Spanacul. Aliatul de „Fier” al organismului!

Spanacul (Spinacia oleracea) este o legumă cu frunze verzi care a apărut în Persia și care aparține familiei amarant și este înrudit cu sfecla și quinoa. Plin de substanțe nutritive și antioxidanți, spanacul aduce beneficii sănătății ochilor, reduce stresul oxidativ, poate ajuta la prevenirea cancerului și la reducerea nivelului tensiunii arteriale.
Informații nutriționale despre spanac
100 gr de spanac crud conțin:
- Calorii: 23
- Apă: 91%
- Proteine: 2,9 grame
- Carbohidrati: 3,6 grame
- Zahar: 0,4 grame
- Fibra: 2,2 grame
- Grăsime: 0,4 grame
- Carbohidrați
Majoritatea carbohidraților din spanac constau din fibre insolubile, care sunt sănătoase și benefice organismului, prevenind constipația iar cantitățile mici de zahăr din spanac sunt prezente preponderent sub formă de glucoză și fructoză. Spanacul are un conținut ridicat de fibre insolubile, ceea ce vă poate spori sănătatea în mai multe moduri.
Vitamine și minerale din spanac
Spanacul este o sursă excelentă de multe vitamine și minerale, inclusiv:
- Vitamina A
- Spanacul are conținut ridicat de carotenoizi, pe care corpul îl poate transforma în vitamina A
- 9377.00 UI/100g
- 188% din DZR
- Spanacul are conținut ridicat de carotenoizi, pe care corpul îl poate transforma în vitamina A
- Vitamina C
- Această vitamină este un puternic antioxidant care promovează sănătatea pielii și ajută sistemul imunitar.
- 28,1 mg/100g
- 31% din DZR
- Această vitamină este un puternic antioxidant care promovează sănătatea pielii și ajută sistemul imunitar.
- Vitamina K1
- Această vitamină este esențială pentru coagularea sângelui.
- 482,9 mcg/100g
- 402% din DZR
- Această vitamină este esențială pentru coagularea sângelui.
- Vitamina B9 – Acid folic
- Acest compus este vital pentru femeile însărcinate și esențial pentru funcția celulară normală și creșterea țesuturilor.
- 194 mcg/100g
- Acest compus este vital pentru femeile însărcinate și esențial pentru funcția celulară normală și creșterea țesuturilor.
- Fier
- Spanacul este o sursă excelentă a acestui mineral esențial ce ajută la crearea hemoglobinei, cea care aduce oxigenul în țesuturi.
- 2,71 mg/100g
- 15% din DZR
- Spanacul este o sursă excelentă a acestui mineral esențial ce ajută la crearea hemoglobinei, cea care aduce oxigenul în țesuturi.
- Calciu
- Acest mineral este esențial pentru sănătatea oaselor și pentru o buna funcționare a sistemul nervos, a inimii și a mușchilor.
- 99 mg/100g
- 8% din DZR
- Acest mineral este esențial pentru sănătatea oaselor și pentru o buna funcționare a sistemul nervos, a inimii și a mușchilor.
Spanacul conține, de asemenea, alte câteva vitamine și minerale:
- Potasiu
- 558mg/100g
- 12% din DZR
- Magneziu
- 79mg/100g
- 20% din DZR
- Vitamina B6
- 0,195 mg/100g
- 15% din DZR
- Vitamina E
- 2,03 mg/100g
- 9% din DZR
Dar beneficiile spanacului nu se opresc aici! Grație compușilor săi vegetali precum luteina, kaempferolul, nitrații, quercetina și zeaxantina, spanacul este un aliat de nădejde în menținerea unei stări de sănătate optime.
Luteina și zeaxantina sunt direct legate de îmbunătățirea sănătății ochilor.
Kaempferol este un antioxidant care poate reduce riscul de cancer și boli cronice.
Nitrații din spanac pot favoriza menținerea unei stări de sănătate optimă pentru inima.
Quercetina este un antioxidant care ajuta la evitarea infecțiilor și inflamațiilor iar spanacul este una dintre cele mai bogate surse alimentare de quercetină.
Beneficiile spanacului pentru sănătate
Stresul oxidativ
Radicalii liberi sunt produse secundare ale metabolismului ce pot provoca stres oxidativ, declanșând îmbătrânirea accelerată și crescând riscul de cancer și diabet. Grazie antioxidantilor prezenți, consumul de spanac ajuta la combaterea stresului oxidative si la reducerea daunelor pe care acesta le provoacă.
Sănătatea ochilor
Spanacul este bogat în zeaxantină și luteină, care sunt carotenoizii responsabili de culoare în unele legume. Ochii umani conțin, cantități mari din acești pigmenți, care ne protejează ochii de daunele provocate de lumina soarelui. În plus, mai multe studii indică faptul că zeaxantina și luteina acționează pentru a preveni degenerescența maculară și cataracta, care sunt cauzele principale care duc la orbire. Acești compuși prezenți în spanac pot fi chiar capabili să inverseze daunele existente.
Prevenirea cancerului
Spanacul conține două componente, MGDG și SQDG, care pot încetini creșterea cancerului. Potrivit studiilor efectuate, acești compuși contribuie la încetinirea creșterii tumorilor în colul uterin și chiar contribuie la scăderea în dimensiune a tumorii. Deasemenea, studiile leagă consumul de spanac de reducerea riscului apariției cancerului de prostată, precum și de prevenirea apariției cancerului de sân.
Tensiune arterială
Spanacul conține cantități mari de nitrați, care s-au dovedit a ajuta la moderarea nivelului tensiunii arteriale și la scăderea riscului de boli de inimă. Studiile efectuate au relevat că, consumul de spanac ajută la scăderea efectivă a nivelului tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății inimii.
Dacă îți dorești un stil de viață sănătos, spanacul este un aliat de nădejde. Proaspăt sau congelat, spanacul este delicios în rețete gătite, salate sau smoothie-uri.