Lupinul – de la nutreț la alternativă pentru carne

Ce este lupinul
Proteinele sunt importante pentru funcționarea eficientă a organismului, acestea fiind esențiale pentru furnizarea de energie, masa musculară, sistem imunitar și în procesul de eliminare a toxinelor. Dacă ai o dietă vegetariană, vegană sau, pur și simplu, ții post, probabil știi că proteinele pot fi luate nu numai din carne și produse de origine animală, ci și din alimentele vegetale. Spre deosebire de carne şi produse lactate, sursele de proteine vegetale nu conțin colesterol şi grăsimi saturate, care pot să afecteze sănătatea inimii.
Lupinul este o plantă erbacee din familia leguminoaselor, cu flori deosebit de frumoase cu spice mari, iubită de vegetarieni și de cei pasionați de medicina alternativă, datorită calităților terapeutice și nutritive. Rudă apropiată cu mazărea, acest lupin (Lupinus polyphyllus) se regăsește pe continentele americane de nord și de sud, precum în zona europeană și africană a Mediteranei. La noi în țară mai este cunoscut sub numele populare de niprală (lupinul galben), cafele sau cafeluțe (lupinul alb), și a fost folosit mai mult ca nutreț sau îngrășământ.
Planta crește de la 30 de centimetri până la un metru și jumătate în înălțime. Frunzele sunt palmate și de culoare verde închis. Prima oară la lupin atrag atenția florile sale care au aproape toate culorile curcubeului, dar există și soiuri bicolore. Una din caracteristici este că planta poate înflori de două ori într-un sezon.
Din cele peste 200 de specii, pe lângă toate varietățile sălbatice, există și specii de lupin cultivate pentru consumul uman, altele pentru valoarea ornamentală, iar cele mai multe ca hrană pentru animale. Fructele lupinului cresc sub formă de păstaie, iar aceasta conține aproximativ cinci boabe (semințe), numite lupine. În ultima vreme, semințele de lupin au devenit o alternativă ideală pentru carne și lactate, fiind bogate în proteine vegetale foarte apreciate. Vegetarienii consumă de la lupin semințele, reprezentând o alternativă convenabilă la boabele de soia, principala sursă predominantă de proteine vegetale.
Compoziția și beneficiile semințelor de lupin
Semințele de lupin sunt bogate în proteine (26 g la 100 g de lupin) și acizi grași polinesaturați, grăsimi bune care ajută la scăderea colesterolului. Practic semințele, micile boabe galbene de lupin, conțin glucide, lipide, proteine (de patru ori mai multe decât în boabele de grâu), alcaloizi, ureide, fosfolipide, lectine, triterpene, flavone, aminoacizi esențiali în cantități mari, vitamine, acizi organici, acizi grași și una dintre cele mai mari concentrații de fibre.
Nu conțin colesterol, gluten și nici iritanți gastrici, spre deosebire de soia, care are o cantitate mare de saponine. Sunt probiotice, ajutând dezvoltarea bacteriilor bune în organism.
De asemenea, conțin multe minerale și vitamine, din care:
- Folatul – ajută celulele să metabolizeze proteinele și, de asemenea, controlează activitatea genelor.
- Manganul și zincul – promovează funcția imunitară și ajută, de asemenea, la sănătatea reproducerii și la reglarea activității genice, precum și la neutralizarea radicalilor liberi, prevenind deteriorarea celulară și susțin, o dezvoltare sănătoasă a oaselor și a cartilajelor.
- Cuprul abundent în lupine ajută corpul să proceseze fierul, ajută în buna funcționarea a măduvei spinării, creierului și a vaselor de sânge.
Cum poate fi preparat
Între varietățile de lupin folosite în alimentație, în special în zona mediteraneană, se numără: lupinul alb, cel galben si albastru. Aceste lupine au căpătat o atenție considerabilă în ultimul timp, în special în rândul consumatorilor vegani, pentru că lupinul are o paletă largă de întrebuințări alimentare, de la cârnați vegetarieni, la tofu de lupin, similar celui de soia. Toate tipurile de lupine trebuie preparate după o metodă specifică înainte de a fi consumate.
Metoda specifică de preparare
Lupinele se înmoaie peste noapte în patru părți apă / 1 parte boabe. Se scurg, apoi se pun la fiert în altă apă cu sare, în aceleași proporții. Se lasă la scurs, apoi se pun pentru cca 1 la 2 săptămâni în apă, până când dispare gustul amărui. Lupinele astfel preparate se pun la fiert pentru 2 ore până când se înmoaie. În mod tradițional, ele se păstrează la murat în apă cu oțet și sunt depozitate în locuri răcoroase.
