3 motive să te îndrăgostești de tempeh

Tempeh este o alternativă de carne pe bază de soia și este originar din Indonezia, unde este unul dintre alimentele de bază, alături de orez, fiind o mâncare simplă, dar extrem de bogată în proteine. Este preparat din boabe de soia înmuiate și semigătite, la care se pot adăuga cereale întregi precum mei, grâu sau orez, care sunt fermentate controlat și presate într-o formă de chec pentru a lua aspect de baton. Apoi, tempeh se lasă într-un loc cald, timp de câteva ore, pentru a fermenta. Ca urmare a acestui proces de fermentație, tempehul este mai ușor de digerat decât alte produse pe bază de soia.
Tempeh este un aliment bogat în proteine, textura sa fermă, aroma delicată, versatilitatea și conținutul nutritiv făcându-l perfect pentru oricine care caută o alternativă sănătoasă și delicioasă la consumul de carne. Este un ingredient versatil cu foarte multe beneficii pentru sănătate, din care câteva îl scot în evidență și îl fac o alternativă populară între vegani și vegetarieni pentru că este ambalată cu substanțe nutritive.
- Tempeh este considerat un aliment complet pe bază de soia. Tempeh-ul nu conține colesterol, este sărac în grăsimi, dar bogat în proteine și fibre. Conține niacină, cunoscută ca vitamina B3, care sprijină scăderea colesterolului LDL, precum și a colesterolului total, prevenind bolile cardiovasculare și sporind imunitatea organismului. Niacinei se alătură și celelalte vitamine împreună cu care este alcătuit binecunoscutul complex de vitamine B, respectiv B1, B2, B6, B9, cu puternice proprietăți antioxidante. În plus nu sunt de neglijat nici acizii grași esențiali Omega 3 și Omega 6 conținuti de acest aliment, echilibrul dintre aceștia fiind vital pentru sănătatea organismului nostru. Mai mult,tempeh contribuie și la sănătatea oaselor prin conținutul ridicat de calciu, putând împiedica dezvoltarea osteoporozei, la care se alătură și celelalte minerale precum fier, mangan, magneziu, potasiu și zinc.
- Tempeh este considerat un aliment foarte sănătos, mai ales din punct de vedere al efectele gastro-intestinale. Bacteriile benefice din tempeh sprijină descompunerea mai ușoară a proteinelor în aminoacizi, facilitând absorbția lor de către organism. Mai mult, probioticele care rezultă în urma fermentării stimulează sistemul digestiv, întăresc sistemul imunitar și ajută la refacerea organismului în timpul tratamentelor cu antibiotice.
- Tempeh-ul poate fi considerat carnea vegetarienilor, pentru că are tot atât de multe proteine precum carnea de pui sau cea de vită. O porție de tempeh are 113 grame, din care 21 de proteine, ceea ce înseamna aproape jumatatate din necesarul zilnic de 46 de grame. De asemenea, mai conține fibre într-o cantitate mai mare decât consumă în mod normal o persoană pe zi.
Tempeh-ul este neutru și păstos cu gust de mix de semințe, asemănător cu al unei nuci, dar este foarte versatil și poate să absoarbă și să potențeze toate aromele cu care este gătit. Tempeh este de obicei marinat sau condimentat pentru a mări aroma, apoi se sfărâmă, se coace, se fierbe și se adaugă la diferite feluri de mâncare. Trebuie gătit cel puțin 20 de minute înainte de a-l consuma, pentru o digestie mai bună. Tempeh-ul poate fi prăjit, copt sau fript la grătar, folosit în salate sau în sandwichuri. Dacă vrei să-l pui pe grătar, în supe, omlete sau mâncaruri de legume, ține-l mai întâi la marinat în oțet, sos de soia, lapte de cocos, sirop de arțar, ghimbir sau suc de citrice. Chiar dacă nu vrei să-l marinezi, tot îți va plăcea, pentru că are gust dulceag, de nucă.
- La grătar – Tempeh este delicios pregătit la gratar. Se marinează 20 de minute, la temperatura camerei sau câteva ore la frigider. Se poate tăia în cubulețe pentru frigărui, alături de ciuperci, ardei gras, roșii cherry, dovlecel sau ceapă.
- Sandwich-uri – Se feliază tempeh-ul și se călește usor, timp de 5 minute, în ulei de măsline, la foc mic. Se asezonează cu sos de soia și se pune pe felii de pâine, alături de castraveți murați, muștar și salată verde.
- Salate – Cuburile marinate de tempeh pot fi călite ușor în ulei de măsline și adăugate în salate, alături de maioneză, ceapă roșie și verdețuri.
La noi găsești produse vegetale proteice delicioase, inclusiv tempeh bio din soia obținut din soia prin fermentare naturală, folosind o cultură fungică neutră gustativ numită „Rhizopus”. Tempeh-ul obține gustul tipic, ușor acru prin adăugarea de oțet natural din cidru de mere, ceea ce face ca această specialitate vegană să fie nu numai delicioasă, ci și foarte ușor de digerat.
Ca o noutate, am adus pentru tine tempeh bio din lupin Lupeh, lupeh fiind primul tempeh obținut din semințe de lupin dulce, fără soia, bogat în fibre și cu multă proteină.
Tempeh este un produs din soia cu o cantitate mare de proteine, precum și diverse vitamine și minerale. Poate reduce nivelul colesterolului, stresul oxidativ și apetitul, îmbunătățind în același timp sănătatea oaselor. Conține, de asemenea, prebiotice, care pot îmbunătăți sănătatea digestivă și reduce inflamația.
Tempeh este un aliment versatil și hrănitor ce poate fi un supliment excelent în dietă!