Cum preparăm lapte vegetal acasă?

Laptele vegetal este unul dintre alimentele cel mai ușor de preparat acasă. Nu ai nevoie de foarte multă pricepere sau îndemanare! Ai însă nevoie de un blender bun și puțină fantezie! Indiferent de rețeta pe care o alegi, trebuie să știi că majoritatea nucilor sau a semințelor necesită să fie înmuiate în prealabil.

Am pregătit pentru tine un scurt ghid, util în toate rețetele ce necesită nuci sau semințe înmuiate.

Cantitățile din rețete sunt indicative și poți să le ajustezi în funcție de calitatea nucilor sau a semințelor sau în funcție de gustul tău, dacă dorești ca laptele să aibă un gust mai intens sau o consistență mai cremoasă. Pașii pe care va trebui să îi urmezi sunt însă aceiași:

Nuci/semințe + apă + sare + îndulcitor si/sau arome (opțional) + blender = 

 

Într-un bol lasă 100 gr de alune la înmuiat peste noapte sau minim 8 ore. Scurge apa, clătește-le și amestecă-le în blender cu 500 ml apă, un praf de sare și îndulcitorul preferat (optional). Strecoară-l și pulpa păstreaz-o pentru alte preparate. Laptele de alune poate fi păstrat la frigider timp de 4-5 zile.

 

Amestecă în blender 1 cană de caju hidratat (minim 2 ore) împreună cu 4 căni de apă, un praf de sare și optional 1-2 liguri de sirop de arțar (sau alt înducitor) și puțină vanilie. În funcție de puterea blenderului, va fi sau nu nevoie să strecori laptele. Acesta poate fi păstrat la frigider timp de 3-4 zile iar pulpa rămasă este delicoasă în deserturi.

 

Rețeta de lapte de migdale este foarte puțin laborioasă, are 100% șanse de reușită, iar costurile sunt scăzute. Se prepară extrem de ușor și repede și poți să îi dai gustul pe care ți-l dorești: mai dulce, mai concentrat, cu arome sau nu. Rețeta de bază o gasești AICI iar pulpa de migdale rămasă o poți folosi la deserturi. Laptele de migdale poate fi păstrat la frigider 2-3 zile.

Laptele de cocos este delicios și se poate prepara în 3 modalități:

 

Din nucă de cocos matură, cea maro

Din nucă de cocos tânără

Din fulgi de cocos (nu deshidratați)

Dacă alegi să pregătești laptele din nucă de cocos proaspătă, ar trebui să știi că, dacă apa de cocos din interior are un gust ciudat, nuca de cocos nu mai este chiar proaspătă și nu o mai poți folosi.

Nuca de cocos matură are 3 găuri. Testează cu un cuțit care dintre ele este mai moale, scobește-o și scurge apa din interior. Gustul ar trebui să fie plăcut și prospăt. Dacă însă are un gust ciudat, sfatul nostrum este să nu o folosești, pentru că deja este veche.

Pasul 2. Lovește puternic nuca cu un ciocan, pană se crapă și învelișil exterior se poate curăța. Taie în bucăți mai mici miezul. Dacă intenționezi să folosești pulpa rămasă la deserturi și vrei ca acestea să aiba o culoare alb perfecta, gen batoane de cocos, trebuie să îndepărtezi și partea maro a miezului de cocos.
Pasul 3. Într-un blender, amestecă miezul de la 1 nucă de cocos cu 900 ml apă si optional 1-2 curmale sau alt indulcitor natural, pana ajunge la consistenta de lapte. Strecurăm bine printr-o sită, un săculeț sau chiar prin tifon și păstrăm pulpa pentru alte rețete.

Lapte de cocos din nucă tânără
Pasul 1
: Sparge nucă de cocos tânără cu ajutorul unui cuțit de tip.
Pasul 2: Scurge apa de cocos. Dacă nuca de cocos este de calitate, apa va avea un gust delicious! O poți consuma ca atare sau poți folosi apa la preparearea laptelui. Scoate miezul de cocos cu ajutorul unei linguri și curăță-l de impurități.
Pasul 3 Într-un blender, amestecă miezul de la 1 nucă de cocos cu 600 ml apă si optional 1-2 curmale sau alt indulcitor natural, pana ajunge la consistenta de lapte. Strecurăm bine printr-o sită, un săculeț sau chiar prin tifon și păstrăm pulpa pentru alte rețete.
Lapte din fulgi de cocos
Este cea mai simplă metodă de obținere a laptelui de cocos, însă vei avea nevoie de fulgi care să nu fie uscați sau deshidratați.

Amestecă în blender 150 gr de fulgi de cocos, cu 600 ml apă și, optional curmale sau indulcitor natural și mixează pana obții un lapte fluid. Strecurăm bine printr-o sită, un săculeț sau chiar prin tifon și păstrăm pulpa pentru alte rețete.

Laptele de nucă de cocos poate fi păstrat la frigider timp de 3-4 zile. Laptele de nucă de cocos se va separa. Este un proces natural și va trebui să îl agiți înainte de consum.

Nucile sunt de asemenea o sursă excelentă de acizi grași esențiali Omega 3, numai un sfert de cană acoperind peste 90% din necesarul zilnic recomandat. Sunt de asemenea o sursă bună de grasimi benefice mononesaturate. Conform unui studiu efectuat de Joe Vinson, Ph.D., de la Universitatea din Scranton, nucile „românești” au de două ori mai multi antioxidanți decât orice alte nuci asemănătoare! Ăsta da motiv de mândrie! Găsesti AICI o rețetă delicioasă.

 

Laptele de susan, dintre toate variantele de lapte vegetal, este cel mai bogat în calciu. În plus, este o sursă importantă de proteine, magneziu, cupru, zinc, mangan, fier, seleniu, fosfor, vitamina B1 și B6. Doar o lingură de semințe de susan conține 88 mg de calciu. Rețeta o găsești AICI.

 

Este un lapte la fel de ușor de preparat și este și foarte ieftin. În plus, este o sursă extraordinară de Omega 3. Rețeta este foarte simplă și o găsești AICI.

 

Dacă nu ai un aparat special pentru lapte vegetal, poți înmuia ½ cană cu boabe de soia în apă peste noapte. A doua zi, scurgi și clătești boabele și le amesteci în blender cu 4 căni de apă și puțină sare. După ce ai obținut un amestec omogen, strecori laptele și îl fierbi la foc mediu timp de 20 minute. După ce se răcește, îl poți îndulci după preferințe. Laptele de soia poate fi păstrat la frigider până la patru zile.

Indiferent de rețeta pe care o folosești, vei avea nevoie de un blender sau un aparat special pentru prepararea laptelui. Cu cât un blender are o putere mai mare, cu atât laptele și celelalte preparate vor fi gata mai repede, vor avea o textură mai cremoasă și, cel mai important, ingredientele nu se vor încălzi în timpul procesului de preparare și îți vor păstra mai bine nutrienții. Îți recomandăm să folosești un blender cu o putere de minim 600W, ideal 1000W.