Proteinele din lactate – prieteni sau dușmani?

Lactatele sunt în topul subiectelor controversate din nutriție. Unii nutriționisti spun că sunt rupte din Rai, alții spun că sunt cei mai abili sabotori ai sănătății. Pe cine să crezi?

Pe de o parte ne amintim cu drag de bunicii nostrii, care creșteau vaci și oi, consumau lactate zilnic și erau sănătosi până la adânci bătrâneți. Iar pe de altă parte auzim astăzi despre intoleranţă la lactoză şi fel de fel de probleme de alergii, imunitate scăzută, congestie limfatică, corelate cu consumul de lactate. Auzim despre cât de bogate în calciu și proteine sunt lactatele, dar și cât de ineficiente sunt ele pentru consumul uman. Este normal să nu știi pe cine să mai crezi.

Pentru a înțelege adevărul, trebuie să îți înțelegi corpul, abia apoi modul în care acesta interacționează cu lactatele și câteva aspecte foarte importante legate de proteine, în general.  Iar apoi îţi va fi simplu să înţelegi cât de folositoare sau nefolositoare sunt pentru tine proteinele din lactate.

Primul lucru pe care merită să îl înţelegi este că organismul uman NU foloseşte proteinele aşa cum le luăm din alimente. Când te uiţi la proteinele din lactate şi le admiri pentru faptul că sunt proteine complete, pierzi din vedere detaliul de mai sus. Să îţi explic de ce. Corpul tău nu foloseşte proteinele aşa cum sunt ele, ci foloseşte aminoacizii din proteine. Tot ce identifici tu drept proteine sunt structuri mai simple sau mai complicate de aminoacizi. Proteinele animale, pot avea zeci de mii de aminoacizi per moleculă. Pentru a le putea folosi, corpul tău trebuie să le spargă complet, şi să folosească aceşti aminoacizi, să îi reasambleze după legile proprii şi să îi transforme în proteine umane.

Proteinele din lactate sunt, de departe, cele mai complexe proteine, deoarece scopul lor este de a susţine creşterea unui organism nou. Pentru corpul tău asta înseamnă că va depune cel mai mare efort pentru digestia lor, deoarece va avea de spart până la nivel de aminoacizi, cea mai complexă structură proteică dintre toate,  cazeina. Mai complexă decât carnea. Observi cât de mult schimbă acest detaliu lucrurile? Pentru că acum, când ne uităm la proteinele din lactate, nu ne mai uităm la cât de “complete” sunt (vorbim imediat despre ce înseamnă complet), ci ne uităm la eficienţa extragerii şi utilizării lor şi la câtă energie se pierde în acest proces.

Un alt aspect ce merită discutat este adoraţia pentru lactate deoarece acestea conţin “proteine complete”. Proteinele din lactate sunt considerate complete deoarece conţin spectrul complet de aminoacizi necesari corpului tău. Este oare acest detaliu unul foarte valoros?  Poţi afla răspunsul singur, dacă faci următoarea analogie: când mergi la piaţă,  cu lista de legume, fructe, pâine, lactate, carne, orice cumperi tu, doreşti musai să cumperi totul de la o singură tarabă, dintr-un singur magazin? Sau cumperi legumele dintr-un loc,  pâinea din altul, fructele din altul,   totul pe alese, de unde este mai bun? La fel se întâmplă cu proteinele.   Termenul de “proteină completă” nu este suficient pentru a putea declara o proteină ca fiind valoroasă. Cu atât mai mult la lactate,  unde vorbim de proteine extrem de complexe, pentru a căror digestie corpul tău lucrează cel mai mult dintre toate alimentele, pentru a le sparge complet şi asimila.

Nu degeaba, în Germania există o vorbă “brânza închide stomacul”.   Brânza, conţinând o cantitate mare de cazeină, necesită unul dintre cei mai lungi timpi de digestie, deci necesită unul dintre cele mai mari consumuri de energie, pentru a fi digerată. 

Aminteşte-ţi acest detaliu: complet nu înseamnă eficient. O proteină completă nu este cea mai valoroasă dintre proteine, pentru că vei plăti un preţ mare pentru digestia şi absorbţia ei. Corpul tău nu vrea o proteină completă şi complexă, la care să muncească ore întregi să o desfacă până la nivel de aminoacizi, cu pierdere de energie. Corpul tău vrea aminoacizi uşor asimilabili, pe care să îi asambleze în proteinele specifice corpului tău.

Proteina pe care o iei din lactate nu seamănă cu proteina pe care o are corpul tău. Digestia cazeinei se aseamănă cu un proces în care îţi dau un castel lego gata construit (proteina din lactate), te pun să îl desfaci complet până la ultima piesă (stomacul şi intestinul subţire sparg proteinele până la nivel de aminoacizi), iar apoi te pun să reasamblezi toate piesele de lego într-o formă complet nouă, un alt castel, care reprezintă proteina umană.

Nu era mai simplu dacă îţi dădeam din start piesele de lego gata desfăcute? Salvai multă energie şi timp.

Ei, bine, asta conţin plantele în mare parte: structuri simple de lego sau chiar piesele separate de lego, adică aminoacizii pe care îi doreşte corpul tău.

Îţi faci o idee cât de multă energie salvează corpul tău, astfel?

Nu degeaba, în Natură, animalele cele mai musculoase şi mai impunătoare consumă… verdeaţă. De unde şi-o lua elefantul proteinele şi forţa? Dar calul? Dar ursul grizzly care consumă doar 3% carne (şi aceea grăsime din somon) şi în rest iarbă şi fructe de pădure? Dar gorila?

Este imposibil să duci lipsă de proteine când te hrăneşti cu surse vegetale. Plantele sunt fabrici de aminoacizi! Ele produc toţi aminoacizii necesari corpului tău, prin simplul proces al fotosintezei.  Inclusiv pe cei esenţiali, pe care tu nu îi produci. Singura ta grijă este să incluzi în alimentaţie o paletă cât mai diversificată de fructe, legume, nuci şi seminţe, iar în acest mod să acoperi întreg spectrul de aminoacizi necesari regenerării organismului.  Plus, cadou din partea Naturii, obţii aceşti aminoacizi cu un minim de consum energetic, din partea corpului tău.

Adoraţia pentru proteinele din lactate este, aşadar, un balon umflat cu pompa, în primul rând din motive comerciale, deoarece lactatele sunt deosebit de gustoase, şi, în consecinţă, una dintre industriile cele mai puternice din lume. Cu un lobby pe măsură, am putea adăuga.

Sănătatea ta, energia ta, se obţin când oferi organismului proteine uşor de digerat şi integrat,  cu efect alcalinizant, aşa cum ţi le-a oferit Natura. Sub formă de produse de origine vegetală.

Înţelepţi erau bunicii noştri, care ţineau toate posturile din an!  

Favorite 0
Vezi favorite Continuă cumpărăturile