Toate comenzile se vor procesa începând cu 5 Mai.
Vă mulţumim pentru înţelegere!

Indulcitori bio – o alternativa sanatoasa la zahar

Studiile demonstreză că gustul dulce este înnăscut la oameni, iar asta ar putea fi una dintre explicațiile pentru care ia naștere “pofta de dulce”. Consumul de dulce este precedat de o stare de bine, deoarece carbohidrații ajută la stimularea eliberării de serotonină și endorfină (hormonul fericirii), dar în același timp în organismul nostru se produc reacții care în timp pot duce la apariția unor boli grave.

Consumul de zahăr rafinat forțează pancreasul să producă o cantitate mare de insulină într-un timp scurt. Cu cât alimentul pe care alegem să îl consumăm are mai mult zahăr rafinat, cu atât efectul asupra pancreasului este mai mare. Desigur, acesta este doar unul dintre efectele nocive pe care consumul de zahăr în exces îl poate avea asupra organismului. Nu trebuie ignorat nici faptul că această “otravă albă” poate:

  • provoca și menține aciditatea din corp, atacând smalțul dinților;
  • slăbi sistemul imunitar, blocând capacitatea organismul de a lupta împotriva infecțiilor;
  • aduce schimbări drastice și mutații ale ADN-ului;
  • provoca carențe de crom în organism;
  • susține retenția de lichide în organism;
  • crește riscul apariției bolii Crohn și a colitei ulcerative;
  • duce la apariția stărilor de oboseală și a durerilor de cap;
  • duce la apariția ridurilor și a aspectului de îmbătrânire prematură;
  • crește riscul dezvoltării necontrolate a infecțiilor vaginale;
  • deregla metabolismul calciului și magneziul;
  • duce la umflarea ficatului, determinând divizarea celulelor hepatice și favorizând apariția tumorilor;
  • duce la slăbirea vederii și apariția cataractei;
  • determina creșterea nivelului de colesterol și a trigliceridelor din organism;
  • afecta memoria în timp;
  • favoriza apariția bolii Alzheimer;
  • intensifica durerile premenstruale.

De aceea este bine să încercăm să evităm pe cât posibil alimentele bogate în zahăr rafinat sau chiar să încercăm să le excludem din alimentație. Evident, nu putem elimina zahărul de tot din viața noastră, dar putem să limităm consumul și să ne orientăm către variantele nerafinate de zahăr, cum sunt îndulcitorii naturali.

Ce îndulcitori organici să incluzi în alimentație?

Atunci când te decizi să înlocuiești zahărul rafinat cu alternativele naturale ale acestuia, trebuie să iei în calcul faptul că aproape toate alimentele pe care le consumai până acum, conțin zahăr rafinat, deci, va trebui să renunți și la acelea (conserve, sosuri, murături, muștar, ketchup, sucuri carbogazoase sau mezeluri). Cu alte cuvinte, dacă ții la sănătatea ta și îți dorești să faci o schimbare alege să îți schimbi modul de viață și optează pentru o alimentație echilibrată.

Ștevia este originară din America de Sud și este folosită de sute de ani în această regiune pentru a susține nivelul sănătos de zahăr din sânge și pentru scăderea rapidă în greutate. Deși de 200 de ori mai dulce decât zahărul, ștevia are zero calorii, zero carbohidrați și niciunul dintre efectele adverse ale îndulcitorilor artificiali, făcând-o astfel un îndulcitor natural ideal.

Ștevia este disponibilă în picături lichide, tablete dizolvabile, pudră și frunze întregi.

Zahărul de cocos reprezintă o altă alternativă naturală cu care poate fi înlocuit zahărul rafinat. Majoritatea dintre noi cunoaștem deja efectele benefice asupra organismului care ne sunt oferite de apa de cocos, laptele de nucă de cocos, făina de cocos sau de nuca de cocos proaspătă.Totodată, din ce în ce mai multe persoane aleg să folosească zahărul din nucă de cocos drept îndulcitor natural și asta datorită încărcăturii sale glicemice scăzute și a conținutului bogat de minerale.

Acest îndulcitor natural vine la pachet cu polifenoli, fier, zinc, calciu, potasiu, antioxidanți, fosfor și alți fitonutrienți.

Siropul de arțar este originar din America de Nord. Acesta este o sursă remarcabilă de mangan și furnizează o serie de vitamine și minerale, precum calciu, potasiu și zinc. Bogat în antioxidanți, acest îndulcitor natural ajută la neutralizarea radicalilor liberi și la reducerea daunelor provocate de stresul oxidativ. Siropul de arțar este folosit cu precădere în curele de slăbire, întrucât are mai puține calorii decât mierea și zahărul.

Siropul de agave este folosit cu succes ca înlocuitor al zahărului sau al mierii, întrucât conține zaharuri cu absorbție lentă, care nu cresc nivelul glicemiei. Are o consistență mai puțin vâscoasă decât a mierii, fapt pentru care se dizolvă ușor.

Xytolul este un îndulcitor natural ce provine din fructe și legume și care este produs și de corpul nostru în fiecare zi, oferindu-ne energie. Cu 40% mai puține calorii și 75% mai puțini carbohidrați decât zahărul, acest îndulcitor natural este descompus complet în sistemul nostru digestiv, fapt ce nu afectează glicemia sau nivelul de insulină.

Așadar, atâta timp cât există pe piață înlocuitori sănătoși ai zahărului rafinat nu mai ai nicio scuză atunci când vine vorba despre alegerea unui dulce sănătos în detrimentul unuia nesănătos. Atenție însă, chiar dacă sunt produse sănătoase, nu trebuie consumate în exces deoarece sunt produse naturale ce conțin zahăr (chiar dacă vorbim de unul sănătos) și peste o anumită limită poate avea efecte neplăcute asupra sănătății. O alimentație diversificată și echilibrată este cheia unui organism sănătos și a unei stări de bine care se observă și la exterior.