Cireșele – desertul minunat al verii

Cireșele sunt printre cele mai iubite fructe și asta din motive întemeiate. Nu numai că sunt delicioase, dar și conțin vitamine, minerale și compuși vegetali cu efecte puternice asupra sănătății. Iată 6 dintre cele mai importante beneficii pentru sănătate ale cireșelor.
Sunt pline de nutrienți. Cireșele sunt o sursă bună de vitamina C, potasiu, fibre și alți nutrienți de care organismul are nevoie pentru a funcționa optim.
Cireșele sunt fructe mici, cărnoase și vin într-o varietate de culori și arome. Culorile lor pot varia de la galben la roșu-negriciu intens și indiferent de soi, toate sunt extrem de hrănitoare și pline de fibre, vitamine și minerale.
100 gr de cireșe dulci, crude, fără sâmburi oferă:
» Calorii: 65;
» Proteine: 1,4 grame;
» Carbohidrați: 17 grame;
» Fibre: 2 grame;
» Vitamina C: 12% din doza zilnică recomandată (DZR)
» Potasiu: 7% din DZR;
» Cupru: 3,4% din DZR;
» Mangan: 3,4% din DZR.
Acești nutrienți, în special fibrele, vitamina C și potasiul, sunt foarte benefici pentru sănătate. Vitamina C este esențială pentru menținerea sistemului imunitar și a sănătății pielii, în timp ce potasiul este necesar pentru contracția musculară, funcția nervoasă, reglarea tensiunii arteriale și multe alte procese critice ale corpului. Cireșele sunt, de asemenea, o sursă bună de fibre, care te ajută să-ți menții sistemul digestiv sănătos, alimentând bacteriile intestinale benefice și ajutând la reglarea tranzitului intestinal. În plus, oferă vitamine B, mangan, cupru, magneziu și vitamina K.

Cireșele sunt bogate în antioxidanți și compuși antiinflamatori
Concentrația ridicată de compuși vegetali din cireșe ne aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Deși cantitatea și tipul pot varia în funcție de soi, toate cireșele sunt pline cu antioxidanți și compuși antiinflamatori. Acest conținut ridicat de antioxidanți poate ajuta la combaterea stresului oxidativ, o afecțiune de care sunt legate multiple boli cronice dar si îmbătrânirea prematură. În fapt, conform cercetărilor efectuate, s-a constatat că consumul de cireșe a redus efectiv inflamația în 11 din 16 studii și markerii stresului oxidativ în 8 din 10 studii.
Cireșele sunt deosebit de bogate în polifenoli, un grup mare de substanțe chimice vegetale care ajută la combaterea daunelor celulare, la reducerea inflamației și la promovarea sănătății generale. Dietele bogate în polifenoli pot proteja împotriva multor afecțiuni cronice, inclusiv boli de inimă, diabet, declin mental și anumite tipuri de cancer. Aceste fructe conțin, de asemenea, pigmenți carotenoizi, precum beta carotenul și vitamina C, ambele având și proprietăți antiinflamatorii și antioxidante.
Cireșele pot stimula recuperarea în urma eforturilor fizice intense
Consumul de cireșe, în special suc și pudră, pot îmbunătăți performanța atletică și pot reduce leziunile și durerile musculare provocate de efort. Cercetările arată că compușii antiinflamatori și antioxidanți din cireșe pot ajuta la ameliorarea durerii musculare, a deteriorării și a inflamației provocate de effort.
S-a constatat că sucul de cireșe accelerează recuperarea musculară, scade durerea musculară indusă de efort și previne pierderea forței la sportivii de elită, cum ar fi bicicliștii și alergătorii de maraton. În plus, unele dovezi sugerează că cireșele pot spori performanța exercițiilor fizice. Un studiu efectuat pe 27 de alergători de anduranță a demonstrat că cei care au consumat 480 mg de cireșe sub formă de pudră zilnic timp de 10 zile înainte de un semimaraton au avut în medie 13% timpuri de cursă mai rapide și au experimentat mai puțină durere musculară decât un grup placebo.
Deși majoritatea studiilor care explorează legăturile dintre cireșe și exerciții fizice implică sportivi instruiți, sucul de cireșe poate aduce beneficii și non-sportivilor. Un studiu efectuat pe 20 de femei active a remarcat faptul că cele care au băut 60 ml de suc de cireșe de două ori pe zi timp de 8 zile s-au recuperat mai repede și au avut mai puține leziuni musculare și durere după efectuarea exercițiilor repetate de sprint, comparativ cu grupul placebo.
Cireșele sunt benefice pentru sănătatea inimii
Creșterea aportului de fructe bogate în nutrienți, cum ar fi cireșele, este o modalitate gustoasă de a-ți proteja inima. Multe studii arată că dietele bogate în fructe sunt asociate cu un risc redus de boli de inimă. Cireșele sunt deosebit de benefice în acest sens, deoarece sunt bogate în substanțe nutritive și compuși despre care se știe că promovează sănătatea inimii, inclusiv antioxidanții potasiului și polifenolului. Doar 1 porție de 154 grame de cireșe fără sâmburi oferă 10% din DZR de potasiu, un mineral esențial pentru a-ti menține inima sănătoasă. În plus, potasiul, este necesar pentru a menține un ritm cardiac regulat și ajută la eliminarea excesului de sodiu din corp, reglând tensiunea arterială. Acesta este motivul pentru care aportul mai mare de potasiu a fost asociat cu un risc redus de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Mai mult, cireșele sunt bogate în antioxidanți puternici ai polifenolilor, inclusiv antocianine, flavonoli și catehine, care te pot ajuta să-ți menții inima sănătoasă, protejându-te împotriva deteriorării celulare și reducând inflamațiile. Un studiu efectuat pe 84.158 de persoane a constatat că aportul mai mare de polifenoli – în special antociani, flavonoli și catehine – a fost asociat cu un risc semnificativ scăzut de boli de inimă în decurs de 5 ani.

