Cuşcuş – bobiţe de sănătate

Cuşcuşul este unul dintre cele mai sănătoase produse pe bază de cereale. Sub formă de granule sferice din făină de grâu dur (semolină), acesta conţine multe vitamine, minerale și fibre. Și dacă știm cu toţii ce însemnă pastele pentru italieni, sau orezul pentru chinezi, același lucru putem spune și despre cușcuș și magrebieni.
Vestea calităților sale nutritive, faptul că este o sursă importantă de potasiu, proteine și glucide, a făcut înconjurul lumii și de aceea se regăsește pretutindeni în dieta persoanelor care suferă de boli digestive, cardiovasculare, hepato-renale ori gută.
Cușcușul este un tip de paste minuscule, realizate din făină de grâu dur, fiert la aburi și apoi uscat. Are un gust subtil, iar granulele absorb cu usurință alte arome și ingrediente, fiind astfel bază pentru o serie de preparate culinare din lumea întreagă.
Știai că: Niacina (vitamina B3) din cușcuș ajută la scăderea nivelului de colesterol rău şi zahăr din sânge.
Contează mai puțin originea lui, pentru că a fost și este extrem de popular în Africa de Nord. Cușcușul este felul de mâncare tradițional al berberilor, grupul etnic al Africii de Nord, care au numit acest preparat după denumirea în limba maternă a procesului de pregătire, prin rularea cu apa a făinii de grâu. Adică, cușcuș înseamnă “bine rulat” sau “bine format”.
Cușcușul este un ingredient principal în alimentatia popoarelor din Maroc, Algeria și Tunisia. A devenit în timp o emblemă a bucătăriilor Orientului Mijlociu și Bazinului Mediteranean, în prezent însă, cușcușul este apreciat și folosit în lumea întreagă.
Tipuri de cușcuș
Exista trei tipuri de cușcuș: marocan, israelian si libanez.
- Cușcușul marocan este cel mai folosit tip de cușcuș, are granulele cele mai mici și se gătește cel mai rapid, fiind disponibil în majoritatea supermarketurilor.
- Cușcușul israelian are granulele de mărimea unui bob de piper și se gătește mai greu.
- Cușcușul libanez este de dimensiuni mari și se gătește foarte lent, fiind asemanator cu orezul.
Se spune cușcuș în romănă, Couscous în engleză/franceză, Kuskusu în arabă și Cuscuz în portugheză.
Știați că: Cușcuș-ul este un aliment preferat în anumite diete, fiind foarte sațios, dar totuși sărac în calorii, la mare concurență cu orezul?
De ce este cușcușul o alternativă sănătosă la pastele rafinate
Pe lângă faptul că este extrem de ușor de preparat, cușcușul are și un profil nutrițional bogat. În comparație cu pastele rafinate, el conține de două ori mai mult riboflavină, vitamina B6 și acid folic și de patru ori mai mult tiamină și acid pantotenic.
Este, de asemenea, o sursă bună de proteine, fibre si vitamine B. Boabele de cușcuș au un conținut scăzut de grăsimi saturate, colesterol și sodiu. Niacina (vitamina B3) din cușcuș ajută la scăderea nivelului de colesterol rău și zahăr din sânge. O porție de 100 g de cușcuș are doar 150 kcal.
Este indicat tuturor celor care doresc să mănânce sănătos și nu au intoleranță la grâu, în dieta persoanelor care suferă de gută, boli digestive, cardiovasculare, hepato-renale.
Cum se poate prepara cușcușul
În mod tradițional, în țările din Africa de Nord, cușcușul este servit alături de miel, pui și năut, în combinație cu diverse condimente. În bucătăria europeană, cușcușul se potrivește de minune tocanei de legume. Se poate folosi și ca garnitură pentru friptură sau adăugat în salate. Acesta va oferi un gust plăcut mâncărurilor, și în același timp un plus de sănătate. Gătite, granulele de cușcuș au o textură ușoară și pufoasă.
Dacă ești vegetarian, vei găsi în cușcuș un aliment de luat în considerare pentru că te poate ajuta să diversifici preparatele. Îl poți folosi fără probleme la salate, combinat cu legume înăbușite, dar și cu legume crude, în supe și chiar și în deserturi (mai ales budinci).
Pentru prepararea cușcușului, se fierbe câte o cană de apă pentru fiecare cană de cușcuș. În timpul fierberii, în apă se adaugă și un strop de ulei și un praf de sare. Când apa este fiartă, se adaugă peste cușcuș, care se acoperă cu un capac, timp de 5 minute. După 5 minute, cușcușul absoarbe tot lichidul și poate fi amestecat ușor cu o furculița.
Pentru un plus de aromă, cușcușul poate fi pregatit și cu supă de legume, pui sau carne și cu diverse condimente, precum șofran, cimbru sau chimen.
!!! Cușcușul se depozitează la temperatura camerei sau în recipiente și pungi, ținute în spații răcoroase și umbroase. În acest fel, cușcușul rezistă și până la un an de zile.