O altă metodă (Portugalia și Italia), este înmuierea la aburi a boabelor pentru o săptămână sau două.
Cel mai des, în comerț, lupinele se găsesc la borcan fără pieliță, deși și aceasta poate fi consumată fără probleme.
În țările mediteraneene și orientale, sunt consumate la fel de des precum consumăm noi alunele, în Portugalia lupinele sunt servite ca mici boabe galbene murate în apă sărată.
În țări ca Germania se cultivă extensiv lupin dulce ameliorat, la care gustul amar dispare cu totul și care nu are nevoie înmuiere înainte de a fi preparat pentru consum.
Din aceste boabe conservate, se poate face o pastă asemănătoare humusului din năut sau iahniei de fasole, sau pot fi pur și simplu prăjite în tigaie și condimentate cu sare și boia, fiind consumate pe post de gustare. Tot din ele se mai pot face crochete și chifteluțe de lupin, delicii vegetariene de mare căutare.
Din semințele de lupin se poate obține și o făina ideală pentru shake-uri proteice sau pentru îmbogățirea cu proteine a produselor de panificație.
Făina din seminţe de lupin are o culoare galben-aurie, este caracterizată de dimensiuni mai mari ale particulelor în comparaţie cu făina de grâu, capacitate superioară de reţinere a apei şi uleiului, precum şi proprietăţi de emulsionare îmbunătăţite. Făina din seminţe de lupin poate fi folosită în amestec cu făina de grâu pentru a îmbunătăţi valoarea nutritivă a unor produse de panificaţie fără a fi afectată calitatea produsului finit. Proprietăţile pe care le prezintă făina din seminţe de lupin permit utilizarea ingredientului în produse ca biscuiți, paste şi pâine, contribuind la îmbunătăţirea senzaţiei de saţietate pe care o conferă acestea în urma consumului.
Atenție!!! Oamenii de știință din Germania au ajuns la concluzia că lupinul poate înlocui cu succes carnea. Însă, tot aceștia avertizează că lupinul sălbatic trebuie preparat cu atenție, pentru că are o toxicitate ce poate afecta sistemul nervos. În același timp, cei care se știu cu alergii la alune, ar trebui să-l evite, pentru a nu declanșa reacții alergice grave.
Bogat în proteine și cu un conținut caloric scăzut, lupinul dă o senzație de sațietate, ceea ce înseamnă că e și un aliat pentru cei care își doresc să scadă în greutate. Încearcă produsele vegane proteice delicioase pe bază de lupin:
- Ai chef de o alternativă vegetală la un burger, încearcă burgerii unici din legume și lupin, fără drojdie, fără lactoză, fără ulei de palmier, bogați în fibre și proteine. Lupinul recoltat regional nu este doar o resursă excelentă și regenerabilă, ci și baza ideală pentru burgeri perfecți, precum burger vegan bio fara gluten sau burger vegan bio oriental. Iar dacă vrei la ei un sos picant, încearcă un sos de lupin la care fermentarea naturală îi oferă un gust inimitabil.
- Vrei un mic dejun consistent și copios? Încearcă deliciile vegane precum, crema tartinabilă vegetală din lupin cu mango și chilli, crema tartinabilă vegetală din lupin cu legume sau cremă tartinabilă vegetală din lupin cu cocos și mirt.
- Un alt mod simplu de a consuma lupin este sub formă de făină. Făina de lupin are o cantitate de proteine vegetale cu mult mai mare decât făina de grâu și de aceea este recomandată în alimentația zilnică.
- Încearcă pentru o gustare între mese un pate vegetal bio cu roșii și lupin numai bun de întins pe pâine sau pe o bucată de crispbread.
- Vrei să adaugi ceva deosebit într-o salată sau să o faci mai consistentă, încearcă alternativa vegană la carnea de rechin, pe bază de tofu din soia nemodificată genetic, Kombucha, alge marine franceze și lupin.
- Dacă ești un nostagic al teraselor de vară cu miros de mici, încearcă (cu sau fără bere alături) niște mici vegani delicioși, Cevapcici (mici) vegani din lupin. Ćevapi sau ćevapčići nu sunt altceva decât varianta sârbească a celebrilor micilor autohtoni.
Lupinul are multiple beneficii pentru sănătate, în special pentru cei care doresc să-și îmbunătățească sănătatea inimii, să piardă în greutate sau să-și optimizeze sănătatea tractului digestiv, ajutând dezvoltarea bacteriilor bune în organism.