9 alimente fermentate și de ce ar trebui să le încerci

Băuturile și alimentele fermentate sunt rezultatul unui proces natural, prin care materiile prime din conținutul acestora (cereale, fructe, legume, iaurturi) sunt transformate în substanțe sănătoase de către diferite microorganisme (bacterii și drojdii). În timpul unor procese de fermentare complexe, zaharurile și carbohidrații, descompuși în molecule mai simple, sunt transformați, ceea ce facilitează o absorbție mai ușoară a nutrienților și o îmbunătățire a digestiei. Spre exemplu, sucul se transformă în vin, cerealele se transformă în bere, iar carbohidrații în dioxid de carbon, care contribuie la dospirea pâinii.

Beneficiile consumului de alimente fermentate

Consumul de alimente fermentate este asociat cu beneficii în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare sau metabolice precum diabetul, dar și cu îmbunătățiri la nivelul sistemului imunitar și cognitiv.

Alimentele fermentate au un conținut scăzut de zahăr însă un conținut ridicat de fibre. Ajută la controlarea nivelului de zahăr în sânge și reduc apetitul. Consumul de alimente fermentate ajută la reducerea nivelului de colesterol ”rău”. Bacteriile bune din ele ajută la prevenirea infecțiilor micotice și urinare, obezitate și chiar diabet.

Alimentele fermentate sunt alimente parțial digerate. De aceea, persoanele care nu tolerează lactoza din lapte, pot consuma cu mai mare ușurință variante fermentate ale laptelui, precum chefir sau iaurt, deoarece lactoza este parțial descompusă. Murăturile sunt bogate în acizi organici, ceea ce facilitează digestia și ajută la absorbția și asimilarea nutrienților de care organismul are nevoie. Funcționarea optimă a sistemului digestiv are efecte benefice asupra întregului sistem imunitar, care devine mai bine pregătit pentru a lupta cu afecțiunile sau alți factori dăunători.

Aimentele fermentate pot reprezenta o proporție destul de importantă din dieta noastră obișnuită. Deși au beneficii dovedite, moderația este cheia chiar și în consumul acestor tipuri de alimente cu multe beneficii pentru sănătate.

1. Miso

Miso este un ingredient tradiţional japonez obţinut prin fermentarea orezului, orzului sau a păstăilor de soia împreună cu sare şi ciuperci. Miso este un aliment bogat în proteine și enzime vitale. Furnizează din plin bacterii lactice, făcând parte din categoria de alimente fermentate bogate în probiotice. A fost asociat cu un risc redus de cancer și îmbunătățirea sănătății inimii, deși sunt necesare mai multe studii umane.

Este utilizat pentru aromatizarea supelor, sosurilor sau a murăturilor, fiind apreciat pentru conținutul important de proteine, vitamine și minerale. Se vinde ca pasta și se poate adauga în supe ori cartofi și chiar smoothie-uri. Conține multă vitamina K și proteine. Singurul dezavantaj poate fi conținutul de sare.

Este un ingredient utilizat des în bucătăria japoneză, mai ales pentru prepararea supei miso, un fel de mâncare aromat alcătuit din pastă și stoc de miso care se servește în mod tradițional la micul dejun.

La GoVeggie te poți bucura de Miso bio din orez integral, Miso bio din orz, sau Miso Hatcho bio pentru a le adăuga în preparate spre sfârșitul preparării lor, dar și de supă bio miso instant fără gluten cu edamame sau supă bio miso instant fără gluten cu tofu și ghimbir, variante ale delicioasei supe fermentate direct din boabe de soia, miso, cu multe beneficii pentru sănătate.

2. Tempeh

Tempeh este o specialitate tradițională din Indonezia, preparată prin fermentarea boabelor de soia în cadrul unui proces controlat. Reprezintă o sursă excelentă de proteine pentru persoanele care urmează un regim vegetarian, dar și o cale bună de suplimentare a probioticelor în alimentație. Tempeh este considerat un aliment foarte sănătos, mai ales cu privire la efectele gastro-intestinale. Bacteriile benefice din tempeh sprijină descompunerea mai ușoară a proteinelor în aminoacizi, facilitând absorbția lor de către organism. Mai mult, probioticele care rezultă în urma fermentării stimulează sistemul digestiv, întăresc sistemul imunitar și ajută la refacerea organismului în timpul tratamentelor cu antibiotice.

