Bananele Matoke sau bananele pentru gătit

banane matoke

Bananele Matoke, cunoscute și sub numele de matooke, amatooke, ebitookye sunt o varietate de banane indigene din Sud-Vestul Ugandei. Acestea provin din familia de banane cunoscute sub numele de banane din estul Africii. Ele sunt folosite în principal pentru gătit atunci când sunt verzi și necoapte. În Uganda și Rwanda, fructele sunt gătite la aburi, iar piureul de banane este considerat mâncare națională în ambele țări.

Bananele matoke sunt mai mici ca dimensiune și din această cauză par și mai groase decât bananele cu care suntem noi obișnuiți. Coaja lor este verde, dar aceasta este și caracteristica ce le face numai bune pentru gătit. Datorită conținutului ridicat de amidon, ele sunt foarte tari și este necesar să fie gătite înainte de a fi consumate – fierte, prăjite sau la aburi. O dată gătite, acestea devin galbene și se înmoaie, iar consistența este asemănătoare cu cea a cartofilor, doar că față de aceștia ele își vor menține forma.

Dacă vă întrebați cumva dacă acestea pot fi consumate și ca atare, răspunsul este evident da, dar doar după sunt coapte suficient. Cu toate acestea, în zona de unde provin se consideră risipă să le lași să se coacă și asta se datorează prețului ridicat care le urcă oarecum la gradul de lux.

Care sunt beneficiile bananelor matoke

Oamenii de știință spun că banana matoke este alcătuită în principal din apă (aproximatix ¾) și din ¼ carbohidrați, pe care organismul îi transformă în zaharuri simple pentru energie. O porție de matoke are aceeași valoare calorică precum o ceașcă de orez sau una de carne tocată de pui gătită.

Matoke conțin mici cantități de vitamina C și fibre și nu au aproape nicio proteină, de aceea este recomandat pentru un regim alimentar echilibrat să se combine cu un aliment bogat în proteine. În schimb, aceste banane sunt bogate în potasiu, o singură porție având aceeași cantitate de potasiu ca a două pahare și jumătate de lapte sau ca a două banane și jumătate din cele pe care le cunoaștem și consumăm deja.

Este deja cunoscut faptul că potasiul joacă un rol important în reglarea tensiunii arteriale. Dacă doriți să aveți o tensiune arterială normală, este indicat să reduceți aportul de sare și să creșteți cantitatea de potasiu pe care o consumați.

Valoarea nutrițională a bananelor Matoke

Cantitate: 1 cană de banane matoke, gătite

Calorii 240
Sodiu 0 mg
Total Grăsimi 1 g
Potasiu 998 mg
Grăsimi Saturate 0 g
Total Carbohidrați 62 g
Grăsimi Polinesaturate 0 g
Fibre Dietetice 5 g
Grăsimi Mononesaturate 0 g
Zahăr 30 g
Acizi Grași Trans 0 g
Proteine 2 g
Colesterol 0 mg

Vitamina A 14%
Calciu 0%
Vitamina C 44%
Fier 10%

Cum se curăță bananele matoke

Matoke nu pot fi curățate precum bananele obișnuite atunci când sunt verzi. Pentru a le scoate de pe coajă, tăiați ambele capate ale bananei, după care încercați să poziționați cuțitul sub coajă și să curățați asemeni unui cartof. Aveți însă grijă pentru că față de cartofi, coaja este mult mai groasă și mai tare.

O dată ce partea verde este îndepărtată de pe fruct, miezul trebuie să rămână alb. Datorită cantității mari de amidon pe care o conține, o dată ce intră în contact cu aerul acesta va începe să se decoloreze. Pentru a preveni acest lucru, până terminați de curățat tot, puneți miezul într-un caston cu apă sărată, care să îl cuprindă în totalitate. Când finalizați această etapă, bananele sunt gata pentru a fi gătite.

Cea mai simplă modalitate de a le găti este prin fierbere, pentru un timp aproximativ de 30 de minute. Ca să vă dați seama dacă sunt fierte trebuie să verificați dacă acestea și-au schimbat culoarea în galben și dacă este moale atunci când treceți o furculiță sau un cuțit printr-o bucată.