Fructul dragonului – Exotic și sănătos

fructul dragonului beneficii

Obținut din mai multe specii de cactus, pitaya, pitahaya sau fructul dragonului este originar din America de Sud, dar este, de asemenea, cultivat și exportat și în alte țări subtropicale din Asia de Sud-Est, cum ar fi Thailanda și Vietnamul. Denumirea de „fructul dragonului” este justificată de învelișul exterior asemănător cu cel al cactusului, dar și al anghinării, prezentând niște solzi colorați precum flăcările.

Foarte puțin cunoscut și ca atare rar consumat, fructul dragonului, este un fruct atipic, pe cât de frumos și ciudat la exterior, pe atât de nutritiv la interior. Dintre cele 3 varietăți de fructul dragonului: cu coajă și pulpă roșie, cu coajă roșie și pulpă albă și cu coajă galbenă și pulpa albă, toate dulci și zemoase, cel mai gustos este considerat cel cu coajă roșie și pulpă roșie.

Știai că un fruct de dimensiune medie (cca 100 g pulpă) conține 60 de calorii și este foarte bogat în vitaminele C, B1, B2 si B3?

Fructul dragonului are beneficii aproape magice asupra organismului, dacă este consumat cu moderație, ca parte a unei diete echilibrate. Este foarte indicat persoanelor ce doresc să slăbească sau să-și mențină greutatea actuală, deoarece este foarte sărac în calorii, nu deține grăsimi saturate și nici colesterol.

Nuanțele de roz și roșu arată că fructul este plin de antioxidanți, dar și pulpa cu semințe negre are nenumărate proprietăți nutritive. Un fruct de dimensiune medie (cca 100 g pulpă) conține 60 de calorii și este foarte bogat în vitaminele C, B1, B2 si B3, dar și minerale precum fier, calciu și fosfor.

informatii nutritionale fructul dragonului

Știai că pentru a-și păstra cea mai mare parte a gustului și a nutrienților, fructul dragonului se consumă ca atare, curățat?

Pe lângă valoarea nutritivă și efectele de promovare a sănătății, fructul dragonului este lăudat pentru textura apetisantă crocantă și aroma dulce, răcoritoare, care este între kiwi și pere. Pentru a-și păstra cea mai mare parte a gustului și a nutrienților, fructul dragonului se consumă ca atare, curățat, ca o gustare sănătoasă sau în piureuri. În general, se servește crud, în salate, dar este adesea folosit și în sucuri, compoturi sau ceaiuri.

Sub coajă, carnea fructului este la fel de izbitoare, ca și aspectul exterior. Cel mai comun soi are, de obicei, pulpa albă ca zăpada, stropită cu semințe negre comestibile, asemănătoare celor de kiwi. Există, de asemenea, o varietate cu pulpă roșie purpurie, care este puțin mai mică, cu o coajă roșie mai închisă. Carnea de ambele tipuri are textură de pepene verde, dar un gust mai apropiat de fructele kiwi.

Când este suficient de copt, este ușor de curățat. Deși poate părea puțin ciudat la început, este ușor să ajungeți la fruct. Pur și simplu tăiați în plan longitudinal și scoateți pulpa cu o linguriță. Se mănâncă numai partea albă cu semințe, înlăturând părțile roz reziduale care sunt amare.

Pitaya este un aliment sățios, apreciat pentru aroma sa delicioasă și pentru multiplele sale beneficii pentru sănătatea noastră. Este bogat în fibre, antioxidanți, potasiu, fosfor, vitamina C, pectine, licopen, enzime digestive, caroten, proteine, riboflavine.

Fructul dragonului previne diabetul zaharat, astmul și cancerul

  1. Controlul greutății – Este ideal dacă vrei sa îți menții greutatea și în același timp să iți satisfaci pofta de dulce. O porție de 100 g de pitaya conține 60 de calorii, are un conținut extrem de scăzut de colesterol și nu conține carbohidrați complecși, astfel încât este foarte ușor de decompus de organism.
  2. Sistemul digestiv – Este un fruct foarte bogat în fibre, care te poate ajuta atunci când ai probleme digestive sau suferi de constipație.
  3. Sistemul imunitar – Printre numeroasele vitamine pe care le întâlnim la acest fruct exotic sunt vitamina B și Vitamina C. Vitamina B1 crește nivelul de energie din corp și contribuie la stimularea metabolismului, în timp ce B2 este benefică mai ales pentru accentuarea și redarea poftei de mâncare, iar B3 acţionează pentru reducerea colesterolului. Vitamina C ajută la vindecarea cicatricelor, zgârieturilor și protejează, de asemenea, sistemul imunitar.
  4. Sistemul cardiovascular – Pitaya nu are colesterol și grăsimi saturate, element pozitiv care menține la un nivel corect tensiunea arterială. Semințele acestui fruct sunt bogate în acizi grași polinesaturați, Omega-3 şi Omega-6, care reduc nivelul trigliceridelor și scad riscul tulburărilor cardiovasculare.
  5. Prevenirea cancerului – Conține fitoalbumine, care au proprietăți antioxidante, ajută la neutralizarea substanţelor toxice, previne radicalii liberi și luptă împotriva apariţiei celulelor canceroase. În plus, accelerează eliminarea metalelor grele din organism. De asemenea licopenul din fructul dragonului, responsabil pentru culoarea roșie, previne cancerul de prostata.
  6. Prevenirea diabetului – Fructul dragonului nu conține carbohidrați complecși, astfel încât este foarte ușor de decompus de către organism. Conținutul de fibre este benefic și important în prevenirea diabetului, acestea stabilizează nivelul ridicat al glicemiei, coborând valorile de vârf.

Una din fibrele solubile conținute este pectina, care ajută la scăderea colesterolului și la reglarea zahărului din sânge și al tranzitului intestinal, având și un puternic efect anti-inflamator, care ii ajută pe diabetici să se lupte cu infecțiile mai ușor.

  1. Anti-îmbătrânire – Antioxidanții pe care fructul dragonului îi conține ajută pielea să se păstreze mai fermă și mai tânără. Ajută la refacerea țesuturilor pielii, mai ales în partea de hidratare. Pentru a acționa este nevoie ca pulpa cremoasă să fie pasată bine și aplicată pe corp, de cel puțin două ori pe săptămână.

Nu doar consumând pitaya îți ajuți tenul să întinerească, poți face din fruct o mască de față, combinat cu miere, ca o alternativă naturală la măștile anti-îmbatrânire din comerț.

  1. Previne artrita – Artrita afectează articulațiile și provoacă iritatii severe, deplasarea devenind din ce în ce mai grea până când, într-un final, se ajunge la imobilitate. Adăugând acest „fruct antiinflamator” în alimentație, acesta te poate ajuta să lupți împotriva acestor afecțiuni.

!!! Cu toate acestea, fructele dragonului trebuie consumate moderat, deoarece conțin fructoză, care, în cantități excesive, poate fi dăunătoare pentru sănătatea dumneavoastră.