În perioada 15 august - 09 septembrie suntem în concediu.

Intoleranța la lactoză: între normalitate și boală

Dacă nu ai intoleranță la lactoză (sau nu știi încă acest lucru), este foarte probabil să cunoști pe cineva care are. Potrivit Institutului Național al Diabetului și al Bolilor Digestive și Renale (NIDDK), 70% din oameni au intoleranță la lactoză!

 

Ce este exact intoleranța la lactoză?

Cunoscută și sub numele de „zahărul din lapte”, lactoză este carbohidratul principal din produsele lactate. În timpul procesului de digestie, lactoză este descompusă în glucoză și galactoză pentru o absorbție adecvată. Această etapă are loc în intestinul subțire cu ajutorul unei enzime cunoscute sub numele de lactază. Mulți oameni au, sau dezvoltă un deficit de lactază și, prin urmare, sunt incapabili să digere corect o parte sau totalitatea lactozei pe care o consumă, iar lactoză neabsorbită ajunge astfel în colon. Această deficiență de lactază și orice simptome gastro-intestinale rezultate sunt ceea ce se numește de obicei, intoleranță la lactoză.

Ratele de intoleranță la lactoză sunt mult mai mari în rândul adulților și se știe că acestea cresc semnificativ în cazul anumitor naționalități. Conform studiului NIDDK din 1994, incidența intoleranței la lactoză în Statele Unite este raportată după cum urmează:

90% dintre adulții asiatici americani

70% dintre afro-americani adulți

74% dintre nativii americani adulți

53% dintre adulții mexican americani

15% dintre adulții caucazieni

La nivel internațional, s-a estimat că 70% din populația lumii are deficit de lactază și prezintă un risc de simptome de intoleranță la lactoză. Bărbații și femeile sunt afectați în mod egal, deși unele femei pot recâștiga temporar capacitatea de a digera lactoză în timpul sarcinii.

Care sunt simptomele intoleranței la lactoză?

Simptomele pot varia de la o persoană la altă și pot varia de la ușoare, la foarte incomode, până la jenante sau chiar severe. Cele mai notabile sunt:

  • Durere abdominală
  • Crampe abdominale
  • Balonare intestinală
  • Flatulența
  • Diaree
  • Greaţă

Aceste simptome apar de obicei la aproximativ 30 de minute până la 2 ore după ingerarea alimentelor încărcate cu lactoză.

Cum se dezvoltă intoleranța la lactoză?

Pentru majoritatea oamenilor, intoleranța la lactoză se dezvoltă odată cu înaintarea în vârstă. Pentru unii apare că urmare a unei boli acute. Iar pentru foarte puțini deficitul de lactază este prezent de la naștere.

Intoleranța primară la lactoză provine dintr-o scădere naturală și treptată a activității lactazei după înțărcare. Această este cea mai frecventă cauză de intoleranță la lactoză. Datorită progresiei, simptomele se pot dezvoltă încă de la 5 ani și adesea se agravează odată cu vârsta. Unii pot avea o pierdere completă a activității lactazei, dar mulți vor păstra 10-30% din nivelul inițial al activității enzimei. 

În timpul episoadelor de boală acută poate apărea intoleranță secundară la lactoză. Acest lucru se poate întâmpla la orice vârstă și, după recuperarea completă, este posibil că daunele să fie inversate. Câteva cauze potențiale ale intoleranței la lactoză secundară sunt sindromul intestinului iritabil, gastroenterită acută, boală celiacă, cancerul și chimioterapia.

Ar putea fi intolerenața la lactoză “doar o problemă de digestie”?

Existența intoleranței la lactoză și importanța ei au fost puse sub semnul întrebării de către … industria laptelui. De fapt, Consiliul Național al Produselor Lactate sugerează că majoritatea oamenilor nu sunt de fapt intoleranți la lactoză, ci mai degrabă suferă de „digestive deficitară” a lactozei. 

Așa cum am menționat mai sus, unii oameni păstrează o cantitate mică de enzime lactază și, prin urmare, sunt capabili să ingereze cantități mici de produse lactate, cu simptome vizibile puțîn sau deloc. Însă acest lucru nu justifică deloc recomandările pe care le primim legat de consumul de lactate. 

Intoleranță la lactoză: diagnostic și tratament

Oamenii de știință nu au descoperit încă o modalitate de a spori capacitatea organismului de a produce lactază. Prin urmare, cel mai bun tratament pentru intoleranța la lactoză este pur și simplu evitarea produselor lactate. Unele persoane pot „tolera” cantități limitate de lactate sau produse lactate în forme cu conținut scăzut de lactoză, cum ar fi brânzeturile țări și iaurtul. Cu toate acestea, consumul de brânza că sursă majoră de calciu ar trebui evitat, deoarece este încărcată cu grăsimi săturate, ceea ce s-a dovedit că are legătură direct cu bolile cardio-vasculare. Iaurtul simplu, în special cel cu  culturi vii, poate fi bine tolerat, dar nu și iaurtul cu fructe, arome și îndulcitori. Pentru cei care vor cu tot dinadinsul să consume lactate, există enzimele lactazice care se pot consumă că și suplimente alimentare. Însă, acestea nu sunt 100% eficiente și, de obicei, trebuiesc consumate înainte sau în momentul fiecărei episod de consum de lactate.

Din fericire, atât diagnosticul, cât și tratamentul intoleranței la lactoză pot fi foarte ușoare. Provocarea noastră Octombrie fără lactate este o modalitate rapidă și eficientă de a identifica intoleranța la lactoză. De asemenea, îți recomandăm utilizarea unui jurnal în care să îți urmărești dietă și simptomele zilnic. Te va ajută și să afli ce alimente au cel mai mare impact asupra sănătății și ce cantități ai putea tolera. Dacă dorești un diagnostic clinic. Te sfătuim să discuiți cu medical tău deoarece, sunt disponibile mai multe teste.