Ananasul – Savoare cu multe beneficii
Ananasul este un fruct tropical, fără egal, atât ca formă, cât și ca gust sau parfum. Remarcabil datorită aromei sale, dulci și exotice, ananasul este unul dintre cele mai sănătoase alimente. Nu are doar calitatea de a fi foarte gustos, dar este și un aliat în curele de slăbire, având în plus, multiple proprietăți terapeutice.
Pe lângă mineralele și vitaminele conținute: calciu, betacaroten, potasiu, fibre, mangan și vitamina C, ananasul constituie o sursă bogată de micronutrienţi, este sărac în calorii și, mai mult decât atât, are ajută la lupta împotriva mai multor afecţiuni, de la inflamaţii şi indigestie, până osteoporoză.
Un consum frecvent de ananas ar putea ajuta la prevenirea degenerescenţei maculare, a astmului şi a hipertensiunii arteriale, întăreşte sistemul imunitar, fibrele solubile ajută la scăderea colesterolului sangvin şi la prevenirea constipaţiei, iar fitonutrienţii impiedică oxidul nitric şi aminele alimentare să se combine în stomac și scad riscul de cancer.
Știai că 150 grame de ananas, furnizează 100% din aportul zilnic de vitamina C recomandat?
Ananasul conține cupru, vitaminele B1 și B6, fibre alimentare, acid folic si acid pantotenic. În America este considerat ca al doilea fruct, după banană, în categoria fructelor tropicale.
Pulpa sa este suculentă şi cărnoasă, și are o tulpină care serveşte ca un miez fibros de sprijin. Exteriorul este dur, cu mici solzişori ce pot fi de culoare verde închis, galben, portocaliu-galben sau roşu, atunci când fructul este foarte copt. Pulpa poate varia ca şi culoare de la alb-crem la galben, are un gust dulce, o aromă bogată și este în același timp savuros și răcoros.
Elementele nutritive cele mai importante din ananas sunt vitamina C, manganul și bromelina, o mixtură de enzime de o importanță vitală pentru organism. Există o cantitate destul de mică de bromelină în acest fruct, fiind mai abundentă în tulpina, care nu este comestibilă. Totuși, bromelina este disponibilă sub formă de supliment alimentar. Ea vine în ajutorul sistemului digestiv, ajută la lupta împotriva inflamarii articulațiilor și a cancerului.
Vitamina C este principalul antioxidant solubil în apă al organismului, protejând toate zonele apoase ale corpului împotriva radicalilor liberi, care atacă și aduc daune celulelor. În plus, vitamina C mai vine cu un beneficiu, cel al menținerii unei bune funcționări a sistemului imunitar.
Ananasul reprezintă și o sursa grozavă de potasiu, conține aproape 100% din DZR. Potasiul fiind privit ca fiind unul dintre electroliții cei mai valoroși, iar nivelurile optime de potasiu sunt necesare pentru pentru obținerea performanțelor atletice.. Mai mult, potasiul, alături de sodiu, ajută la reglarea cantității de apă din organism.
Ananasul este bogat și în mangan, acesta ajutând organismul să metabolizeze grăsimile, carbohidrații și proteinele. Organismul nostru nu are nevoie de foarte mult mangan, iar consumul de ananas te poate ajuta să atingi doza recomandată de 2-5 mg de mangan, o porție de ananas conținând cam 130% din DZR. Manganul joacă un rol important în protecția articulațiilor și oaselor și în menținerea funcționării optime a sistemului imunitar.
Ananasul este ușor de digerat și este bogat în fibre și apă. Cele mai interesate informații nutriționale sunt legate de slăbire și tonifiere, și anume faptul că ananasul conține puțini carbohidrați și puține calorii, ceea ce îl face ideal în dietele low-carb.
Ananasul este benefic atât la nivel intern, cât și la nivel extern
1. Ananasul tratează indigestia – Ananasul conţine bromelină, o enzimă digestivă, care favorizează digestia şi împiedică balonarea. Bromelina se regăseşte doar în ananasul proaspăt, care trebuie consumat, de preferinţă, după o masă copioasă, deoarece deblochează conglomeratele alimentare din stomac şi înlătură durerile digestive. Bromelina poate ajuta la tratarea diareei legată de infecția cu E-coli și poate reduce inflamația din intestinele persoanelor afectate de boli inflamatorii ale intestinului.
