Eat Your Veggies – Fructele și legumele de sezon ale lunii mai
În fiecare lună alegem pentru tine cele mai yummy fructe și legume pe care le găsești ușor în sezonul respectiv, dar și care sunt specifice lunii. Astfel, te ajutăm să-ți faci liste de cumpărături în funcție de ce se găsește și ce e recomandat să consumi în fiecare lună. Dă click pe fiecare imagine și poți descărca listele de fructe sau legume sau le poți regăsi listate mai jos. Enjoy!
Legumele lunii mai
Castraveți
Castraveții sunt bogați în substanțe nutritive, însă cel mai mare merit al lor este că hidratează organismul, datorită conținutului mare de apă. Sunt săraci din punct de vedere caloric, însă reprezintă o sursă de vitamina A, vitamina C, vitamine B, acid folic, calciu, magneziu, fier, potasiu, zinc și siliciu.
Ceapă verde
Ceapa verde este una dintre bucuriile primăverii şi unul dintre medicamentele oferite de natură. O poţi consuma fără limite: să o adaugi generos în salate, în mâncăruri şi ciorbe, pentru că îşi păstrează toate proprietăţile, chiar dacă este fiartă.
Fasole Verde
Fasolea verde este bogată în proteine, carbohidraţi şi vitamine şi este folosită încă din Antichitate. Indiferent că o consumi în formă proaspătă, congelată sau la conservă, fasolea verde are aceleaşi valori nutritive de care poţi beneficia la maximum.
Lobodă
Ciorba de lobodă este unul dintre preparatele preferate ale românilor, de aceea ne bucurăm când primavara găsim pe tarabele din piețe aceste frunze roșiatice foarte sănătoase.
Sparanghel
Sparanghelul are o mulțime de beneficii pentru sănătate, așa că trebuie să facă parte din alimentația noastră. În antichitate, sparanghelul era folosit pentru efectele sale afrodisiace, însă timpul a scos la iveală nenumărate alte beneficii ale acestuia. Sparanghelul este bogat în vitamina K și acid folic, precum și în conținutul de vitamina C, beta-caroten, vitamina E, zinc și seleniu.
Mazăre verde
Mazărea este o leguminoasă care se regăsește în multe preparate românești, este bogată în vitaminele A, B1, B6, C și K. Boabele de mazăre au un conținut mare de fibre și unul redus de grăsimi și nu au deloc colesterol. În plus, sunt o sursă extraordinară de proteine, așa că e bine să le incluzi mai des în alimentația ta.
Broccoli
Broccoli este una dintre cele mai versatile legume, care poate fi preparată în nenumărate moduri și care are numeroase beneficii pentru noi, fiind esențială pentru un stil de viață sănătos.
Salată verde
Salata verde este ideală în curele de slăbire deoarece are foarte puţine calorii, dar şi ca parte a unui regim alimentar sănătos.
Spanac
Plin de substanțe nutritive și antioxidanți, spanacul aduce beneficii sănătății ochilor, reduce stresul oxidativ, poate ajuta la prevenirea cancerului și la reducerea nivelului tensiunii arteriale. Spanacul este și o sursă excelentă de vitamine și minerale.
Roșii
Roșiile sunt unele dintre cele mai iubite alimente pe care le avem în frigider și au o mulțime de beneficii, fie că sunt consumate crude, gătite, în sosuri, supe sau salate.
Vinete
Vinetele sunt ideale atât pentru salate proaspete și răcoritoare, cât și pentru mâncăruri gătite savuroase. Mai mult, te pot ajuta să ai o alimentație foarte sănătoasă.
Usturoi verde
Datorită conţinutului bogat în vitaminele B şi C, fosfor, mangan, calciu şi zinc, usturoiul verde întăreşte sistemul imunitar, stimulează circulaţia sângelui, reglează nivelul de colesterol şi previne astfel bolile cardiovasculare.
Ardei gras
Extrem de bogat în vitamina C, ardeiul gras este o sursă de sănătate pe care o avem mereu la îndemână. În plus, este și extrem de gustos, aromat și ușor de consumat în orice formă, în salate, în mâncăruri și tocănițe sau umplut.
