Ce poți să gătești cu tofu?
Tofu este un ingredient cu un gust neutru, dar extrem de sensibil la aromele condimentelor. Este extrem de versatil și se adaptează unei multitudini de stiluri de gătit, dând de fiecare dată un gust special preparatelor. Este o alegere bună pentru a suplini lipsa proteinelor din carne și are un aport consistent de grăsimi bune în dietă.
Vizual tofu poate fi confundat cu o bucată de brânză. Dincolo de aspect, tofu se aseamănă cu brânza și prin faptul că procedeul de obținere este cam același, doar ingredientele sunt diferite. Tofu are în compoziție boabe de soia, apă și produse de coagulare (un coagulant acid de tipul lămâii sau oţetului). Se produce prin închegarea laptelui de soia și scurgerea sa ulterioară, similar producerii brânzeturilor.
Consistență sa moale și gustul delicat îl fac o mâncare agreată de mai toată lumea. Sursă importantă de proteine pentru vârstnici, poate fi consumat însă şi de copii, în amestec cu fructe sau legume. În plus, tofu poate fi preparat în orice mod: fiert, prăjit, la grătar, la abur…
Tipuri de tofu în funcție de metoda de preparare
În magazine, găsești tofu de mai multe sortimente: natur, în ulei, sărat, afumat, cu condimente (mărar, ardei sau chimen). Este bine să-l cumperi din magazinele bio sau de pe site-urile specializate ca să te asiguri că este un produs cât mai sănătos, fără conservanți și alte substanțe chimice.
Tofu proaspăt este moale, ca o budincă fină, și se comercializează în apă. Tot tofu proaspăt poate fi și tare, bine scurs de apă, de consistență unui piept de pui fiert, și poate fi folosit în loc de carne.
- Tofu cremos, mătăsos: supe, preparate cu paste, sosuri, substitut pentru maioneză, substitut pentru frișcă, rețete unde tofu se prepară în blender sau mixer, plăcinte și budinci din tofu.
- Tofu moale: tofu fărâmițat, substitut pentru omleta din ouă, pentru crema de brânză, în prăjituri.
- Tofu tare: tofu la grătar, tofu la cuptor, tofu prăjit, tofu ca substitut pentru carne.
Detalii importante înainte de a găti cu tofu
- Tofu trebuie sa fie cumpărat proaspăt și consumat sau preparat cât mai repede.
- Când deschizi un pachet de tofu și nu-l folosești pe tot, scurge-l, clătește-l și pune-l într-un bol cu apă proaspăta. Se poate păstra la frigider în jur de o săptămână, însa este necesar ca apa să fie înlocuită zilnic. Când vrem să-l folosim tofu va fi scurs prin presare, astfel încât să iasă tot lichidul din interior.
- Poate fi păstrat și la congelator, cu riscul ca tofu să își schimbe culoarea și textura, care va deveni mai dură.
- Pentru că absoarbe apă ca un burete, trebuie pus pe un prosop absorbant de hârtie și lăsat peste noapte în frigider. Dacă te grăbești, presează-l în jur de un sfert de oră.
- Nu folosi marinade cu ulei pentru tofu, întrucât acesta conține apă, iar uleiul și apa nu se omogenizează. În schimb, poți folosi sos de soia, oțet, bulion, suc de citrice.
- Se recomandă ca brânză tofu neprelucrată sa fie ținută la aburi timp de aproximativ 5 minute pentru a îndepărta bacteriile, mai ales dacă urmează să fie consumată de copii sau dacă va fi adăugată la salate ori sandvișuri.
Tofu alimentul perfect pentru orice mâncare
Dintr-o simplă bucată de tofu, aparent fără vreun gust anume, poți face o mulțime de preparate ingenioase și delicioase pentru a-ți îmbogăți meniul vegetarian de zi cu zi. Folosit în rețete, tofu se comportă ca un burete, absorbind orice aromă.
- Se poate folosi și la pizza, în sandvișuri, în omlete sau paste, înlocuind perfect carnea și brânza, atât în dieta vegetarienilor, cât și a celor care țin post alimentar.
- În cazul prăjiturilor, tofu poate înlocui o parte din cantitatea de grăsime necesară în rețetă De exemplu, dacă e amestecat, cu cacao și îndulcitor, tofu se poate transforma într-o delicioasă cremă cu aromă de ciocolată.
- Poți folosi bucățele de tofu în supe, tocănițe, fripturi etc. Dacă faci o rețetă din carne tocată, poți adăuga și tofu pentru chiftele sau umpluturi din carne.