2. Ananasul conţine compuşi anticancerigeni – 100 g de ananas furnizează doza zilnică de vitamina C şi mai mult de 1/5 din doza zilnică de vitamina A. Aceste vitamine protejează celulele sănătoase de ameninţarea radicalilor liberi, ce favorizează apariţia cancerului, şi vindecă celulele afectate. Iar bromelina ar putea avea, chiar, un efect direct asupra celulelor canceroase.
3. Ananasul previne formarea cheagurilor de sânge şi bolile osoase – Din cauza cuprului din compoziție, care stimulează producţia de hemoglobină din organism şi accelerează cicatrizarea rănilor. Carenţa de cupru cauzează osteoporoză, anemie, probleme cu glanda tiroidă şi scăderea numărului de limfocite. 100 grame de ananas asigură aproximativ peste 1/5 din doza zilnică de cupru necesară.
4. Ananasul reduce riscul afecţiunilor oculare – Conţine betacaroten, reducând astfel degenerescenţa maculară a retinei, ce reduce abilitatea de a citi sau de a recunoaşte chipurile.
5. Ananasul este un bun antiinflamator – Diferitele părți ale ananasului ajută la lupta împotriva multor boli, datorită bromelinei pe care o conțin. Aceasta este utilizată în medicină pentru o gamă largă de boli, mergând de la simpla răceală la arsurile de stomac, importanța principala a ananasului fiind tocmai caracterul antiinflamator.
Bromelina are efect antiinflamator, fapt care împiedică formarea cheagurilor de sânge responsabile de tromboze şi acccidente vasculare cerebrale, deci scade riscul de boli cardiovasculare.
Bromelina conținută în ananas, poate fi utilă pentru reducerea inflamației și a durerii de genunchi pentru persoanele care suferă de artroză, cu efecte posibile asupra poliartritei reumatoide.
6. Ananasul este un bun diuretic – Previne depunerea grăsimilor în organism, fiind aşadar un aliat de încredere pentru o dietă echilibrată. Ananasul poate scădea edemele produse după operații sau traumatisme.
Ananasul este benefic asupra sănătății rinichilor, fiind diuretic și fără efecte secundare asupra persoanelor care suferă de maladii renale cronice, datorită conținutului în potasiu.
7. Ananasul asigură sănătatea oaselor – Manganul este unul dintre elementele necesare pentru creșterea și menținerea oaselor sănătoase. Ajută de fapt la prevenirea pierderii densității osoase și a bolilor precum osteoporoza, ce ar putea ridica riscul fracturilor.
8. Ananasul stimulează sistemul imunitar – Fiind foarte bogat în vitamina C, susține acțiunea antibacteriană și antivirală, ajutând la întărirea sistemului imunitar.
9. Ananasul crește eficiența împotriva arsurilor și plăgilor – Bromelina permite reducerea edemurilor, a vânătăilor, a durerilor, iar timpul de vindecare după un traumatism sau dupa o operație chirurgicală este mult mai mic. În plus ajută la vindecarea plăgilor și arsurilor.
10. Ananasul luptă împotriva viermilor intestinali – Bromelina din ananas are proprietăți vermifuge și poate acționa eficient împotriva oxiurilor, care infestează cel mai frecvent copiii.
11. Ananasul are efect de anti aging– Conţinutul crescut de vitamina C din ananas are efecte remarcabile asupra pielii deoarece menţine crescut nivelul de colagen, care răspunde de elasticitatea şi fermitatea acesteia. În plus, betacarotenul ajută la hidratarea şi uniformizarea culorii tenului, iar antioxidanţii previn îmbătrânirea prematură a epidermei.
12. Ananasul aliat pentru controlul greutății – Conţine doar 50 kcal/100 g, iar organismul consumă mai multe pentru a-l digera, deci ananasul este unul dintre alimentele ce au calorii negative. În plus, elimină sărurile şi apa în exces din ţesuturile subcutanate, topeşte celulita, are acţiune diuretică, accelerează metabolismul şi stimulează arderea grăsimilor.
Dieta cu ananas este o opţiune bună dacă vrei să slăbeşti 2-3 kilograme şi totodată să-ţi detoxifici organismul. Dar fiind o monodietă, deci o formă drastică a slăbi, e bine să nu dureze mai mult de 10 zile, altfel poate să-ţi deterioreze starea de sănătate.
Cine ar trebui să evite consumul de ananas
Ananasul ar trebui să fie evitat de persoanele care suferă de aciditate, ulcer și alergie. Femeile însărcinate și care alaptează ar trebui să consume acest fruct cu moderație. Ananasul ar trebui consumat proaspăt și copt. Bromelina este distrusă prin fierbere, aşa că ananasul trebuie consumat în stare naturală pentru a putea profita de efectele ei.