Cum gătesc jackfruit-ul?

retete cu jackfruit

Jackfruit-ul cunoscut pentru beneficiile sale multiple pentru sănătate, este singurul fruct care poate fi consumat necopt, copt, crud sau gătit. Sutele de seminţe din interior sunt foarte hrănitoare, conţin fier, potasiu, calciu şi proteine, iar pulpa, multă vitamina C. Este motivul pentru care a fost numit „fructul miracol”.

Nutriționiștii spun că fructul de jackfruit poate înlocui cu succes carnea și chiar, are același gust dacă este gătit. Când este consumat crud, gustul său este o combinaţie între ananas și pară, aroma sa aducând cu guma de mestecat cu aroma de cocktail de fructe de la Wrigley, iar gătit are textura asemănătoare cu cea a fripturii de porc.

Partea comestibilă a unui jackfruit

Pentru a-l găti, după ce îl tăiem, îndepărtăm pulpa albă din centru, care nu este comestibilă. Pe margini, între pulpă și coajă, se observă o serie de alveole gălbui. Aceea este partea comestibilă; cele zeci de alveole prinse într-o rețea de fibre albicios-gălbui, care nu se consumă și care trebuiesc desprinse și curățate.

În general, având în vedere mărimea fructului, jackfruit-ul poate fi găsit în marile magazine tăiat felii şi ambalat în porţii mai mici sau poate fi găsit și în magazinele bio sub forma de conserve. 

Jackfruit-ul este o alternativă modernă la carne pentru toți cei care pun accentul pe un stil de viață sănătos. Vegetarienii caută să consume acest fruct plin de beneficii pentru sănătate pentru că este un substitut excelent pentru carne. 

Jackfruit-ul se distinge prin consistența sa asemănătoare cărnii iar prin preparare și condimentare se obțin rețete fabuloase, și sănătoase și pline de savoare. La ora actuală se fac chipsuri, se prepară îngheţate sau se pregăteşte pe grătar şi se serveşte cu sosuri picante.

Rețetă: Sandwici cu jackfruit și avocado

Ingrediente 

  • 2 cutii de jackfruit in apă 
  • ¼ ceașcă amestec de condimente (2 lingurițe zahăr brun + 1 linguriță boia de ardei + 1 linguriță praf de usturoi + ½ linguriță de sare +½ linguriță sare + ½ linguriță piper + ½ linguriță praf de chili)
  • Sos barbeque sau sos salsa bio 
  • 2 căni de varză taiată fin + morcov dat pe răzătoare
  • ½ avocado copt
  • 1 cană sirop de arțar
  • Sucul de la 1 lămâie (sau lime)
  • Sare și piper după gust
  • Apă
  • 4-6 chifle fără gluten
  • 1/2 cană de caju prăjit (opțional)


Mod de preparare

Se scurge conserva de jackfruit și se trece printr-un jet rapid de apă rece. Se taie bucățile mari de fruct în bucăți cât mai mici și se adaugă într-un bol. Peste jackfruit se presară condimentele și se amestecă.

Pune la încălzit o tigaie mare, adaugă două liguri de ulei, mai apoi amestecul de jackfruit și condimente. Acoperiți și gătiți timp de 2-3 minute, până când se închide ușor la culoare.

Adaugă sosul salsa și subțiază cu apă până se transformă într-un sos.

Dă focul mai mic și lasă compoziția să fiarbă aproximativ 20 de minute (chiar 35 de minute pentru o aromă mai puternică). Din când în când, scoate capacul și amestecă.

Între timp, se prepară mixul de legume și avocado.

Când preparatul este gata, așezați între două bucăți de chiflă cele două amestecuri: în partea de jos mixul de legume, după amestecul cu jackfruit. Deasupra presărați câteva bucăți de caju.

TIPS Timpul de fierbere pentru jackfruit este diferit, în funcție de cât este de copt sau nu fructul, pornind de la 15 minute în sus.

One thought on “Cum gătesc jackfruit-ul?

Comments are closed.

Favorite 0
Vezi favorite Continuă cumpărăturile