s-a demonstrat că dieta pe bază de produse din soia poate conduce la dezechilibre hormonale grave. Ea poate influența în mod negativ și sistemul reproducător. Fitoestrogenii din soia cauzează hipotiroidism , deficit de hormoni tiroidieni.