Ghidul băuturilor vegetale

lapte de susan bogat in calciu

Laptele vegetal poate fi obținut din soia, ovăz, migdale, nucă de cocos, cânepă, orez, caju, mei și chiar susan, deci cu siguranță vei găsi o alternativă pe gustul tău. Dacă te descurci în bucătărie și te simți creativ, este chiar foarte ușor să îți prepari acasă propriul lapte vegetal iar pulpa rămasă de la filtrarea laptelui vegetal este nemaipomenită, bogată în fibre, proteine, minerale, vitamine și antioxidanți, iar pe baza ei se pot pregăti o grămadă de preparate absolut delicioase. Găsești aici o rețetă rapidă și ușoară pentru preparearea laptelui de migdale acasă.

Dar pentru că există multe opțiuni disponibile, hai să aruncăm împreună o privire rapidă asupra lor!

 

Lapte de soia – alegerea clasică

Laptele de soia este o alegere clasică, disponibilitatea pe scară largă făcându-l una dintre cele mai populare băuturi vegetale. Se poate folosi  în băuturile calde sau în alte preparate precum frișca vegetală sau crema de vanilie.

Are un impact mult mai mic asupra mediului, comparativ cu laptele de vacă. Este moderat în calorii și este o sursă bună de proteine. Deasemenea, există pe piață variante de lapte de soia îmbogățit cu calciu sau cu diferite arome.

Laptele de soia conține compuși numiți izoflavone și fitosteroli, care pot reduce riscul de cancer, boli cardiovasculare și osteoporoză. Este versatil și poate fi utilizat fără restricții pentru gătit, coacere sau cafea.

 

Laptele de migdale – bogat în nutrienți

Profilul nutritiv al laptelui de migdale este cu totul diferit de cel al laptelui de soia sau al laptelui de vacă. Grăsimea din laptele de migdale este o grăsime nesaturată sănătoasă. În plus, laptele de migdale conține și antioxidanți puternici. Are un gust delicat, ușor de nucă și este ideal pentru rețetele de mic dejun sau cu cereale.În funcție de marcă, laptele de migdale poate fi mai mult sau mai puțin puțin potrivit pentru a fi utilizat în cafea, din cauza consistenței. Din punct de vedere ecologic, un pahar de lapte de migdale necesită multă apă pentru cultivarea migdalelor. Cu toate aceastea, cantitatea de apă necesară este mai mică decât cea necesară pentru producerea laptelui de vacă.

 

Laptele de nuci Macadamia – alternativa creativă

Mai recent creat decat celelalte alternative, laptele din nuci Macadamia încă nu este disponibil pe scară largă. Acest lapte de nucă are un conținut scăzut de calorii, dar și un profil nutrițional foarte scăzut în ​​proteine ​​și în carbohidrați. Are un gust excelent și este potrivit în special pentru deserturi și cafea.

 

Lapte de caju – o descoperire cremoasă

Laptele de caju are gust de nucă și este potrivit pentru gătit și coacere. Grăsimea conținută este în cea mai mare parte grăsime nesaturată sănătoasă iar o cană de lapte de caju are doar aproximativ două grame de carbohidrați. Este potrivit pentru și pentru cafea iar în latte-uri este minunat și datorită texturii sale mai dense.

 

Lapte de orez – excelent în cazul alergiilor

Laptele de orez este mai puțin probabil să provoace alergii alimentare în comparație cu orice alte lapte, deoarece nu conține gluten și nu conține oleaginoase.  Are un gust natural dulce și poate fi folosit pentru gătit și coacere.

Caloriile din laptele de orez provin în cea mai mare parte din carbohidrați și are foarte puține proteine ​​sau grăsimi. Deoarece laptele de orez este un lapte destul de fluid, este mai puțin potrivit pentru cafea.

Ca și în cazul laptelui de migdale, laptele de orez necesită mai multă apă pentru producere decât alte tipuri de lapte vegetal.

 

Laptele de alune – un deliciu pentru papilele gustative

Comparativ cu alte alternative, laptele de alune are ceva mai multe calorii și nu la fel de multe proteine. Are însă o aromă delicioasă de nucă, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru produsele coapte sau pentru cafea.

 

Laptele de ovăz – prietenos cu mediul înconjurător

Laptele de ovăz este ușor dulce, cu o consistență fluidă, similară cu cea a laptele de origine animală cu conținut scăzut de grăsimi. Conține o cantitate moderată de calorii și are mai multe proteine ​​decât majoritatea laptelui vegetal. De asemenea, are mai multe fibre decât alte tipuri de lapte. Totuși, laptele de ovăz are mai mulți carbohidrați și zahăr decât multe alte tipuri de lapte vegetal și, chiar și neîndulcit, trebuie consumat cu precauție de catre persoanele cu diabet zaharat. Este totuși potrivit pentru gătit și coacere. Dintre toate tipurile de laptele vegetal disponibile pe piață, laptele de ovăz este una dintre opțiunile cu cele mai puține efecte negative asupra mediului.

 

Laptele de cânepă – o sursă bună de acizi grași omega-3

Laptele de cânepă este obținut din semințele plantei de cânepă. Este sărac în carbohidrați și bogat în grăsimi – dar majoritatea sunt grăsimi nesaturate sănătoase. Laptele de cânepă este bogat în

acid alfa-linolenic omega-3 care susține buna funcționare a inimii și a creierului. Este potrivit pentru gătit și pentru coacere și are un gust ușor de nucă.

 

 

Laptele de cocos – excelent pentru gătit

Laptele de nucă de cocos este ideal pentru gătit și coacere. Este cremos, sățios și oferă preparatelor o aromă delicioasă. Îl poți folosi în tot felul de rețete  – de  la curry la supe de legume, smoothie-uri, budincă de semințe de chia și chiar la prepararea înghețatei.

Laptele de cocos din conservă este ideal pentru gătit!

Pentru cereale, smoothie-uri  sau cafea, folosește laptele de cocos la cutie