De ce e bine să consumăm orez basmati
La ora actuală, se estimează că orezul este cea mai consumată dintre cereale la nivel mondial, “hrănind” mai mult de jumătate din glob, consumul acestui tip de cereale fără gluten, dublându-se în ultimele trei decenii.
Orezul este o alternativă gustoasă a cartofilor sau pastelor şi există o mulţime de tipuri de orez dintre care puteţi alege. Toate felurile de orez sunt sănătoase şi pot fi mâncate oricât de des, în cadrul unei diete variate. Gustul şi textura orezului pot fi îmbunătăţite gătindu-l împreună cu alte ingrediente sau servindu-l alături de un sos.
Tipurile de orez sunt clasificate după dimensiunea boabelor – lung (preferat de bucătăria indiană și chinezească), mediu şi scurt (ambele preferate de bucătăria europeană) – şi după textură, de la pufos, la cremos şi lipicios. Culoarea variază de la brun la alb şi roşu. Forma, dimensiunea, textura şi alte caracteristici ale diferitelor varietăţi afectează modul în care orezul este folosit în reţete; pentru ce tipuri de mâncare este potrivit şi în ce fel este gătit. Fiecare bucătărie naţională preferă anumite varietăţi de orez.
- Arborio – este un orez cu bob rotund, alb, absoarbe cantități mari de apă, rezultând o textură cremoasă, care se folosește în mod tradițional la pregatirea risotto-ului italian.
- Japanese Sushi – orez cu bob scurt, ușor dulce, aproape că devine translucid când se găteste, acest orez foarte lipicios se folosește la pregătirea de sushi sau ca garnitură pentru preparate din bucătăria japoneză.
- Jasmine – este un orez moale, cu bob lung, parfumat, aromatic, disponibil atât ca orez alb, cât si maro. Ideal spre servire în stil thailandez sau curry indian, poate fi amestecat cu cartofi prăjiți sau pilaf.
- Bhutan – se cultiva în Himalaya, boabele sunt de culoare roșie, are gust de nucă.
- Forbidden – este un orez de culoare neagră, gătit capătă culoarea mov, la gust este dulce și cu textură lipicioasă. Este perfect pentru budinci și feluri de mâncare de orez dulce.
- Basmati – este un orez aromat, bob lung, subțire, cu miros de nuci, având aromă delicată și textură ușoară luminoasă care devine pufos atunci când este gătit. Se potrivește foarte bine cu preparate din bucătăria indiană și thailandeză.
Orezul basmati este cultivat de peste 1000 de ani, în Himalaya, iar India, unde este un aliment de bază, şi Pakistanul, sunt cei mai mari producători şi exportatori ai orezului basmati. Cu toate acestea, în regiunea Punjab se cultivă adevăratul orez basmati, care există în două variante: alb şi brun.
Orezul basmati – regele orezului plin de arome și cu gust
În medicina ayurvedică, termenul basmati semnifică curat, iar acest orez este apreciat pentru proprietățile sale curative atât în plan fizic, cât şi spiritual. Orezul basmati este unul dintre cele mai îndrăgite soiuri de orez. De ce? Este un orez cu bob lung şi aromă delicată, cu un gust ce se asociază gustului de nucă. În hindusă, bas înseamnă „aromă” și mati înseamnă „plin de”, deci basmati – „plin de aromă”.
Cu boabele sale foarte lungi şi subţiri, basmati este adesea numit „regele” orezului, pentru excelentele calităţi şi gustul deosebit. Este cultivat doar în nordul Indiei şi în Pakistan, şi nici un alt tip de orez nu poate fi etichetat ca basmati. Se comercializează de asemenea şi sub formă integrală, când este mai uşor şi se găteşte mai rapid decât alte tipuri de orez brun.
Orezul basmati trebuie spălat înainte de a fi gătit, pentru a îndepărta pudra de amidon lăsată după procesare, așa că înainte de preparare, trebuie fiert în 2-3 ape, apoi lăsat la înmuiat jumătate de oră. Spre deosebire de alte tipuri de orez, orezul basmati îşi dublează cantitatea după fierbere, nu este lipicios şi se digeră uşor.
