Citricele – Aliații imunității
În așteptarea fructelor de sezon, citricele ne aduc în farfurie toată căldura soarelui. Pe vremuri considerate fructe exotice la noi în țară, citricele fac deja parte din dieta noastră obișnuită, în aproape orice anotimp, însă sunt mai savuroase atunci cand la noi este iarna. Portocale, mandarine, clementine, grepfruit, lămâi sau lime, toate sunt o sursă bună de vitamina C, motiv pentru care ne sunt aliat de nădejde în perioada răcelilor. Cele 51 mg de vitamina C dintr-o portocală, 38 mg din grapefruit sau cele 30 mg dintr-o lămâie, nu doar că previn răcelile, dar studiile arată că și reduc durata și intensitatea episoadelor de răceală.
Deasemenea, citricele sunt o bună sursă de fibre, o portocală conținând 2,3 gr de fibre, iar o mandarină 1,6 gr. În plus, aproximativ 2/3 din cantitatea de fibre din citrice sunt fibre solubile, ceea ce face ca aceste fructe sa fie benefice pentru reducerea colesterolului și menținerea unui nivel optim de glucoză în organism. Citricele conțin flovonoide, compuși care ajută la menținerea sănătății sistemului cardiovascular. Într-un studiu realizat pe pacienții care au suferit o operație de bypass, cercetătorii au descoperit că antioxidanții din grapefruitul roșu ajută la scăderea nivelului de colesterol “rău” LDL și a nivelului de trigliceride.
Știai că citricele ajută la absorbția nutrienților din celelalte alimente?
De exemplu, vitamina C din citrice mărește viabilitatea catechinelor (o clasă de compuși organici ce se găsesc în compoziția taninurilor și care reprezintă antioxidanții sănătoși din ceaiul verde). Deasemenea, citricele ajută la absorbția fierului, important pentru menținerea sistemului imunitar și pentru producerea celulelor roșii. Vitamina C joacă un rol important și în producerea de colagen, deci ne ajută ți să avem un ten luminos și previne apariția ridurilor.
Ca și castraveții, pepenele roșu sau roșiile, citricele au un conținut ridicat de apă (portocalele conțin 87% apă iar grepfrutul 88%). Adaugă citrice în planul tău alimentar, pentru menținerea unui nivel de hidratare optim și pentru o bună funcționarea a organismului.