Printre diferite alimente fermentate, tempeh-ul poate fi considerat carnea vegetarienilor. La GoVeggie.ro vei putea găsi produse vegetale proteice delicioase și vei găsi tempeh sub două forme: tempeh bio din lupin Lupeh, lupeh fiind primul tempeh obținut din semințe de lupin dulce, fără soia, bogat în fibre și cu multă proteină; și tempeh bio din soia obținut din soia prin fermentare naturală, folosind o cultură fungică neutră gustativ numită „Rhizopus”. Tempeh-ul obține gustul tipic, ușor acru prin adăugarea de oțet natural din cidru de mere, ceea ce face ca această specialitate vegană să fie nu numai delicioasă, ci și foarte ușor de digerat

3. Kombucha

Kombucha este un ceai fermentat, creat natural din ceai negru, zaharuri naturale și bacterii. Acest tip de ceai fermentat este denumit “ceaiul imortalității” în China, fiind preparat din ierburi și fructe supuse fermentației prin acțiunea unor culturi simbiotice de bacterii și ciuperci. O cantitate mică de alcool (2%) este produsă în timpul procesului, însă nu trebuie să îți faci griji, este o cantitatea prea mica pentru a crea senzația de amețeală și nu te vei îmbăta!

Procesul de fermentare face această băutură bogată în probiotice. Consumul poate îmbunătăți starea generală a intestinelor. Acest ceai tratează constipația, hemoroizii, reumatismul și durerile de cap de origine nervoasă. Este eficient în prevenirea și combaterea aterosclerozei și hipertensiunii arteriale, precum și în tratarea gripei, guturaiului și a bolilor epidemice în general.

Deși sunt necesare mai multe cercetări, studiile efectuate până în prezent au constatat că ar putea ajuta la protejarea ficatului, la scăderea zahărului din sânge și la reducerea nivelului de colesterol și trigliceride.

La GoVeggie există variante delicioase de Kombucha, fiind considerat un minunat dar al naturii. Poți încerca Kombucha bio cu lime și ghimbir sau Kombucha bio cu zmeură, adevărate delicii spumoase cu care te vei răcori în această vară și îți vei putea asigura și o digestie bună.

4. Iaurtul probiotic și alternativele vegetale

Acestea sunt alimente fermentate deja incluse foarte frecvent în alimentația noastră de zi cu zi. Iaurtul probiotic este fabricat din lapte fermentat, este bogat în substanțe nutritive și ar putea ajuta la reducerea greutății corporale, la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății oaselor. Întotdeauna găsim pe etichete scris “conțin culturi lactice și probiotice”, de până la milioane de culturi de bacterii în fiecare pahar. Consumă iaurt probiotic, este o sursă bună de proteine, calciu și vitamina D și în plus, este îmbogățit cu enzime benefice care au puterea de a descompune lactoza și de a ajuta la reglarea sistemului digestiv. Cel mai bine este să lași iaurtul o jumătate de oră la temperatura camerei înainte de a-l consuma ca să activezi bacteriile bune din el.

Lapte vegetal de migdale, cocos, susan, orez, soia sau unt din caju și alte zeci de alternative sănătoase și vegetariene pentru lactate pot fi alternative vegetale la iaurturi obținute din culturi lactice vegane, care pe lângă un conținut ridicat de probiotice, sunt mai ușor de digerat decât iaurtul obișnuit. Foarte gustoase și bogate în nutrienți sunt, de exemplu, iaurturile pe bază de nucă de cocos. Un iaurt vegan cu fructe negre pe bază de cocos fără zahăr pe lângă faptul că este delicios, are la bază nuca de cocos care este este antivirală, antifungică și antibacteriană și, în plus, bogată în electroliți, calciu, potasiu și magneziu.

5. Kimchi

Kimchi-ul este un preparat din legume fermentate provenit din bucătăria coreană. Practic, se prepară din mai multe straturi de frunze de varză chinezească, care se îndeasă într-un vas mare de lut cu praz, usturoi, ghimbir, ardei iuți roșii și pește sărat și se acoperă cu o marinadă. Se consumă de obicei drept garnitură sau cu o tocăniță.