Cireșele pot ameliora simptomele de artrită și gută
Datorită efectelor lor antiinflamatorii puternice, cireșele pot reduce simptomele de artrită și gută, un tip de artrită cauzată de o acumulare de acid uric care duce la umflături extreme, inflamații și dureri la nivelul articulațiilor. Multe studii arată că cireșele ajută la inhibarea stresului oxidativ și la scăderea inflamației prin suprimarea proteinelor inflamatorii, care pot ajuta la reducerea simptomelor legate de artrită. Acestea pot scădea nivelurile de acid uric din corp, făcându-le benefice în special pentru cei cu gută. Un studiu efectuat pe 633 de persoane cu gută a demonstrat că cei care au consumat cireșe proaspete după 2 zile au avut cu 35% mai puține atacuri de gută decât cei care nu au consumat fructele. În plus, studiul a arătat că, atunci când aportul de cireșe a fost combinat cu alopurinolul, medicamentul pentru gută, atacurile de gută au fost cu 75% mai puține decât în perioadele în care nu au fost consumate nici cireșe, nici alopurinol.
Cireșele pot îmbunătăți calitatea somnului
Consumul de cireșe sau consumul de suc de cireșe poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului, grație compușilor antiinflamatori și melatoninei.
Aceste beneficii care favorizează somnul pot fi atribuite concentrației ridicate de compuși din plante a fructelor. În plus, cireșele conțin melatonină, o substanță care te ajută să-ți reglezi ciclul de somn. Un studiu efectuat pe 20 de persoane a arătat că cei care au băut suc concentrat de cireșe timp de 7 zile au înregistrat creșteri semnificative ale nivelurilor de melatonină, duratei de somn și calității somnului, comparativ cu un placebo. În mod similar, un studiu de 2 săptămâni la adulții în vârstă cu insomnie a constatat că consumul de 1 cană (240 ml) de suc de cireșe înainte de culcare a crescut timpul de somn cu 84 de minute.
Pe langa toate aceste beneficii, cireșele sunt versatile, incredibil de delicioase si ușor de integrat in dieta. Atât soiurile dulci, cât și cele acrișoare pot fi folosite în multe rețete.