Lapte de cocos – 6 modalități surprinzătoare de a-l utiliza

Laptele de cocos este extrem de versatil și este un excelent înlocuitor vegetarian pentru laptele de vacă sau de capră. Laptele de cocos poate fi parte din dieta zilnică, pentru că este bogat în vitaminele C, E, B1, B3, B5, şi B6, dar şi fier, zinc, sodiu, calciu, magneziu, fosfor, acid lauric – substanţă regăsită în laptele matern, are acizi grași esenţiali, ajută imunităţii, este detoxifiant, accelerează arderea grăsimilor, protejează inima, menţine sănătatea glandei tiroide, ajută la secreţia de insulină, menţine sănătatea sistemului nervos…
Există foarte multe rețete cremoase de înghețate, în care laptele de cocos se folosește în loc de lapte, unt sau smântână. De asemenea laptele de cocos se poate folosi la prepararea frișcăi sau a unor dulciuri, gen prăjituri delicioase, nu numai sub formă de fulgi de cocos. Este excelent pentru fanii dietei vegane, pentru cei care țin post sau au intoleranță la lactoză sau gluten. Deoarece laptele de cocos conține zaharuri (glucoză și fructoză) și are o aromă specifică, pentru multe dintre produse nu e nevoie să mai adăugăm zahăr sau esențe pentru parfum.
Cum obții laptele de nucă de cocos
Pentru a prepara lapte de cocos se ia o nucă de cocos, se sparge, se răzuiește pulpa şi se amestecă cu apă călduţă. Se pune într-un blender până se omogenizează, iar apoi se strecoară cu ajutorul unei site fine. Sucul rezultat este laptele de cocos. La o nuca de cocos potrivită ca dimensiunile se pune cca un litru de apă.
Poți prepara lapte de cocos și din fulgi de cocos, dar mai greu, pentru ca aceștia sunt deshidratați.
Dacă nu doriţi să munciţi acasă, atunci puteţi cumpăra laptele de cocos direct din magazinele care îl comercializează dar atenție la etichetă. Se vor căuta variantele de cocos organic fără aditivi alimentari, mai ales din magazinele naturiste.
Delicii și beneficii cu lapte de cocos
Laptele de cocos este un lapte cu o consistență cremoasă și un gust delicios și poate fi folosit în bucătărie, în cosmetică și în medicina naturistă.
💠 Alternativă ingenioasă la supa cremă tradițională
Una din combinațiile reușite, foarte obișnuite pentru rețetele de supă cremă, este laptele de cocos. Practic se respectă rețeta de supă cremă de legume, doar că se adaugă pentru cremozitate lapte de cocos și eventual puțin curry pentru că este o combinație savuroasă.
Este o alternativă excelentă pentru supa cremă de morcovi, de conopidă, de cartofi dulci, de linte, de roșii, mazăre sau zucchini.
▪️O rețetă dietetică și sănătoasă, la care se pun orice zarzavaturi și legume avem la dispoziție. Ca bază nu lipsesc morcovii, țelina, pătrunjelul, păstârnacul,
▪️Pentru mai mult gust putem pune ceapă, usturoi, ardei, roșii.
▪️O putem îngroșa după preferință, cu cartofi.
▪️Modul de preparare este același, se curăță, se spală, se taie legumele cubulețe, se fierb în apă cu sare și puțin piper. După ce au dat în clocot, se adaugă 1 ceașcă de lapte cocos la 2 cești apă și se lasă la fiert la foc mic. După 20 minute se pasează conținutul cu un blender/mixer vertical până se obține o pastă fină. După preferință se poate trece totul și printr-o sită fină. Putem adăuga porumb, smântână vegetală, pătrunjel verde, crutoane….
Rezultatul este peste măsura așteptărilor, iar supa de legume cu lapte de nuca de cocos este o super rețetă. Pe cât de sofisticat sună, pe atât de ușor este de preparat.
💠 Condiment secret la rețetele de smoothie
Se poate adăuga lapte de cocos, în loc de apă, lapte sau iaurt, la orice smoothie cu fructe, însa una dintre cele mai delicioase combinații este cu ananas și banana.
Pentru 2 persoane e nevoie de:
▪️200 ml lapte de cocos preparat în casă sau din conservă
▪️1 sfert ananas
▪️100 ml suc de ananas
▪️2 banane
Se blendează totul. Rezultatul va fi un un smoothie sănătos, savuros și hrănitor Se servește rece. Eventual, se țin ingredientele la frigider înainte de a le folosi. Sau se adaugă 1-2 cuburi de gheață.