Studiile au constatat că poate ajuta la reducerea rezistenței la insulină și a colesterolului din sânge. Conține vitamina C și caroten.

6. Natto

Natto este printre acele alimente fermentate produse din soia. Este o alegere foarte populară pentru micul dejun în Japonia, reprezentând boabe de soia fermentate combinate cu muștar karashi, ceapă și sos de soia. Are un miros puternic și o textură lipicioasă, așa că este nevoie de un anumit interval pentru a te obișnui cu natto. Conținutul său ridicat de fibre poate îmbunătăți digestia și ajută la prevenirea pierderii osoase. De asemenea, produce o enzimă care poate reduce tensiunea arterială și poate ajuta la dizolvarea cheagurilor de sânge.

7. Pâinea cu maia

Din categoria acestor alimente fermentate, o pâine făcută cu maia acră este mult mai sănătoasa decât una cu drojdie. Pâinea cu maia este mult mai gustoasă, are o textură mai densă și mai consistentă și se păstrează proaspată mai multe zile datorită acidului acetic produs de lactobacili, care acționează ca un conservant natural. Apa și făina din maia fermentează datorită bacteriei numite Lactobacillus, care produce acid lactic. De asemenea, bacteriile conținute de pâinea cu maia ajută flora intestinală și îmbunătățesc digestia.

La maiaua acră e ceva mai mult de muncă. Este o maia făcută pe cale 100% naturală, folosind tulpini de drojdie și bacterii care se găsesc natural în făina și aer. Procesul lung de fermentare la pregătirea acesteia produce elemente nutritive precum fier, magneziu, acid folic și vitamine din complexul B. Aceasta permite o prelucrare mai ușoară. Are un gust ușor acru și dă o creștere uniformă, dar mai ales multă savoare pâinilor. Un alt avantaj foarte mare este că modifică făina, în special glutenul din făina. Astfel cei cu sensibilitate la gluten tolerează mult mai bine pâinea cu maia acră. Este foarte bună pentru diabetici, ridicând glicemia mai puțin.  

La GoVeggie găsești foarte multe produse sănătoase din alimente fermentate, inclusiv pâine cu maia și pâine raw, fără drojdie, fără gluten, fără lactoză, cu diverse ingrediente cu beneficii pentru sănătate, chimen, usturoi, ceapă, negrilică, semințe de chimen, de susan negru sau alb, de floarea soarelui… Făinurile fără gluten asigură o digestie ușoară pâinii, fără senzații de disconfort la nivelul sistemului gastrointestinal și fără riscul de a declanșa alergii, iar pâinea (făină de secară, făină integrală) e intens nutritivă și sățioasă, furnizând organismului uman beneficiile nutriționale ale maialei și ale celorlalte ingrediente.

8. Murăturile

Fermentarea alimentelor o tehnică antică, care conține bacterii benefice, ceea ce înseamnă că murăturile pot fi un bun supliment la o dietă sănătoasă. Murăturile fermentate oferă mai multe beneficii pentru sănătate decât alte murături. Cu toate acestea, chiar și murăturile nefermentate sunt bogate în vitamine precum vitamina K și vitamina A. Murăturile sunt lipsite de grăsimi și cu un conținut scăzut de calorii, dar sunt, de asemenea, sărace în majoritatea celorlalți nutrienți, cu excepția sodiului.
Murăturile fermentate acționează ca niște probiotice, protejând microbiomul corpului și susținând dezvoltarea bacteriilor sănătoase din intestin. Stomacul conține milioane de bacterii care ajută organismul să digere și să absoarbă alimentele. Aceste bacterii pot preveni infecțiile, pot proteja tractul intestinal și îmbunătăți digestia, sau pot ajuta la tratarea problemelor cronice de sănătate ale stomacului, cum ar fi boala Crohn.

9. Măslinele

Măslinele și uleiul de măsline sunt componente importante ale dietei tradiționale mediteraneene, care a fost asociată cu o protecție mai mare asupra organismului. Măslinele de masă sunt bogate în acizi grași monosaturați și fitonutrienți cu efecte antiinflamatoare, anti-oxidante și cardio-protectoare. Sunt, de asemenea, alimente fermentate și furnizează bacterii, cum ar fi lactobacilii, care pot avea efecte probiotice.