Tot ce trebuie să știi despre Ashwagandha

Vedetă în medicina ayurvedică, planta Ashwagandha este una din soluţiile naturale şi eficiente prin care poţi combate stresul, aşa-numita boală a secolului XXI şi nu numai. Este aliatul omului modern, cea care te ajută să scapi de stres, îți revigorează mintea şi organismul, asigurându-ți în acelaşi timp sursa de energie de care ai nevoie peste zi. Medicina ayurvedică, apărută în India de peste 5000 de ani, consideră Ashwagandha una dintre cele mai importante și benefice plante care hrănesc atât corpul cât și mintea.

Ashwagandha (Withania somnifera) – ginsengul indian – cireașa de iarnă, este indicată pentru toate vârstele, atât preventiv cât și ca terapie. Este considerată ,,Ginseng-ul sistemului ayurvedic”, fiind un puternic revitalizant și energizant, recomandat persoanelor obosite, surmenate, devitalizate.

Compoziție nutrițională

Ashwagandha este o planta tropicală, din familia Solanaceae (a tomatelor), care crește sălbatic și este originară din India, Africa de Sud, Asia de Est. Este un arbust des, cu frunze ovale și flori galbene, ale cărui fructe sunt roșii, de mărimea stafidelor. Deși frunzele și fructele acestei plante au o valoare terapeutică mare, partea cea mai folosită este rădăcina, considerată a fi un adevărat izvor de substanțe energo-stimulente. Aceasta are un gust și un miros complex, o combinație de note amărui, florale și astrigente, dar destul de tare și greu de tolerat, motiv pentru care i se spune “the smell of the horse“…

Spre exemplu, 100 de grame de pulbere de Ashwagandha conțin (conform International Journal of Home Science): 245 cal; 0,3 g de grăsimi; 36 g fibre dietetice; 11 g de zaharuri; 3,7 g proteine; carbohidrați 49,9 g; fier 3,3 mg; calciu 23 mg; caroten total 75,7 μg și vitamina C 5,8 mg.

Ashwagandha conține mai mulți compuși chimici cu proprietăți medicinale, inclusiv flavonoide și antioxidanti, cum ar fi catalaza si glutationul, un antioxidant foarte puternic. De asemenea, conține alcaloizi, acizi grași, aminoaicizi (inclusiv triptofan), neurotransmițători, steroli, lignani și triterpeni. Acești compuși valoroși sunt responsabili de numeroasele beneficii de ashwagandhei.

Beneficii importante

Studiile științifice au arătat că Ashwagandha are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și detoxifiante și are un rol important în inducerea stării de somn și relaxare. Planta este recunoscută și în ceea ce privește stimularea energiei, creșterea longevității și îmbunătățirea vitalității și bunăstării organismului.

  • Ajută la eliberarea stresului – Stresul este o problemă des întâlnită la majoritatea persoanelor iar simptomele stresului sunt diferite la de persoană la persoană. De fapt, este un sentiment care apare atunci când te simți supraîncărcat și organismul se luptă să facă față solicitărilor. Se poate manifesta prin respirație grea, insomnii, dureri de cap, stări repetate de nervozitate, etc.

Cortizolul este cunoscut ca un “hormon de stres” deoarece glandele suprarenale îl eliberează ca răspuns la stres și când nivelul glicemiei este prea scăzut. Din păcate, în unele cazuri, nivelurile de cortizol pot deveni crescute cronic, ceea ce poate duce la creșterea nivelului zahărului din sânge și la creșterea stocării grăsimilor la abdomen.

Ashwagandha are propietăți de relaxare și detensionare temeinice și de aceea este folosit în tranchilizante și medicamente antidepresive. Practic, pentru combaterea stresului, Ashwagandha este remediul natural ideal la care și tu poți apela fără doar și poate.

  • Îmbunătățește sistemul nervos – Planta Ashwagandha este în primul rând un tonic pentru minte, ajutând la îmbunătăţirea şi menţinerea sănătăţii mintale, datorită proprietăţilor sale antidepresive şi antistres. Ashwagandha are propietăți multiple de protecție a celulelor creierului de efectele negative ale mediului înconjurător. Capacitatea pe care o are în calmarea sistemului nervos şi faptul că susţine funcţionarea normală a acestuia sunt aspecte ce recomandă planta în tratarea migrenelor, eliberarea de stres, combaterea epuizării nervoase, a dificultăţilor de concentrare şi nu în ultimul rând, prevenirea unor boli degenerative ale creierului, ca de exemplu boala Alzheimer și Parkinson. Ashwagandha are abilităţi foarte bune în stimularea producţiei de celule nervoase şi protejarea creierului de efectele dăunătoare ale mediului. Extractul de Ashwagandha contribuie la refacerea sinapselor și intersecțiilor unde celule nervoase comunică cu restul celulelor. De aceea, ashwagandha este un ajutor pentru bolile nervoase. În plus, ajută la creșterea celulelor nervoase normale și afectate.
  • Tratează Insomnia – Alături de stresul cotidian, tulburările de somn, insomnia, reprezintă o altă consecinţă a stilului de viaţă haotic, specific zilelor în care trăim. De aceea, pentru a o combate, alege Ashwagandha, deoarece ajută la întinerirea sistemului nervos, calmează stresul și insomnia. Este foarte eficientă în calmarea sistemului nervos, asigurând funcţionarea normală a acestuia. Combate cu succes epuizarea nervoasă, migrenele, dificultățile de concentrare și îmbunătățește radical calitatea somnului (denumirea știintifică fiind relevantă – Whitania somnifera).

