Rambutan – Fructul spinos plin de beneficii

Prețios, dar cu un aspect atipic, rambutanul este un fruct exotic, originar din Malaezia, înrudit cu alţi câţiva pomi fructiferi tropicali: lychee, mamoncillo, longan. Numele fructului vine de la denumirea din limba malaeză „rambut” care înseamnă „păros”, termen ce descrie pe scurt aspectul exterior al fructului, ce este protejat de o coajă cu țepi moi. Pe scurt se poate spune că seamană cu un arici.
Pentru thailandezi, filipinezi sau vietnamezi, rambutanul este la fel de comun, precum mărul în alte părți ale globului. Pulpa suculentă ascunsă de coaja păroasă, are o aromă minunat de proaspătă, asemănătoare cu strugurii și lychee, motiv pentru care este unul din fructele preferate ale locuitorilor din Asia de Sud-Est. Dincolo de aspectele culinare, rambutanii oferă beneficii nutriționale și de sănătate importante.
În Orientul Indepartat, unde populaţia locală îi atribuie calităţi medicinale, folosindu-l pentru a trata diverse afecţiuni cronice, proprietățile medicinale ale rambutanului sunt moștenite din generație în generație. În zilele noastre, rădăcinile, scoarța și frunzele copacului sunt întrebuințate frecvent în industria farmaceutică. Rambutanul tratează diabetul, dizenteria, problemele podoabei capilare, ajută la controlul greutății și întărirea sistemului imunitar.
Știai că semințele de rambutan sunt bogate în uleiuri, foarte apreciate la gătit, dar și în industrie, la fabricarea săpunului?
Fructul rambutan se aseamănă la dimensiuni cu lychee, având coaja acoperită cu niște țepi lungi și moi. De obicei are culoare roșie, dar există și soiuri cu coajă de culoare galbenă sau portocalie. Fructul complet copt are o culoare maronie, nu foarte atractivă. De obicei un fruct are un singur sâmbure de culoare maro deschis, lemnos, asemănător celui de prună. Seminţele sunt bogate în uleiuri, în special acid oleic şi acid arachidic, şi sunt apreciate la gătit dar şi în industrie, la fabricarea săpunului. Rădăcinile, coaja şi frunzele de rambutan sunt folosite în medicină și în producerea de vopseluri.
De la rambutan se consumă pulpa ce învelește sâmburele, fără coajă. Un fruct proaspăt are pulpa fermă, translucidă, foarte suculentă, cu consistență un pic gumată, dulce-acrișoară și cu aromă de struguri. Sâmburele din interior este toxic, din acest motiv, nu se taie niciodată fructul în două, ca să nu împrăştie substanţa nocivă.
Fructul poate fi păstrat la temperatura camerei maxim două zile, pentru o perioadă îndelungată se păstrează bine la frigider în pungă perforată.
Mineralele oferite de rambutan au valoare terapeutică, având capacitatea de a vindeca diverse boli si afectiuni
- Din multitudinea de substanțe nutritive conținute în fructele de rambutan, conținutul de cupru, este vital pentru producerea celulelor roșii și albe din corpul nostru. Deși corpul uman necesită doar o cantitate mică de cupru, acest mineral este esențial pentru buna lui funcționare.
O deficiență de cupru poate conduce la anemie, rupturi în vasele de sânge, probleme la nivelul oaselor și articulațiilor, niveluri ridicate ale colesterolului, infecții frecvente și oboseală cronică.
Cuprul este, de asemenea, esențial pentru creșterea sănătoasă a părului, iar alimentele bogate în cupru, cum ar fi rambutanii, pot ajuta la prevenirea căderii părului, intensifică culoarea părului și pot preveni albirea prematură a părului.
- Fructul conține, într-o cantitate semnificativă, mangan, care este esențial pentru organismul nostru, pentru producerea de enzime și activarea lor. Acestea fiind principalii catalizatori ai tuturor reacțiilor chimice din organismul nostru, fără de care am înceta să funcționăm sau să existăm.
- Rambutanul este foarte bogat în vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, însă cea mai mare este cantitatea de vitamina C, fapt ce îl transformă într-un bun antioxidant. Vitamina C menține sănătatea celulelor și ajută la absorbția de fier în organism.
Cantitatea uriașă de vitamina C scade posibilitatea apariției cataractei, consolidează pereții capilarelor prin care curge sângele și reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.
Consumul de rambutan ajută la prevenirea cancerului, reduce colesterolul, protejează organismul împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ. Vitamina C favorizează, de asemenea, pielea sănătoasă și tânără, prin curățarea radicalilor liberi și prin creșterea capacității corpului de a produce colagen nou.
- În ciuda faptului că deține cantități importante de zaharuri cum sunt fructoza și sucroza, rambutanul are foarte puține calorii, doar 82 kcal/100g. Rambutanul este un fruct recomandat chiar și bolnavilor de diabet.
- Conținutul de fier ridicat, ajută organismul să producă celule roşii și previne anemia, care ar duce la oboseală severă și amețeli.
- Conținutul bogat în fibre ajută la îmbunătățirea digestiei. Previne constipația, tratează diareea și ajută la eliminarea paraziților intestinali. Fructele mențin senzația de sațiietate pentru o lungă perioadă de timp, din cauza conținutului ridicat de fibre și a conținutului de apă și asigură controlul senzației de foame neregulată. Acest lucru ajută la scăderea în greutate.
- Consumul fructelor de rambutan poate îmbunătăți structura oaselor datorită conținutului mare de calciu, fosfor și fier.
- Consumul de rambutan hidratează pielea și o face mai catifelată, din cauza conținutului ridicat de apă și a capacității sale de a neutraliza radicalii liberi, protejând organismul de daune oxidative.
- Unul dintre principalii compuși inclusi în pielea fructelor de rambutan este acidul galic. Acest compus se comportă ca un captator de radicali liberi, substanța care protejeaza corpul nostru de la daune oxidative și este deosebit de util în lupta cu cancerul.
- Ajută la eliminarea toxinelor si reziduurilor din rinichi Acest lucru se produce datorită fosforului prezent în rambutan. Fosforul este, de asemenea, esențial pentru dezvoltarea, repararea și întreținerea țesuturilor și celulelor corpului.
Cum se consumă rambutanul?
Cele mai proaspete fructe sunt cele care nu au pete negre pe spinii de culoare verzuie. Rambutanul se consumă în salate, smoothie-uri, retete asiatice sau chiar cu pește fript. Este des întâlnit în bucătăria raw vegan. Din el se face şi un desert delicios cu zahăr şi cuişoare.