- În preparate pe bază de carne, poți înlocui carnea folosind tofu dezghețat și scurs bine de apă. Acesta înlocuiește cu succes carnea în cazul rețetelor de porc, pui sau vită, fiind potrivit alături de orez sau în rețete tradiționale precum tacos.
- Poate fi folosit prăjit cu diverse feluri de mâncare ca şi cum ar fi carne, chifteluţe cu tofu, hamburgeri cu tofu sau amestecat cu ouă, pentru omletă.
- Când este înghețat, poate fi folosit în diverse preparate ca substitut pentru carnea tocată.
- Americanii produc chiar şi un sortiment de înghețată, “tofutii”, care are ca ingredient principal tofu. Mai puțin grasă decât cea cu lapte, “tofutii” are un conținut redus de acizi graşi saturaţi şi nu conține colesterol.
Tofu și modalitățile în care poate fi preparat
O calitate deosebita a acestui aliment constă în faptul ca tofu poate fi preparat în bucătărie în numeroase moduri:
- Tofu presat – Tofu poate conține foarte multă apă, iar după gătit poate deveni prea moale. Atunci când vrei să-l folosești în rețete în care trebuie să fie tare, folosește două farfurii și presează-l, pentru a stoarce apa din el. Vei obține un tofu compact.
- Tofu la grătar – Tofu tare poate fi fript pe grătar și consumat cu succes în post, în locul unei fripturi, având aceeași consistență și oferindu aceeași sațietate precum carnea. Tot ce trebuie făcut este să asezonezi bucățile de tofu cu mirodeniile sau condimentele preferate, să le stropești cu puțin ulei de măsline și să le pui pe grătarul încins, 1 minut pe fiecare parțe.
- Tofu la aburi – Se folosește tofu tare și un aparat special de gătit la aburi. Se taie tofu în cubulețe, se scurge bine de apă și apoi se pun la aburi pentru 10 minute. După ce este gata, îl poți folosi în orice rețetă, de exemplu, poți servi tofu la aburi cu soia. Se prepară un sos făcut din ulei de susan, semințe de susan, sos de soia, ceapă verde și ardei iute.
- Tofu copt (la cuptor) – Pentru a face tofu copt, trebuie să-l scurgi bine de apă și să-l tai bucățele, apoi îl pui pe o hârtie de copt, unsă cu grăsime în prealabil. Se ține în cuptor la 220 grade până când capătă o culoare aurie. E perfect pentru salate și burritto cu leguminoase. Poate fi în prealabil marinat ori doar asezonat cu diverse condimente, după care poate fi consumat și copt alături de câteva legume proaspete, într-o savuroasă mâncare de post. Tofu se poate folosi ca înlocuitor al cărnii în toate mâncărurile pe care le prepari la cuptor.
- Tofu prăjit – Putem prepara tofu tare, bine scurs de apă, prin prăjire în ulei. Tofu se taie cubulețe și se pune într-un wok, în ulei încins și se prăjește la foc mediu, întorcându-se cu grijă, pentru a nu se fărâmița și pentru a se prăji bine pe toate părțile. Apoi se scoate din tigaie și se scurge de ulei pe o hârtie de bucătărie. Se amestecă cu restul ingredientelor, în funcție de rețeta aleasă. Poți căli niște legume în aceeași tigaie, sau poți face o omletă. Îl poți prepara și pane, dacă dai bucățile de tofu printr-un amestec de făină, condimente și puțină apă. Va deveni auriu și crocant, iar mijlocul va rămâne cremos.
- Tofu marinat – Tofu nu are nici o aromă, dar se comportă precum un burete care absoarbe toate aromele ingredientelor din jurul său. De aceea, poți să-l marinezi cu legumele și condimentele dorite. Optează pentru condimente asiatice în prepararea marinadei, adaugă ulei de măsline, puțin oțet balsamic și lasă bucățile de tofu aproximativ 30 de minute. Poți consuma tofu marinat ca atare, alături de o salată verde, ori îl poți adăuga în alte preparate coapte sau trase la tigaie.
- Tofu piure – Se pune tofu într-un blender alături de celelalte ingrediente pentru a obține o supă cremoasă, o cremă de budincă sau un sos pentru salată.
- Tofu în supe – Unele supe (în special cele chinezești) merg de minune cu câteva bucăți de brânză în ele, care să se topească încet și să adauge un plus de gust preparatului. Înlocuiește brânză clasică cu bucăți de tofu în astfel de preparate.
ATENȚIE! Nu în ultimul rând, tofu trebuie consumat moderat, întrucât are un conținut ridicat de proteine. Este un produs sănătos, adeseori recomandat în diete datorită numărului redus de calorii, dar în același timp cu un bogat conținut nutritiv.