Gulie
Gulia, și “nap german”, este o legumă care face parte din aceeași familie ca și varza, broccoli, conopida, varza kale, varza de Bruxelles sau varza Savoy. Gulia poate fi consumată atât crudă, cât și gătită.
Ridichi
Ridichile sunt surse excelente de vitamina C, dar şi legume cu foarte puţine calorii, care pot fi consumate fără griji în curele de slăbire.
Cartofi noi
Cartofii sunt asociați în special cu alimentele prăjite, dăunătoare și care îngrașă, iar timp de secole au avut un renume chiar mai rău decât acesta: erau considerați otrăvitori. În același timp, sunt unul dintre cele mai consumate alimente din lume. Însă la o analiză mai amănunțită, această legumă s-a dovedit a fi chiar foarte sănătoasă, bogată în vitamina C, potasiu, magneziu, fibre și chiar antioxidanți.
Fructele lunii mai
Avocado
Avocado este un fruct unic și asta pentru că, în timp ce majoritatea fructelor conțin carbohidrați, acesta abundă în grăsimi sănătoase. Pe lângă aceste grăsimi sănătoase, avocado mai conține și 20 de vitamine. 100 de grame de avocado oferă organismului 160 de calorii, 2 grame de proteine, 15 grame de grăsimi sănătoase (acizi grași Omega-3), 7 grame de fibre și 2 grame de carbohidrați.
Cireșe
Cireșele au nenumărate beneficii pentru sănătate, începând de la echilibrarea tensiunii arteriale și până la prevenirea cancerului. Cireșele pot fi consumate ca atare, dar și sub formă de suc, ca să beneficiezi de toate proprietățile acestor fructe. De asemenea, cireșele pot fi folosite și în prăjituri de vară, smoothie-uri și în salate.
Banane
Bananele conțin o cantitate mare de fibre solubile, 7% din DZR la 100 gr. Sunt bogate în vitamina B6, asigurând 28% din necesarul zilnic la fiecare 100 gr consumată. Sunt o sursă foarte bună de potasiu, 358 mg / 100 gr.
Căpșuni
Având efect antibiotic, bactericid, antiinflamator, tonic, nutritiv, reminalizant, alcalinizant al sângelui şi de reducere a colesterolului, căpşunul este una dintre plantele cele mai cultivate şi folosite în scop terapeutic.
Corcodușe
Corcoduşele fac parte din familia prunelor şi sunt fructe cu rol important în buna funcţionare a creierului, deoarece fosoforul şi magneziul din compoziţia lor îmbunătăţesc memoria şi puterea de concentrare. Pot fi consumate în diferite moduri, crude, în compoturi sau la acrirea diferitelor preparate.
Fragi
Fragii conțin polizaharide, flavonoizi, taninuri, vitamina C, substanțe minerale (potasiu, fier), acizi organici (metilsalicilat), acid silicic, ulei volatil (borneol). În medicina populară fragul este considerată o plantă medicinală.
Caise
Caisele sunt bogate atât în vitamine (provitamina A, vitamina C, vitamina E dar si B3, B5, B6 si B9), minerale (cum ar fi fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor), cât și beta-caroten și taninuri.
Lămâi
Lămâia are zeci de beneficii pentru sănătatea noastră și sistemul nostru imunitar. În apă, în ceai, în sucuri, în mâncare sau deserturi? Da, în fiecare zi!
Portocale
Sărace în calorii, dar pline de nutrienţi, portocalele contribuie la întărirea sistemului imunitar şi previn apariţia ridurilor. O singură portocală are în compoziţie nu mai puţin de 170 de substanţe fitochimice şi peste 60 de flavonoide, compuşi despre care studiile afirmă că au reale efecte antiinflamatoare şi antioxidante.
Grapefruit
Grepfrutul rezultă dintr-o încrucișare naturală între portocale și pomelo. Numele de grepfrut provine de la faptul că acesta este crescut în ciorchini, exact ca și strugurii. Gustul acestui fruct poate fi amar sau acru, însă este benefic pentru organism, de aceea este necesar să-l integrăm în alimentația noastră de zi cu zi.