Tot ce nu știai despre tofu
Tofu este denumirea japoneză pentru brânză vegetală obținută din laptele de soia, în timp ce în China este cunoscută sub denumirea de doufu, care înseamnă bob fermentat. Procesul de fabricație prin care laptele de soia devine tofu, este identic cu cel prin care laptele de vacă, oaie sau capră devine brânză. Practic, tofu este un produs vegetarian obținut din boabe de soia, apă şi un agent de coagulare, iar gustul este deosebit, aromat și aerat.
Știai că brânza vegetală obținută din laptele bătut de soia este bogată în amino-acizi și poate înlocui cu succes carnea și ouăle din meniul zilnic?
Proteinele din soia aduc o contribuție valoroasă unei diete vegetariene, acest aliment fiind un înlocuitor sănătos pentru produsele de origine animală. Avantajul este faptul că proteinele din soia sunt mult mai puțin toxice decât cele animale, iar grăsimile nesaturate din această plantă sunt un adevărat protector al vaselor de sânge și nu un inamic redutabil, cum sunt cele din carne.
De ce e sănătos să mâncăm Tofu?
Proteina din soia extrasă din boabele de soia conține aminoacizi esențiali, vitamine și minerale. Scade nivelul colesterolului și riscul bolilor de inimă și cancer, datorită conținutului scăzut de grăsimi și carbohidrați. Boabele de soia au un conținut mare de fibre, care te ajută la o mai bună digestie și la accelerarea metabolismului. Consumate cu moderație, acestea îți vor asigura senzația de sațietate pe termen lung, fără să te îngrașe.
Mai multe informații despre soia poți afla aici, iar dacă vrei să prepari acasă tofu, avem pentru tine o rețetă minunată:
Rețetă Tofu de Casă
1. Lasă 500 gr. de boabe de soia la hidratat în apă rece, timp de 14-16 ore.
2. Apoi, scurge boabele și spală-le de doua, trei ori în apă rece.
3. Într-un robot de bucătărie sau un blender, mixează soia cu 1 litru de apă, pană obții un piure fin, de culoare albă.
4. Amestecă piureul obținut cu 3 litrii de apă și fierbe la foc mic timp de aproximativ 25 de minute.
5. Strecoară apoi laptele de soia printr-un tifon, extrăgând cât mai mult lapte.
6. Pulpa rămasă (okara) se poate folosi în alte rețete (chiftele, hamburger vegetal etc).
7. Fierbe din nou laptele de soia la foc mic până atinge temperatura de 90°C, apoi stinge focul și adaugă 10 gr. nigari (clorură de magneziu), dizolvat în 300 ml apă călduță.
8. Amestecă pană când la suprafața laptelui încep să apară primele bucățele de tofu, apoi acoperă oala cu un capac și las-o timp de 20 de minute.
9. Adună tofu și pune-l într-un vas special de tofu sau într-un vas de plastic găurit in care ai așezat câteva straturi de tifon astfel încât zerul să se scurgă.
10. Pune deasupra brânzei tofu o greutate și las-o la scurs cel puțin 30 de minute. Tofu se poate servi imediat sau îl poți păstra la frigider, în apă, într-un recipient închis ermetic, timp de 4-5 zile (schimbându-i apa zilnic).
Pentru o experiență completă, alătură-te comunității noastre, urmărește-ne pe social media și folosește cu drag #HappyMeDairyFree și #OctombrieFărăLactate dacă vrei să împărtășești experiența și rețetele tale!
Să avem un Octombrie Fără Lactate delicios!