💠 Dulcele de leche și laptele de cocos
Dulcele de leche, confiture de lait în franceză sau dulceață de lapte în română este un fel de sos caramel delicios care se folosește ca și glazură pentru înghețată, prăjituri, gogoși, clătite. Se poate adăuga în unele creme sau se poate consuma eventual, direct cu lingura din conservă.
Dulcele de leche se obține prin fierberea lentă și îndelungată a laptelui îndulcit, proces prin care preparatul își schimbă culoarea, consistența și gustul. Dacă se fierbe mai mult, se îngroașă mai tare, rezultând prin răcire caramelele de lapte. Acasă putem face dulce de leche fie din lapte amestecat cu zahăr, din lapte condensat îndulcit, sau din lapte de cocos.
▪️2 conserve lapte de cocos (800 g în total), se agită conserva bine pentru ca partea întărită să se amestece cu partea lichidă
▪️200 g zahăr tos
Se pun într-o oală înaltă și termorezistentă, laptele de cocos și zahărul, după ce fierb se lasă la foc mic cca o oră. Se amestecă la început mai rar, apoi din 5 în 5 minute, iar la ultimele clocote non-stop. Se lasă la răcit și dacă nu o folosiți imediat se pune într-un recipient și se păstrează la frigider.
💠 Carnea şi laptele de cocos
Deşi nu le-ai asocia pe cele două, se pare că laptele îi oferă cărnii o dulceaţă aparte. Pune jumătate de cană de lapte de cocos în amestecul pe care îl faci din condimente pentru carne. Laptele de cocos se combină foarte bine cu carnea de pui, adăugându-i acesteia o atingere dulce.
Se adaugă o jumătate de căniță de lapte de cocos în lichidul folosit la fierberea puiului, sau direct în vas dacă se prepară prin înăbușire. Carnea va absorbi aroma laptelui și va rezulta un sos cremos, dulce, parfumat. La fel pentru chifteluțe cu sos, poţi înăbuşi chifteluţele într-un mix de lapte de cocos, supă de pui, lămâie, sos picant, busuioc şi mentă. Dulceața exotică îl recomandă în mod special pentru preparatele din creveți și pește.
💠 Lapte de cocos pentru un ten strălucitor
Fie că îl bei sau îl aplici direct pe piele, laptele de nucă de cocos hidratează din plin pielea lăsând-o mai catifelată şi mai elastică, curăță și previne ridurile. Conţine vitamina C şi cupru ce oferă flexibilitate şi elasticitate pielii şi vaselor de sânge, încetinind procesul de îmbătrânire a pielii şi corpului. Cu ajutorul unei dischete demachiante aplici direct pe faţă sau corp laptele de cocos şi îl laşi să acţioneze 15 minute sau mai mult, după preferinţe, după care te clăteşti.
▪️Amestecă o parte lapte de nucă de cocos cu două părţi ulei de măsline și folosește-l zilnic ca demachiant.
💠 Laptele de cocos – balsam pentru păr
Nutrienţii şi grăsimile din laptele de cocos au beneficii şi ca tratament pentru păr. Aplicat direct pe păr, laptele de cocos previne uscarea, albirea și căderea părului.
▪️Aplică direct la rădăcina firului de păr, apoi şi pe firul de păr, lapte de cocos puțin încălzit, apoi fă-ți un masaj. Acoperă-ți capul cu o cască de duş, apoi cu un prosop şi stai aşa de la o jumătate de oră până la 4-5 ore. Cu cât stă mai mult, cu atât hrăneşte firul de păr mai bine şi îi oferă rezistenţă, dar şi strălucire. În lapte mai puteţi adăuga, miere şi ulei de măsline.
▪️Adaugă câteva picături de suc de lămâie verde într-o cană cu lapte de cocos, după care spală-ți părul cu această soluție.
▪️De asemenea, poți folosi lapte de cocos în combinație cu gel de aloe vera. Pasta se aplică pe păr și se lasă să acționeze cel puțin 30 de minute.
Efectele benefice ale laptelului de cocos se vor vedea doar dacă îl folosești în mod constant. Tratamentul este recomandat o dată pe săptămână.