Dacă suferi de insomnie, fă-ţi un obicei din a consuma înainte de culcare clasicul pahar cu lapte cald, sau ceaiul preferat, “îmbunătăţit” însă cu o linguriţă de pulbere de Ashwagandha şi, în funcţie de preferinţe, una de miere. Această combinaţie îţi va regla somnul, precum şi ciclurile de trezire.

Un supliment alimentar pentru un somn odihnitor este Night Time Pukka, un blend pe bază de plante, inclusiv valeriană și Ashwagandha. Este un amestec concentrat din unele dintre cele mai bune plante din lume adunate din soluri organice fertile. Această formulă cu spectru larg conține cel mai înalt grad organic, ierburi cultivate durabil și selectate cu atenție pentru a vă oferi potențialul maxim al naturii.

  • Crește imunitatea – Un alt beneficiu minune pentru organism, Ashwagandha ajută la îndepărtarea anumitor boli și reprezintă cel mai bun medicament natural care ajută la reconstruirea sistemului imunitar. În India, această plantă mai este cunoscută și sub denumirea de „forța calului” ca urmare a abilității sale de a întări sistemul imunitar și a proteja organismul de îmbolnăviri. Ashwagandha crește producția de celule roșii, dar și albe ale sângelui, care luptă împotriva atacurilor virușilor și bacteriilor.
  • Este un bun adaptogen – Viața modernă ocupată pune presiune tot mai mare asupra noastră, ceea ce ne poate face să ne simțim încordați și copleșiți. Ashwagandha, planta vieții moderne, este unul dintre cei mai apreciați adaptogeni din Ayurveda. Este cunoscută sub numele de „rasayana” însemnând întinerire și este un medicament natural folosit ca adaptogen pentru a proteja organismul împotriva stresului. Planta nu este toxică și ajută la normalizarea funcțiilor psihologice.

Speciile de plante adaptogene aparțin unui concept nou, ce înseamnă că acestea favorizează și ajută la adaptarea organismului uman pentru condițiile de stres emoțional sau fizic intens. Indiciul este numele lor, acestea ajutând literalmente corpul să se adapteze, și să se recalibreze în funcție de mediul nostru emoțional și fizic. Practic, Ashwagandha este recomandată ca tonic adaptogen, substanța care modulează răspunsul organismului la stres sau la un mediu în schimbare.

  • Trateaza anxietatea – Ashwagandha a fost folosită de secole pentru a modera răspunsul corpului la stres, aducând atât energie cât și calm interior. Hrănind o minte îngrijorată și relaxând sistemul nervos, corpul este reechilibrat și este gata să facă față provocărilor vieții. Acționează ca “Gamma Acid Amino-Butyric”, GABA cu scopul de a reduce atacurile de panică și anxietate.
  • Este un bun antioxidant – Ashwagandha deține anumiți compuși care contribuie la generarea propietăților antioxidante puternice. Propietățile distrug radicalii liberi ai organismului care au ca efect negativ apariția anumitor boli, ajutând la prevenirea creșterii unor tumori și a altor boli în organism.
  • Poate reduce inflamația – Studiile efectuate la oameni au descoperit că Ashwagandha sporește activitatea celulelor ucigașe naturale, care sunt celule imune care luptă împotriva infecției și care te ajută să rămâi sănătos.

Planta are proprietati antitumorale, antiinflamatorii, analgezice, antispastice, antiaritmice, hepatoprotectoare, diuretice, de întărire a sistemului imunitar și un rol determinant în vindecarea anxietății și a multor alte afecțiuni și boli foarte grave. În plus, față de efectele sale antiinflamatorii, Ashwagandha poate ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii prin reducerea nivelului de colesterol și trigliceride. Medicina ayurvedică folosește cu succes această plantă și pentru echilibrarea glandei tiroide.

Cum folosim Ashwagandha

Din rădăcina și frunzele plantei se fac diferite preparate medicinale: tincturi, uleiuri, medicamente, remedii sub forma de capsule sau comprimate. Mai poate fi găsita și sub formă de pulbere, extrem de accesibilă. De asemenea se poate utiliza sub forma de infuzii și decocturi, de la caz la caz. Ashwangandha poate fi folosită și la diverse preparate culinare pentru a beneficia de proprietățile sale unice și a o consuma cât mai des. E indicat să fie combinată cu ingrediente care să-i estompeze gustul amărui.

La GoVeggie în afara de supliment alimentar pentru un somn odihnitor poți găsi:

  • Supliment alimentar holistic pe bază de Ashwagandha – Folosește un proces de extracție unic pentru a reține toți cei peste 45 de compuși activi, ceea ce asigură un extract puternic, concentrat, care maximizează beneficiile sinergice. Fiecare porție zilnică (2 capsule) vă oferă 20% DZR de iod: iodul contribuie la o funcție cognitivă normală, la alimentarea metabolismul cu energie, la producerea hormonilor și la funcționarea normală a sistemului nervos.
  • Ashwagandha pudră Raw Boost – Pulbere ecologică din rădăcină de Ashwagandha care poate fi adăugată la smoothie-uri, sucuri de fructe sau de legume, etc.