Jackfruit – fructul exotic cu gust de carne
Jackfruit este un fruct gigantic originar din Asia de Sud Est, mai exact India, practic cel mai mare fruct care creşte într-un copac. Este considerat fructul național al Bangladesh-ului, dar este extensiv cultivat în regiunile tropicale ale subcontinentului Indian, în Tailanda, Malaezia, Indonezia și Brazilia, pentru fructele și semințele sale, precum și pentru lemnul său. I se mai spune jaca, yaca sau nangka.
Este singurul fruct care poate fi consumat necopt, copt, crud sau gătit. Sutele de seminţe din interior sunt foarte hrănitoare, conţin fier, potasiu, calciu şi proteine, iar pulpa, multă vitamina C. Este motivul pentru care a fost numit “fructul miracol”.
Performanțele sale nu se opresc aici, nutriționiștii spun că fructul de jackfruit poate înlocui cu succes carnea și chiar, are același gust dacă este gătit. Când este consumat crud, gustul său este o combinaţie între ananas şi pară, aroma sa aducând cu guma de mestecat cu aroma de cocktail de fructe de la Wrigley, iar gătit are textura asemănătoare cu cea a fripturii de porc.
Cum recunoști jackfruit-ul și cum știi când este copt
Un singur fruct poate cântări de la 4,5 kg la 45 kg. Copacii sunt de asemenea uriaşi, ajungând la mai mult de 15 m înălţime (mult mai înalți decât arborii de mango ) și produc între 100 și 200 fructe pe an.
Fructul are forme variabile, de cele mai multe ori ovoide, dar și rotunde. Când este copt, culoarea devine gălbuie, cu pete maronii și se simte un miros dulceag. Exteriorul fructului este acoperit cu proiecții precum țepii, dar tocite, care devin din ce în ce mai moi, pe măsură ce fructul se coace.
Când este copt, la exterior devine lipicios (datorită uleiurilor esențiale din coajă și a unor substanțe tip rășini). Aproape fiecare parte din arbore secretă o sevă ca un latex albicios (exact ca și smochinul) atunci când este lezată una dintre părțile sale.
La interior se găsesc niște sfere comestibile, fiecare constând dintr-o pulpă gălbuie (sau portocalie) dulce, aromată, catifelată ce înconjoară o sămânță netedă, ovală, de culoare maro-deschisă. Sămânța, care are între 2 și 4 cm, este formată dintr-o substanță amidonoasă și crocantă comestibilă.
Cum se taie jackfruitul și ce parte a acestuia este comestibilă
Pentru a tăia fructul este nevoie de un cuțit mare, foarte bine ascuțit (pielea fructului este foarte rezistentă) și uns cu ulei. De fapt se recomandă să vă ungeți mâinile cu ulei înainte sa îl tăiați, pentru că fructul conține latex și o să sfârșiți prin a vă lipi de orice. Se taie longitudinal, exact ca un pepene. Țepii sunt foarte moi, lipicioși.
Înăuntru vom găsi pulpa albă din centru care nu este comestibilă și care trebuie îndepărtată cu cuțitul. Pe margini, între pulpă și coajă, se observă o serie de alveole gălbui. Aceea este partea comestibilă; cele zeci de alveole prinse într-o rețea de fibre albicios-gălbui, care nu se consumă și care trebuiesc desprinse și curățate.
Jackfruit sau Jaca – fructul gigant bogat în vitamine și minerale
100 grame de Jackfruit furnizează 95 de calorii. Fiecare fruct este bogat în carbohidrați simpli precum fructoză și glucoză, care furnizează energie și produc o revitalizare instantanee a corpului. Fructul jack întăreşte sistemul imunitar, ajută tranzitul intestinal, previne constipaţia, protejează mucoasa colonului, scade şi reglează tensiunea arterială. Mai mult conţine şi vitaminele A, C, E, B1, B2, B3, minerale, precum calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier, zinc, mangan, cupru, seleniu, fosfor, bromelaină, fitonutrienţi, saponine, izoflavone, lignani, fructoză şi zaharoză.
- Jackfruit-ul este bogat în fibre, având un efect laxativ important și în același timp, de protecție a mucoasei membranare a colonului, cu stimularea eliminării substanțelor chimice potențial cancerigene.
- Fructele proaspete sunt foarte bogate în vitamina A și pigmenți flavonoizi, precum beta-carotenul, xanthină și beta-criptoxantină. Toate aceste componente joacă un rol vital ca substanțe anti-oxidante și de îmbunătățire a vederii. Vitamina A este necesară și pentru menținerea integrității mucoaselor membranare și a pielii. Consumul de fructe naturale bogate în vitamina A și caroteni este dovedit a proteja corpul împotriva cancerului de plămâni și cancerelor cavității bucale.
- În plus, jackfruit-ul este o sursă bună de anti-oxidanți din categoria vitaminei C, furnizând 13.7 mg (la 100 grame) de vitamină C (sau 23% din necesarul zilnic al corpului). Astfel, există o bună protecție anti-infecțioasă și împotriva radicalilor liberi, care produc îmbătrânirea.
- Este unul dintre fructele rare care sunt bogate în vitamine din complexul B – conținând cantități mari de vitamina B6 (piridoxina), niacină, riboflavină și acid folic.
- Fructele proaspete sunt o sursă de potasiu, magneziu, mangan și fier. Datorită conținutului crescut de potasiu, se realizează un control mai bun al ritmului inimii și presiunii arteriale. De asemenea, reduce riscul de accident vascular cerebral şi de infarct miocardic.
- Acest fruct previne şi anemia, menţine sănătatea oaselor, graţie mineralelor pe care le conţine, menţine şi protejează funcţionarea sistemul nervos şi a creierului.
- Jackfruit conţine puţine calorii, fiind benefic în curele de slăbire.
Și semințele de Jackfruit sunt digestibile, fiind bogate în amidon, proteine și minerale, fiind de cele mai multe ori consumate după prăjire sau adăugate la diferite feluri de mâncare, în loc de linte.
Cum poate fi inclus jackfruit-ul în preparate
Un singur fruct poate ține locul unei mese pentru o familie întreagă. În Asia, se prepară chipsuri din acest fruct, suc, curry, îngheţată sau se serveşte la grătar. Din semințele sale uscate se obține un fel de făină. Este folosit ca substitut al cărnii în farfuriile cu nachos şi tacos. De asemena vegetarienii caută să consume acest fruct pentru că are un gust asemănător cu carnea de porc.
Pentru a-l păstra o perioadă cât mai îndelungată fără să se strice, oamenii îl țin în cutii de conserve sau îl usucă și îl consumă sub formă de chipsuri.
Sâmburii comestibii se pot prăji și consuma cu sare, sau se fierb în apă sărată pentru 25 de minute și se prepară ca și fasolea. Se poate servi pe post de garnitură la mâncăruri exotice. Pulpa comestibilă a alveolelor se poate consuma crudă sau se poate prăji (exact ca în cazul cartofilor prăjiți) și servi cu zahăr. În mod curent alveolele se usucă și se consumă sub forma de chipsuri.