Se folosește la salate sau ca garnitură, simplu sau condimentat cu sare. Când sunt gătite, boabele stau separate, iar rezultatul final este de obicei destul de uscat şi ferm. Avantajul extra nutritiv al orezului basmati este că are un indice glicemic mic, conţinutul său de carbohidraţi este absorbit în sânge mai lent decât cel al altor tipuri de orez, şi de aceea ajută la păstrarea unui nivel de zahăr stabil în sânge.
Orezul, un aliment excelent pentru întărirea sistemului imunitar
Dacă ai gătit măcar o dată orez basmati, atunci îi cunoști cu adevărat parfumul, însă valoarea sa nutrițională este la fel de grozavă precum aroma.
Valori nutriționale pentru 100 de grame de orez basmati fiert:
- 120 calorii;
- 0,38 gr grăsimi;
- 3,52 gr proteine;
- 25,08 gr carbohidrați;
- 1 gr fibre;
- vitamina B1 și fier.
E valoros datorită indicelui glicemic redus şi poate fi consumat de persoanele diabetice, deoarece nu creşte nivelul zahărului din sânge, faţă de alte cereale şi produse preparate din făină albă.
- Orezul basmati are un conţinut mai ridicat de vitamine B, dintre care niacina şi tiamina, care susţin buna funcţionare a inimii, a muşchilor şi a sistemului nervos. Aceste calităţi ajută la scăderea colesterolului şi a glicemiei, aducând şi un aport suplimentar de fier.
- Orezul integral basmati, care are o concentratie mare de vitamine și minerale, precum: magneziul, manganul, seleniul, vitaminele B1, B2, B3, si B6 și de trei ori mai multe fibre decât cel alb, este mai hrănitor și nu conține gluten. 100gr de orez brun basmati, conține 1mg de fier ceea ce reprezintă 5% DZR.
- Este o excelentă sursă de energie – Deoarece abundă în carbohidraţi, orezul funcţionează ca un “combustibil” natural al organismului, reuşind să dubleze activitatea normală a creierului atunci când este consumat regulat. De asemenea, conţine numeroase minerale, vitamine şi componente organice care promit să ridice nivelul de energie al organismului
- Nu conţine colesterol – Este un aliment extrem de benefic sănătăţii şi nutriţiei, deoarece nu conţine grăsimi nocive, colesterol sau sare. Aşadar, nivelul scăzut de grăsimi, colesterol şi sare va ajuta la reducerea obezităţii şi la o stare generală de sănătate bună. Consumat alături de fructe, legume, semințe și carne constituie un aliment de bază în orice dietă echilibrată.
- Menţine presiunea sângelui stabilă – Deoarece în general nu conţine sare, orezul este unul dintre cele mai bune alimente de consumat atunci când vine vorba de scăderea presiunii sanguine.
- Orezul este un aliment minune în prevenirea cancerului – Orezul integral, brun, este bogat în fibre insolubile, care îi oferă organismului protecție împotriva multor tipuri de cancer. Mulți oameni de știință sunt de părere că asemenea fibre insolubile sunt vitale în protecția organismului de celulele canceroase.
Trucuri pentru gătit orezul Basmati
- Primul pas: spală orezul! Pare ciudat, mai ales dacă îl cumperi gata ambalat în porții separate, dar este un proces important pentru ca îndepărtează excesul de amidon.
- Clătește bine orezul până când apa rămâne limpede. Lasă apoi orezul să se îmbibe cu apă (aproximativ 30 de minute), chiar dacă de multe ori omiți să faci asta. Este un truc care îmbunătățește textura orezului, boabele se dilată și absorb mai bine sosurile pe care le folosești alături.
- Orezul integral trebuie să fie gătit mai mult timp decât orezul alb și cu o cantitate mai mare de apă, proporția este de o cană de orez integral și 3 căni de apă.
- Orezul integral se pune la fiert în apa rece, iar sarea va fi adăugată la final, deoarece sarea va ajuta ca orezul să se termine de gătit.
!!! Pentru că o singură cană de orez gătit conține 240 kilocalorii, iar mâncărurile care conțin amidon pot dăuna sănătății pentru că măresc riscul apariției diabetului, se recomandă asocierea orezului cu ulei de cocos. Dacă adaugi ulei de cocos, atunci când fierbi orezul, vei reduce absorbția de calorii cu până la 50%.