Semințele de chia: beneficii uimitoare pentru organism

Pline de vitamine şi minerale, ajutând la reglarea greutăţii și la controlul glicemiei, cu conținut de omega 3 mai mare decât somonul, bogate în minerale și fibre, sărace în calorii și fără gluten semințele de chia sunt o adevărată minune pentru sănătate. Semințele de chia provin de la planta numită Salvia hispanica, originară din America de Sud, și a fost consumată de azteci și mayași timp de secole întregi. 

Semințele de chia au început să fie introduse din ce în ce mai mult în meniul persoanelor care vor să aibă o alimentație sănătoasă. Aceste semințe mici și negre au un gust fad și în contact cu lichidele își măresc capacitatea și capătă o textură gelatinoasă. Această proprietate ajută organismul să mențină un echilibru hidroelectrolitic, sprinjinind astfel și procesul de digestie.

Sursă bogată în vitamine și minerale

În ciuda dimensiunii lor mici, semințele de chia sunt pline de substanțe nutritive importante. Semințele de chia conțin de asemenea acizi grași esențiali alfa-linolenic și acid linoleic, mucina, stronțiu, vitaminele A, B, E și D și minerale, inclusiv sulf, fier, iod, magneziu, mangan, niacină, tiamină.

Chia – semințele magice pentru sănătate 

Semințele de chia sunt o sursă complexă de proteine, fiind printre cele mai bogate alimente din lume din punct de vedere nutritiv. Ele sunt bogate în antioxidanți (de 3 ori mai puternici decât afinele), conțin o cantitate impresionantă de fibre, Omega 3 (de 8 ori mai mult decât somonul), calciu (de 5 ori mai mult decât laptele), bor (care ajută la absorția calciului în oase), fier (de 3 ori mai mult decât spanacul), potasiu (de 2 ori mai mult decât bananele), cupru, magneziu, zinc, seleniu, fosfor, vitamina C (de 7 ori mai multă decât portocalele).

Fiind atât de bogate în elemente nutritive, studiile au demonstrat că un consum regulat de semințe de chia poate îmbunătăți starea de sănătate în numeroase moduri.  

 

  • Asigură o digestie mai bună – Semințele de chia sunt bogate în fibre, iar acestea din urmă sunt esențiale pentru capacitatea organismului de a regla nivelul de insulină. Fiind bogate în fibre dietetice, semințele de chia ajută la reglarea tranzitului intestinal și crează rapid senzația de sațietate deoarece absorb o cantitate considerabilă de apă și își măresc volumul când ajung în stomac. Astfel se explică și de ce numeroase studii au demonstrat că semințele de chia reduc pofta de mâncare și implicit ajută la pierderea în greutate.
  • Reduc riscul bolilor de inimă – Capacitatea semințelor de chia de a reduce inflamațiile, de a regla colesterolul și tensiunea arterială le face extrem de benefice de a fi consumate pentru sănătatea inimii. De asemenea, prin consumul regulat de semințe de chia se reduce stresul oxidativ și astfel scade riscul de a dezvolta ateroscleroză.

 

În plus, semințele de chia sunt bogate în acid linoleic, un acid gras care ajută organismul să absoarbă vitaminele liposolubile A, D, E și K. Deși sunt foarte mici ca dimensiune, semințele de chia sunt destul de bogate în grăsimi sănătoase, oferind mai mulți acizi Omega-3 decât somonul. Ca sursă excelentă de acizi grași Omega-3, Chia ajută la cresterea colesterulului bun HDL, care protejează împotriva atacului cerebral și a accidentului vascular.

 

  • Îmbunătățesc performanțele fizice – Conform unor studii efectuate, s-a demonstrat că persoanele care au consumat semințe de chia au reușit să aibă o mai bună performanță în cazul unui antrenament de 90 de minute, față de persoanele care au consumat băuturi energizante sau bogate în zahăr.

 

Adăugarea unei porții de semințe de chia în alimentația zilnică, poate ajuta la creșterea metabolismului și la arderea grăsimilor de pe abdomen. De asemenea, studiile arată că semințele de chia ajută la reducerea grăsimii viscerale care este considerată ca fiind dăunătoare pentru sănătate întrucât afectează organele și contribuie la apariția diabetului zaharat și a afecțiunilor cardiace.

 

  • Îmbunătățesc sănătatea articulațiilor – Doar două linguri de semințe de chia conțin 18% din cantitatea zilnică recomandată de calciu, procentul fiind mult mai mare comparativ cu cel al lactatelor. Calciul este fundamental în menținerea sănătății și rezistenței oaselor.

 

Semințele de chia conțin de asemenea și bor, un nutrient esențial pentru sănătatea oaselor. Borul ajută la metabolizarea calciului, magneziului, manganului, fosforului și este esențial pentru creșterea sănătoasă a oaselor și a mușchilor.

 

  • Scad riscul de cancer cervical și mamar – Semințele de chia sunt bogate în acid alfa lipoic care este un acid gras Omega-3. Studiile au demonstrat că acidul lipoic limitează creșterea celulelor cancerului cervical și mamar. De asemenea, cercetătorii au descoperit că acesta duce la moartea celulelor canceroase, fără a le afecta pe cele sănătoase.
  • Sunt benefice pentru sănătatea dentară – Nu e de mirare că semințele de chia sunt un aliment de top în ceea ce privește sănătatea dinților din moment ce sunt bogate în calciu, fosfor, vitamina A și zinc. Calciul reprezintă blocul de construcție al dinților și este necesar pentru menținerea sănătății acestora.

 

Zincul ajută la prevenirea apariției tartrului, având un efect antibacterian și îndepărtând respirația urât mirositoare. Vitamina A și fosforul sunt de asemenea importanți pentru a avea dinți puternici și o gură sănătoasă.

 

  • Îmbunătățesc sănătatea pielii – Un studiu efectuat de cercetătorii din Mexic demonstrează că semințele de chia au o concentrație de antioxidanți de două ori mai mare decât cea decoperită anterior, stopând astfel cu până la 70% efectele radicalilor liberi.

 

Antioxidanții din semințele de chia accelerează procesele de reparare a pielii și previn daunele viitoare. De asemenea, consumul regulat de semințe de chia poate preveni îmbătrânirea prematură a pielii.

Pot fi consumate crude, adăugate în suc, lapte, iaurt, apă, shake-uri și în orice altă mâncare. Datorită faptului că ele absorb apa, pot fi folosite și pentru a îngroșa diferite sosuri. Se pot consuma, chiar și de către copii, zilnic, de la 1 linguriță (copii) până la 2 linguri (adulți), înmuiate 15-20 min în smoothie, cerealele de la micul dejun, iaurturi sau budinci.

TIPS

  • Pentru a înmuia semințele de chia, trebuie să folosești un raport de 1:10. Adică, la o linguriță și jumătate de semințe de chia, ai nevoie de o cană de apă. Lasă semințele să se înmoaie minimum 30 de minute, maximum 2 ore.
  • Deoarece semințele de Chia absorb lichide de până la 10 ori greutatea lor, se recomandă consumul de minim 2 l de apă pe zi.
  • Un consum de 2-3 linguri de semințe de chia pe zi este suficient pentru a profita din plin de toate mineralele și antioxidanții pe care acestea le conțin.