Zaharul si efectele acestuia asupra sanatatii copilului

Dulciurile ocupă un loc important în universul copilăriei. Cu siguranță fiecare dintre noi avem o prăjitură preferată care ne duce cu gândul la copilărie și căreia nu i-am putut uita gustul. Cu toate acestea, este foarte important ca noi părinții să alegem inteligent deserturile celor mici și să ne asigurăm că acestea nu vor afecta sănătatea celor mici.
Trăim într-o eră în care totul se petrece pe repede-înainte și în care nu mai suntem atenți la ceea ce mâncăm și de cele mai multe ori ajungem să le dăm copiilor noștri alimente procesate, pline de conservanți și coloranți care pe termen lung pot avea efecte dezastruoase asupra sănătății. Iar pe lângă toate acestea, pentru că de cele mai multe ori nu am învățat să spunem “Nu!,” copii primesc “ceva dulce”. Uităm din păcate, că cei mici au nevoie de fructe și legume și de cât mai puține produse procesate pentru a crește sănătos și pentru a se dezvolta armonios. E drept că niciun aliment, oricât de sănătos ar fi, indiferent că vorbim de legume sau fructe, nu trebuie consumat în exces, însă o alimentație echilibrată este cheia sănătății copilului – adultului de mâine.
Ce facem totuși atunci când acasă reușim să pregătim o masă sănătoasă celui mic, dar când ajungem afară tentațiile sunt la tot pasul? Cum reușim să îi ținem pe cei mici departe de toate aceste “bunătăți” pline de zahăr, coloranți și/sau conservanți? E drept, copilului nu îi este poftă atâta timp cât nu știe gustul unui aliment, dar este curios să simtă, iar când te afli în situația în care aproape toate mămicile le mai dau copiilor “din când în când” câte o gură de suc, o gogoașă sau alt aliment plin de zahăr, sare și grăsimi simți că nu știi cum să îi explici copilului că nu e bun și că o să cedezi. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să îl înveți pe cel mic care sunt dulciurile sănătoase și faptul că acestea se servesc cu moderație.
Gândește-te de zece ori înainte de a alege să îi dai copilului dulciuri rafinate
De ce? Pentru că zahărul poate determina numeroase probleme se sănătate, multe dintre ele foarte grave și nu doar la vârste fragede, efectele resimțindu-se și în viața de adult. Studiile demonstrează că dulciurile oferite prea devreme copiilor, îi vor predispune la un consum mai mare mai târziu.
Zahărul rafinat este principalul component al dulciurilor care se găsesc în magazine, iar acest tip de zahăr nu face altceva decât să provoace dependență. Zilnic, un consum ridicat de zahăr îți poate transforma copilul într-unul irascibil și agitat atunci când nivelul zahărului din corpul său scade la câteva ore după ce a consumat dulciuri.
Pe termen lung, consumul prea mare de dulciuri poate cauza probleme serioase, printre care:
- carii dentare;
- un risc crescut de a deveni supraponderali sau obezi, ceea ce poate duce la diabet zaharat de tip II, boli de inimă și chiar unele forme de cancer;
- probleme de comportament cum ar fi accesele de furie;
- sistem imunitar slăbit ceea ce duce la răceli, tuse și alergii.
Zahărul alb oferă energie, însă nu are alți nutrienți și din păcate mulți părinți nu cunosc faptul că excesul de zahăr poate provoca probleme cronice de sănătate, aparent nelegate de alimentație. De aceea, este bine să știi că a îi oferi “ceva dulce” unui copil, nu înseamnă neapărat că trebuie să te oprești la o patiserie sau cofetărie pentru a-i satisface dorința.
Încearcă să îți înveți copilul cu un anumit stil de viață, evitând pe cât posibil dulciurile rafinate, dar ca să faci asta trebuie să fii atentă la fiecare ingredient pe care îl conține un produs, întrucăt sunt multe produse denumite child-friendly care au totuși un conținut mare de zahăr, sare sau grăsimi. Limitează-te la fructe și la dulciuri fără zahăr, cu cât mai puține ingrediente.
Sănătatea copilului tău este mai importantă decât orice altceva și nu doar acum, ci pentru întreaga viață, așa că poți alege să îi schimbi stilul de viață acum pentru a-l feri de orice fel de probleme la maturitate.