Cum înlocuiești oul în rețetele tale?

Aquafaba Inlocuitor de ou

Ești în căutare de alternative la ou sau doar gălbenușul și albușul acestuia? Există soluții extraordinar de yummy și la fel de eficiente în legarea preparatelor în lumea ingredientelor vegane. Hai să le descoperi împreună cu noi!

Alternative la ou în rețete

  •   Semințe de in măcinate. Bogate în omega-3, proteine, magneziu și o mulțime de fibre, semințele de in sunt un excelent înlocuitor de ou. Semințele de in au un gust asemănător cerealelor, așa că funcționează cel mai bine în rețetele care conțin cereal, gen clătite, prăjituri, brioșe etc. Pentru a face 1 ou de in, amestecă 1 lingură de semințe de in măcinate cu 3 linguri de apă. Pune-l deoparte câteva minute până devine gelatinos, ideal minim 15 minute la frigider.
  • Semințe de chia. Semințele de chia sunt fantastice! Nu sunt aromate, așa încât pot fi folosite atat pentru rețete dulci cat și sărate. Sunt bogate în Omega 3, calciu, magneziu, proteine și nu conțin gluten. Pentru a face 1 “ou”, amestecă 1 lingură de semințe de chia cu 3 linguri apă. Lasă amestecul puțin pană devine gelatinos, oarecum asemănător gălbenușului crud. Folosește apoi conform instrucțuinilor din rețetă.
  • Banane. Da, bananele sunt un înlocuitor excelent pentru ouă și mențin compoziția umedă. Totuși, ține de cont de faptul că preparatul va căpăta aromă de banană, așa că folosește-le în torturi, brioșe, clătitele și, bineînțeles, banana-bread. Asigură-te că bananele sunt foarte coapte, cu pete, pentru cel mai bun rezultat. 1/2 banana echivalează cu 1 ou.
  • Silken Tofu. Este un aliment minunat și poate fi folosit și pentru a înlocui ouăle. 60 gr de silken tofu (simplu, nearomat sau afumat), fărâmițat foarte bine echivalează cu un ou. Perfect în brownies și orice tip de prăjituri ușoare și pufoase.  În plus, este o sursă excelentă de calciu și este, de asemenea, un ingredient minunat pentru un cheesecakes vegan sau de post.
  • Aquafaba (lichidul în care este conservat năutul). Nu știm când și cine a făcut această descoperire, însă undeva, cumva, cineva a decis să scurgă lichidul dintr-o cutie de năut și să îl folosească pentru a face bezea. O adevărată invenție!

Rețetă specială pentru “albuș spumă”

Toarnă într-o cratiță lichidul unei cutii de năut, lasă la fiert timp de 2-3 minute până se reduce cu ~ 1/3 din cantitatea inițială. Lasă să se răcească cel puțin zece minute. Odată răcit, mixează la viteză mare până devine spumă. Adaugă un întăritor, gen tartar, mai bate încă 3 minute, apoi adaugă îndulcitorul (zahăr, siropul de arțar etc.) conform instrucțiunilor din rețetă și mixează până când este complet încorporat. Bezeaua va forma vărtejuri rigide.  Continuă conform rețetei.

Sau folosește una dintre alternativele noastre pentru ou: