“Ceaiul ne face fericiţi” spunea Regina Maria

Planta de ceai este originară din partea de sud-est a Asiei, fiind utilizată pentru prima oară de chinezii din provincia Yunnan atât la prepararea băuturilor, cât și a mâncărurilor. Ceaiul are o mare importanţă pentru civilizațiile asiatice, existând și legende despre cum acesta a fost descoperit. Se spune că împăratul Shennong a descoperit ceaiul în timp ce bea apă fierbinte dintr-un bol la umbra unui copac. Câteva frunze au căzut în bolul împăratului și au făcut apa să-și schimbe culoarea. Curios din fire, Shennong a sorbit și a fost plăcut surprins de aroma proaspătă și proprietățile revigorante ale băuturii. Astfel că a creat un nou obicei la curtea sa, curând adoptat de întregul său popor. „Nu îmi pasă de nemurire, ci numai de gustul ceaiului” – Lu Tong, poet chinez

Ceaiul a fost folosit dintotdeauna în medicina alternativă pentru a trata diverse boli și alergii. Este soluția ideală pentru protecția organismului împotriva bolilor de inimă sau chiar a Alzheimerului. Iar ceaiurile bio reprezintă cea mai sănătoasă alegere, fiind 100% naturale, fără aditivi și coloranți sintetici, cu arome naturale obținute exclusiv din fructe și plante.

Selecţia atentă de ceaiuri bio propusă de GoVeggie.ro face bine atât trupului, cât și sufletului:

  • Gama BioFarmland vine cu combinații de plante organice românești culese și produse manual, pentru sănătatea femeilor, conținând coada șoricelului, gălbenele, salvie, soc, albăstrele, mentă, cicoare, melisă, isop, echinacea, cimbrișor, busuioc, coajă salcie, semințe mărar, păpădie, pătlagină, troscoțel, sunătoare, roiniță, musețel, levănțică, hamei, verbena, frunze de nuc, frunze de mure, cozi de mere, fructe, flori și frunze de păducel, flori de salcâm, petale de floarea soarelui, petale de mac și multe altele.
  • Gama Farmacia Naturii propune ceaiuri funcționale care contribuie la sănătatea organelor interne, având multiple beneficii: antiinflamator gastrointestinal, renal și biliar, antihemoroidal, antitumoral, efect detoxifiant și reglator al activității cardiace, antistres și insomnie, imunitate, reglator al glandei tiroide și al diabetului.
  • Gama Shoti Maa Sundial este o colecție ayurvedică de ceaiuri 100% organice din ierburi și condimente, care-ți aprind lumina interioară, te energizează, te fac bine și îți redau energia și echilibrul natural.
  • Gama Yogi Tea vine cu blenduri ayurvedice bio pentru o stare de zen: turmeric, scorțișoară și ghimbir, salvie și oregano, lemn dulce, cardamom și verbină, ghimbir și lămâie, merișor & hibiscus, matcha cu lămâie, iasomie, ginseng, coajă de lămâie și petale de trandafiri, coji de portocale și musețel, ardei dulce și cacao, lemongrass și kombucha, hibiscus, piper, ghimbir și rădăcină aromată de angelică, frunze de zmeur, levănțică și oregano.
  • Bauturile bio instant Raab reprezintă un substitut delicios al cafelei și conțin turmeric, matcha, lucuma, zahăr din flori de cocos și scorțișoară.

Te invităm, așadar, să alegi de pe www.goveggie.ro ceaiul bio preferat și să-ți oferi câteva momente de relaxare, fiindcă acum bucuria naturii este la tine în ceașcă!

Pâinea care ne însănătoșește

Originară din Egipt, unde a fost creată acum cca 3.500 ani, pâinea cu maia are multe beneficii pentru sănătate. Maiaua este un produs din făină și apă care fermentează îndelung cu ajutorul unor bacterii numite Lactobacillus ce consumă zahărul și formează gaze de dioxid de carbon și hidrogen. Maiaua este săracă în drojdie, comparativ cu drojdia comercială. Folosirea drojdiei comerciale este o metodă rapidă de dospire, dar inferioară din punct de vedere nutrițional. În urma fermentării acesteia rezultă alcool, valoarea nutritivă a cerealelor folosite scăzând și pâinea fiind greu de digerat. Pe când pâinea cu maia oferă o calitate superioară, asigură un panel nutrițional benefic și un gust deosebit. Un alt avantaj este acela că, spre deosebire de pâinea obținută cu drojdie comercială care se alterează repede, pâinea cu maia continuă pentru mai multe zile să se îmbunătățească nutritiv fiindcă drojdia naturală din interiorul ei încă mai ‚lucrează’. În plus, atât aroma, cât și textura sunt superioare, coaja pâinii cu maia fiind mai crocantă, iar miezul mai elastic și aerat.

Mai ai nevoie și de alte motive pentru a folosi maiaua în locul drojdiei?

  • Maiaua ajută să se producă o fermentație naturală, proteinele din gluten fiind dezactivate parțial sau chiar total, ceea ce face pâinea mai ușor digerabilă.
  • Calitățile nutriționale ale pâinii cu maia cresc de la o zi la alta, datorită faptului că drojdia naturală încă fermentează.
  • Este benefică pentru flora intestinală recreând bacteriile digestive.
  • Are un indice glicemic scăzut fiind indicată diabeticilor sau celor care își doresc să aibă o greutate echilibrată.
  • Este ideală pentru copii, cărora nu li se recomanda încă produsele cu gluten – acesta ducând la anemie sau la pierderea nutrienților din corp.

 

Unde putem găsi o maia de calitate?

Gustul pâinii cu maia este ușor acrișor și are o aromă distinctă de pâine țărănească, lucru datorat prezenței acizilor lactici și acetici produși de lactobacili. În timpul dospirii pâinii cu maia, târâţa din făină este spartă, eliberând nutrienții în aluat. Pentru a te bucura la maxim de beneficiile nutritive ale pâinii preparate cu maia, recomandarea noastră este www.GoVeggie.ro, unde găsești maia lichidă bio din secară Biovegan 150g! Te scutește de crearea propriei maia, de care poate nu ai timp să te ocupi hrănind-o zilnic.

Hai, curaj, vei pregăti prima ta pâine cu maia!

Pentru rezultate garantate trebuie să urmezi instrucțiunile primite din modul de preparare și neapărat să fie cald în spațiul de lucru.

Mod de preparare: amestecă 1 plic de extract din maia lichidă bio din secară Biovegan, 500g făină de grâu, 500g făină de secară, 2 plicuri de drojdie Biovegan (18g), 2 lingurițe de sare, 750ml apă călduță, 1 linguriţă de zahăr. Frământă foarte bine și lasă compoziția la dospit 2 ore într-un loc cald. Frământă încă o dată și pune-o într-o formă de copt unsă cu ulei. Aşeaz-o în cuptorul rece, alături de un vas cu apă, și coace-o la o temperatură de 200°C timp de o oră. Apropo, poți rafina gustul pâinii adăugând în prealabil în aluat 100g ceapă călită, 100g semințe de in, 100g diferite nuci sau 1 lingură de condimente.

Un român mănâncă anual 90 kg pâine. Cât de sănătoși am fi dacă am înlocui pâinea din comerț cu cea preparată cu maia, la noi acasă…nu-i așa?

Grâul cu gust de carne

Nietzsche spunea: „Eu cred că vegetarienii cu regulile lor de a mânca mai puțin și mai simplu, au fost mai utili decât toate sistemele noastre morale.” Fie că este vorba de motive culturale, etice sau legate de sănătate, veganismul și vegetarianismul au luat amploare în ultimul deceniu, inclusiv în România. Cu toate acestea, limitările nutriționale ale acestor diete au creat dezbateri intense, ajungându-se la concluzia că adepții acestui stil de alimentație (vegană sau vegetariană) trebuie să consume mai multe tipuri de produse pentru a-și asigura aportul optim de nutrienți. Se presupune că acest regim de viață vine împreună cu o serie de carențe de diferiți nutrimenti, printre care Fier, Zinc, Calciu, vitamina B12…însă să nu uităm avantajele:

  • Alimentația bogată în fibre înseamnă și un aport important de antioxidanți, minerale și vitamine
  • Lipsa grăsimii animale te protejează de boli cardiovasculare, hipertensiune arterială și diabet
  • Risc redus de dezvoltare cancer, fiindcă, în general, vegetarienii nu fumează, beau mai puțin alcool și au mai multă activitate fizică decât carnivorii.

Dacă discutăm despre carne, unele dintre cele mai populare substitute ale ei la nivel mondial sunt soia, tempeh și şeitanul. În timp ce soia a devenit un aliment comun, seitanul nu este atât de cunoscut în țara noastră, în ciuda beneficiilor sale pentru sănătate. Seitanul este foarte popular printre vegetarieni pentru că, după ce este gătit, se aseamănă la textură și consistență cu carnea: este dens, dar, în același timp, se topește în gură și are un conținut scăzut de grăsimi. Se mai numește și gluten, carne de grâu, proteină din grâu sau gluten de grâu. Deși este obținut din grâu, nu te duce cu gândul la făină sau pâine. Două ingrediente stau la baza preparării seitanului: făina din grâu cu conținut mare de gluten și puțină apă – secretul este să se elimine, prin spălare, amidonul. Gustul seitanului este delicat și unic, însă se schimbă în funcție de condimentele folosite și rețeta în care este introdus.

Origine şi istorie

Seitanul își are originea în China, Japonia, Vietnam și alte țări din Asia de Est și de Sud-Est încă de la începutul secolului al VI-lea. Este foarte apreciat de budiști, care sunt, de regulă, vegani sau vegetarieni. Se spune că termenul seitan provine din alăturarea a două cuvinte: sei, adică „făcut din” (sau „corect / adecvat”) și tan, care în japoneză înseamnă „proteină”.

 

Iată și valorile nutriționale pentru aprox. 30g seitan:

  • Calorii: 104
  • Proteine: 21g
  • Grăsimi: 1g
  • Seleniu: 16% din cantitatea recomandată zilnic
  • Fier: 8% din cantitatea recomandată zilnic
  • Fosfor: 7% din cantitatea recomandată zilnic
  • Calciu: 4% din cantitatea recomandată zilnic
  • Cupru: 3% din cantitatea recomandată zilnic

 

După cum reiese și din datele de mai sus, seitanul este o sursă sănătoasă de proteine dacă nu ai intoleranță la gluten sau boala celiacă, desigur. Bogat în proteine și cu un conținut caloric scăzut, seitanul dă o senzație de sațietate, ceea ce înseamnă că e și un aliat pentru cei care își doresc să scadă în greutate. Așa că, dacă nu mănânci carne și vrei să îți variezi dieta sau dacă ești pur și simplu curios ce gust au niște produse vegetale proteice pe bază de şeitan, să știi că ai o varietate de produse pe GoVeggie.ro:

  • vrei să îți faci un sandviș cu bacon vegetal sau să adaugi niște bucățele de “bacon” pe o pizza vegetală? Atunci ai soluția: bacon bio vegan, o variantă vegană, preparată din şeitan, condimente și fum natural din lemn de fag.
  • ți-e poftă de un produs picant, asemănător cu salamul? Atunci încearcă varianta vegană: baton bio seitan cu ardei roşu iute, un preparat plin de vitamine și nutrienți benefici.
  • dacă există o “pomana porcului”, de ce nu ar exista și “pomana vegetalelor”? Poți să faci un dezmăț culinar cu cârnaţi vegani bio și aproape că nu vei simți diferența, pentru că se gătesc tot pe grătar sau în tigaie.
  • salatele parcă sunt mai gustoase și mai complete dacă adaugi un aliment cu conținut de proteine care să îți dea sațietate, nu-i așa? Data viitoare, poți să îți faci celebra salată Caesar cu felii de salam bio vegan afumat.

„Carne” deghizată în fruct

Ești vegetarian sau vegan și vrei să îți variezi dieta păstrând aportul necesar de vitamine, minerale și proteine? Sau doar îți place să experimentezi alimente noi și sănătoase, făcând ocazional pauză de la carne, dar râvnind după consistența și gustul acesteia? Răspunde corect acestor nevoi un fruct exotic, intrat recent pe piața românească: este vorba despre jackfruit, un fruct originar din Asia. Apropo, știai că este cel mai mare fruct care crește într-un copac? Greutatea lui poate varia între 4 și 40 de kilograme.

Având un conținut echilibrat de proteine, jackfruit-ul este un aliment bogat în nutrienți și vitamine, a cărui consistență – odată gătit – duce cu gândul la carne. Spre deosebire de alte fructe, îl poți consuma necopt, copt, crud sau gătit, în diferite combinații care să aducă bucurie papilelor tale gustative. Dacă îl prepari împreună cu alte alimente și îl condimentezi, obții rețete incredibil de delicioase.

Iată și alte informații utile despre beneficiile acestui fruct:

  • are o aromă dulce și fructată. Gustul este asociat cu o combinație de ananas, mango, pară și banană.
  • conține câte puțin din fiecare vitamină și mineral de care ai nevoie, precum și o cantitate însemnată de fibre și proteine.
  • datorită conținutului de potasiu, fibre și antioxidanți, reduce riscul bolilor cardiace, previne constipația şi menține sănătatea intestinelor.
  • semințele fructului sunt bogate în tiamină și riboflavină, compuși care dau energie și ajută la menținerea sănătății ochilor, pielii și a părului. În plus oferă mici cantități de minerale precum zinc, fier, calciu, cupru, potasiu și magneziu.
  • nu îngraşă, are doar 94 calorii la 100g de fruct.

În România, jackfruit-ul este greu de găsit în varianta crudă, însă, dacă vrei să-l încerci și să te bucuri de proprietățile lui în orice perioadă a anului, îți recomandăm o variantă sigură: Jackfruit bio Jacky F. la conservă de la GoVeggie.ro. Iar dacă ai nevoie de o sugestie de rețetă, te ajutăm noi cu una… picantă și delicioasă!

Tocăniță picantă cu jackfruit

Ingrediente1 lingură de ulei vegetal

  • 1 ceapă roșie tocată mărunt
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 1 linguriță de semințe de chimen
  • 2 lingurițe de paprika
  • 2 lingurițe de sos Tabasco (picant)
  • 1 lingură de oțet mere
  • 4 linguri sos barbecue
  • 1 conservă de 200g cu roșii cuburi
  • 2 conserve a câte 400g de Jackfruit bio Jacky F. în apă sărată

Mod de preparare:

  • Încălzește uleiul într-o tigaie și călește ceapa până când se înmoaie
  • Adaugă scorțișoara, chimenul și boiaua de ardei, apoi gătește-le împreună încă 2-3 minute. Toarnă sosul Tabasco, oțetul și sosul de barbecue și amestecă bine înainte să adaugi roșiile, bucățile de jackfruit și 200 ml apă.
  • Acoperă tigaia și lasă amestecul să fiarbă, amestecând la fiecare 5-10 minute, pentru a ajuta la desfacerea în fâșii a bucăților de jackfruit. După aceea, ia capacul și lasă compoziția la clocot încă 10 minute.
  • Ia o furculiță și verifică dacă toate fructele sunt desfăcute în fâșii. Dacă tocănița nu este destul de închegată, adaugă încă o lingură de sos barbecue.

 

Iar dacă nu ești adeptul mâncărurilor picante, găsești aici rețeta de sendviș cu jackfruit și avocado.

Semințele de chia: beneficii uimitoare pentru organism

Pline de vitamine şi minerale, ajutând la reglarea greutăţii și la controlul glicemiei, cu conținut de omega 3 mai mare decât somonul, bogate în minerale și fibre, sărace în calorii și fără gluten semințele de chia sunt o adevărată minune pentru sănătate. Semințele de chia provin de la planta numită Salvia hispanica, originară din America de Sud, și a fost consumată de azteci și mayași timp de secole întregi. 

Semințele de chia au început să fie introduse din ce în ce mai mult în meniul persoanelor care vor să aibă o alimentație sănătoasă. Aceste semințe mici și negre au un gust fad și în contact cu lichidele își măresc capacitatea și capătă o textură gelatinoasă. Această proprietate ajută organismul să mențină un echilibru hidroelectrolitic, sprinjinind astfel și procesul de digestie.

Sursă bogată în vitamine și minerale

În ciuda dimensiunii lor mici, semințele de chia sunt pline de substanțe nutritive importante. Semințele de chia conțin de asemenea acizi grași esențiali alfa-linolenic și acid linoleic, mucina, stronțiu, vitaminele A, B, E și D și minerale, inclusiv sulf, fier, iod, magneziu, mangan, niacină, tiamină.

Chia – semințele magice pentru sănătate 

Semințele de chia sunt o sursă complexă de proteine, fiind printre cele mai bogate alimente din lume din punct de vedere nutritiv. Ele sunt bogate în antioxidanți (de 3 ori mai puternici decât afinele), conțin o cantitate impresionantă de fibre, Omega 3 (de 8 ori mai mult decât somonul), calciu (de 5 ori mai mult decât laptele), bor (care ajută la absorția calciului în oase), fier (de 3 ori mai mult decât spanacul), potasiu (de 2 ori mai mult decât bananele), cupru, magneziu, zinc, seleniu, fosfor, vitamina C (de 7 ori mai multă decât portocalele).

Fiind atât de bogate în elemente nutritive, studiile au demonstrat că un consum regulat de semințe de chia poate îmbunătăți starea de sănătate în numeroase moduri.  

 

  • Asigură o digestie mai bună – Semințele de chia sunt bogate în fibre, iar acestea din urmă sunt esențiale pentru capacitatea organismului de a regla nivelul de insulină. Fiind bogate în fibre dietetice, semințele de chia ajută la reglarea tranzitului intestinal și crează rapid senzația de sațietate deoarece absorb o cantitate considerabilă de apă și își măresc volumul când ajung în stomac. Astfel se explică și de ce numeroase studii au demonstrat că semințele de chia reduc pofta de mâncare și implicit ajută la pierderea în greutate.
  • Reduc riscul bolilor de inimă – Capacitatea semințelor de chia de a reduce inflamațiile, de a regla colesterolul și tensiunea arterială le face extrem de benefice de a fi consumate pentru sănătatea inimii. De asemenea, prin consumul regulat de semințe de chia se reduce stresul oxidativ și astfel scade riscul de a dezvolta ateroscleroză.

 

În plus, semințele de chia sunt bogate în acid linoleic, un acid gras care ajută organismul să absoarbă vitaminele liposolubile A, D, E și K. Deși sunt foarte mici ca dimensiune, semințele de chia sunt destul de bogate în grăsimi sănătoase, oferind mai mulți acizi Omega-3 decât somonul. Ca sursă excelentă de acizi grași Omega-3, Chia ajută la cresterea colesterulului bun HDL, care protejează împotriva atacului cerebral și a accidentului vascular.

 

  • Îmbunătățesc performanțele fizice – Conform unor studii efectuate, s-a demonstrat că persoanele care au consumat semințe de chia au reușit să aibă o mai bună performanță în cazul unui antrenament de 90 de minute, față de persoanele care au consumat băuturi energizante sau bogate în zahăr.

 

Adăugarea unei porții de semințe de chia în alimentația zilnică, poate ajuta la creșterea metabolismului și la arderea grăsimilor de pe abdomen. De asemenea, studiile arată că semințele de chia ajută la reducerea grăsimii viscerale care este considerată ca fiind dăunătoare pentru sănătate întrucât afectează organele și contribuie la apariția diabetului zaharat și a afecțiunilor cardiace.

 

  • Îmbunătățesc sănătatea articulațiilor – Doar două linguri de semințe de chia conțin 18% din cantitatea zilnică recomandată de calciu, procentul fiind mult mai mare comparativ cu cel al lactatelor. Calciul este fundamental în menținerea sănătății și rezistenței oaselor.

 

Semințele de chia conțin de asemenea și bor, un nutrient esențial pentru sănătatea oaselor. Borul ajută la metabolizarea calciului, magneziului, manganului, fosforului și este esențial pentru creșterea sănătoasă a oaselor și a mușchilor.

 

  • Scad riscul de cancer cervical și mamar – Semințele de chia sunt bogate în acid alfa lipoic care este un acid gras Omega-3. Studiile au demonstrat că acidul lipoic limitează creșterea celulelor cancerului cervical și mamar. De asemenea, cercetătorii au descoperit că acesta duce la moartea celulelor canceroase, fără a le afecta pe cele sănătoase.
  • Sunt benefice pentru sănătatea dentară – Nu e de mirare că semințele de chia sunt un aliment de top în ceea ce privește sănătatea dinților din moment ce sunt bogate în calciu, fosfor, vitamina A și zinc. Calciul reprezintă blocul de construcție al dinților și este necesar pentru menținerea sănătății acestora.

 

Zincul ajută la prevenirea apariției tartrului, având un efect antibacterian și îndepărtând respirația urât mirositoare. Vitamina A și fosforul sunt de asemenea importanți pentru a avea dinți puternici și o gură sănătoasă.

 

  • Îmbunătățesc sănătatea pielii – Un studiu efectuat de cercetătorii din Mexic demonstrează că semințele de chia au o concentrație de antioxidanți de două ori mai mare decât cea decoperită anterior, stopând astfel cu până la 70% efectele radicalilor liberi.

 

Antioxidanții din semințele de chia accelerează procesele de reparare a pielii și previn daunele viitoare. De asemenea, consumul regulat de semințe de chia poate preveni îmbătrânirea prematură a pielii.

Pot fi consumate crude, adăugate în suc, lapte, iaurt, apă, shake-uri și în orice altă mâncare. Datorită faptului că ele absorb apa, pot fi folosite și pentru a îngroșa diferite sosuri. Se pot consuma, chiar și de către copii, zilnic, de la 1 linguriță (copii) până la 2 linguri (adulți), înmuiate 15-20 min în smoothie, cerealele de la micul dejun, iaurturi sau budinci.

TIPS

  • Pentru a înmuia semințele de chia, trebuie să folosești un raport de 1:10. Adică, la o linguriță și jumătate de semințe de chia, ai nevoie de o cană de apă. Lasă semințele să se înmoaie minimum 30 de minute, maximum 2 ore.
  • Deoarece semințele de Chia absorb lichide de până la 10 ori greutatea lor, se recomandă consumul de minim 2 l de apă pe zi.
  • Un consum de 2-3 linguri de semințe de chia pe zi este suficient pentru a profita din plin de toate mineralele și antioxidanții pe care acestea le conțin.

Detoxifierea de primăvară, alimente care curăță organismul

Este recomandat să facem o detoxifiere la fiecare schimbare de anotimp, iar primăvara cu atât mai mult pentru că organismul nostru are nevoie de o alimentație energizantă și detoxifiantă pentru a rezista schimbărilor metabolice care au lor în această perioadă și pentru a elimina toxinele acumulate în timpul lunilor de iarnă.

Organismul are capacitatea de a se detoxifia singur, prin ficat, rinichi, piele, plămâni, sistemul digestiv şi sistemul limfatic. Dar atunci când exagerăm cu consumul de produse procesate, alcool, băuturi carbogazoase, medicamente, un ajutor extern este binevenit. Și atunci, din când în când, este nevoie de o cură de eliminare a toxinelor din corp, care să readucă echilibrul natural al ficatului și organismului.

O cură de detoxifiere nu înseamnă înfometare şi nicio alimentaţie dusă la extreme, practic acționezi pe două planuri, renunți la anumiți factori perturbatori, cu mare grad de toxicitate pentru organism, de genul grăsimi animale și introduci în alimentație o serie de aliați cu rol în accelerarea eliminării reziduurilor.

Detoxifierea nu este benefică doar pentru siluetă. Pe lângă faptul că te ajută să dai jos eventualele kilograme acumulate, ajută la îmbunătăţirea aspectului pielii, la buna funcţionare a ficatului şi rinichilor, reglează presiunea sângelui şi curăţă arterele. În plus, legumele şi fructele dau energie, facilitează digestia, cresc capacitatea de concentrare și îmbunătăţesc memoria.

Semne că ai nevoie de o cură de detoxifiere

  • Senzația de iritare, oboseala, migrenele;
  • Lipsa puterii de concentrare, stări de amețeală;
  • Creşterea în greutate, retenția de apă;
  • Cearcănele, unghiile terne, tenul palid și încărcat, îngrăşarea rapidă a părului, transpirație urât mirositoare;
  • Problemele digestive.

Curățare, hrană sănătoasă, hidratare: principiile de bază pentru dieta de detoxifiere

Pentru unele persoane, detoxifierea înseamnă doar renunțarea la cafea, alcool sau fumat. Este un mod superficial de a privi problema pentru că purificarea eficientă nu presupune doar renunțarea la vicii. În esență, detoxifierea este menită să acorde răgaz aparatului digestiv și să stimuleze activitatea ficatului, a splinei și a bilei. 

Eficiența în dieta de detoxifiere depinde de alimentele consumate, durata dietei și starea generală a organismului. Important este să-i dăm posibilitatea organismului să mănânce cât mai puțin pentru că energia cheltuită pentru a metaboliza alimentele e foarte mare. 

  • Dacă începi dieta trebuie să renunți la: tutun, cofeină, alcool, faină albă, zahăr alb, carne roșie și lactate. Renunță la alimente prăjite sau afumate, nu consuma carne rosie si produse lactate cel puțin 5 zile.
  • Consumă proteine slabe, cum ar fi albușul de ou, carnea de pui sau de curcan, pește și soia. Aceste proteine secretă hormonul numit glucagon care ajută la eliminarea grăsimii.
  • Adaugă grăsimi și uleiuri esențiale în dietă. Printre acestea cele mai sănătoase sunt uleiurile din semințe de in, semințe de floarea soarelui, uleiul de măsline, avocado, pentru un efect antiinflamator.
  • Mănâncă o cantitate cât mai mare de alimente colorate. Fructele și legumele sunt bogate în fibre, minerale, vitamine și fitonutrienți care previn și chiar ajută la tratarea bolilor. Cu cât consumați mai multe alimente proaspete cu atât starea de sănătate va fi mai bună.
  • Sucurile de legume au avantajul de a nu ridica nivelul de glucoză din sânge aşa cum se întâmplă cu sucurile din fructe.
  • Nu sări peste micul dejun, vei avea mai multă energie și pe termen lung vei pierde mai ușor în greutate. Poți consuma: shake de proteine; brânză de vaci, fructe și nuci; iaurt, fructe și nuci; omletă de albuș de ou; cereale integrale cu lapte.
  • Dacă totuși nu poți bea ceai fără zahăr, înlocuieste-l cu îndulcitori din ștevie.
  • Ar trebui să ai trei mese pe zi și două gustări. În acest fel nu va mai apărea senzaţia de foame, glicemia se va păstra în limite normale şi tendinţa de a mânca alimente procesate cu zahăr şi făină albă se va diminua. Consumă: quinoa, ovăz, ciuperci, leguminoase (linte, naut), pentru că se digeră mai încet, păstrând senzaţia de saţietate pentru mai mult timp.
  • Nu mânca după ora 19. Când simți nevoia sa ronțăi ceva, poți alege castraveți sau bucăți de morcov. Poți bea ceaiuri de plante sau apă care ar putea sa reducă pofta de zahăr și să ofere senzația de stomac plin.
  • Pentru efecte maxime urmează regimul cel puțin o săptămână.
  • Sunt obligatorii 8 pahare de apă zilnic.
  • Fă o vizită la medic înainte de a începe cura de purificare a organismului, acesta îți va putea face recomandările corecte asupra alimentației și eventual îți va recomanda câteva suplimente alimentare.

Primordială în curele de detoxifiere este apa. Apa este cel mai puternic și mai la îndemână detoxifiant al organismului uman, neegalat de nimic. Corpul uman își reînnoiește celulele pe parcursul somnului de noapte. Motivul pentru care trebuie să beți apă dimineața este ca să vă ajutați organismul să se elibereze de toxine și deșeuri metabolice. În plus, apa:

  • Accelerează metabolismul;
  • Scade colesterolul;
  • Energizează;
  • Combate constipația;
  • Menține sănătatea rinichilor;
  • Asigură o bună funcționare a sistemului limfatic.

Primăvara este cel mai ușor să ții o cură de detoxifiere pentru că natura ne ajută în acest sens, apar o serie de legume și verdețuri cu puternice efecte detoxifiante, energizante și vitaminizante. Iată ce alimente mai poți consuma pentru a urma cu succes procesul de detoxifiere:

  • Salata verde – Bogată în săruri minerale de iod, magneziu, fosfor, zinc şi arsenic, dar şi în vitamine, A, B, C, D şi E, salata verde oferă imunitate organismului, iar datorită conținutului de clorofilă are un rol antianemic. Consumul de salată verde seara înlătură stresul și favorizează un somn mult mai liniştit.
  • Spanacul – Este bogat în fier, magneziu, potasiu, sodiu, dar și în vitamina C și D. Mai conține în cantități mici calciu, zinc, vitamine din complexul B. Are o capacitate calorică redusă (18 calorii/100 de grame) și ajută la purificarea sistemului digestiv, la combaterea anemiilor și a epuizărilor nervoase. Atenție, chiar dacă este sănătos, conține totuși o cantitate mare de oxalați.
  • Urzica – Chiar dacă nu pare o plantă prea “prietenoasă”, urzica este cunoscută pentru efectele tămăduitoare remarcabile datorită conținutului ridicat de săruri minerale: magneziu, potasiu, calciu, nitrați și de vitamine: A, B2, C, K. În plus, urzica are o acțiune general fortifiantă și tonică, stimulând regenerarea țesuturilor și cicatrizarea rănilor. Sub formă de salată, piure, ciorbă, suc proaspăt, ceai, urzica are o puternică acțiune diuretic-depurativă, care contribuie la detoxifierea organismului.
  • Ștevia – Deși este unul dintre substituenții naturali ai zahărului, ștevia contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Și asta din cauza conținutului de glicozide, substanțe dulci pe care organismul nu le absoarbe. Mai conține o cantitate importantă de substanțe minerale precum zinc, potasiu, magneziu, fier, dar și vitamina A, vitamina C, iar datorită conținutului de acid crisofanic, are proprietăți purgative, înlesnind eliminarea toxinelor. Consumată în mod frecvent, ștevia constituie una dintre cele mai eficiente și rapide metode de detoxifiere a organismului. În plus, ştevia ajută la digestie, reglează tensiunea arterială şi este un „ingredient” sigur în dietele de slăbire.
  • Păpădia – Consumată sub formă de salată din tije sau frunze tinere, suc, ceai, are acțiune diuretic-depurativă, scade colesterolul și este un bun drenor hepato-biliar. Este o sursă foarte bogată de vitamina A, fier, calciu și potasiu.

Ceaiul de păpădie este o varianta foarte ușor de utilizat și foarte eficientă în curele de detoxifiere, pentru că este diuretic.

5 surse de proteine pentru vegetarieni  

Proteinele sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului. Odată ajunse în organism, acestea se transformă în aminoacizi care stimulează regenerarea celulară. Mai mult decât atât, proteinele se digeră mai greu, ceea ce înseamnă că mențin senzația de sațietate pentru mai mult timp.

Dar, ceea ce este important este să ne asigurăm aminoacizii esențiali, pe care organismul nostru nu îi produce și fără de care viața nu poate conținua. În timpul procesului de digestie, proteinele sunt descompuse în aminoacizi, de aceea atunci când consumăm proteine, practic ne asigurăm aminoacizii de care avem atâta nevoie. Din cei 22 de aminoacizi care există, 9 sunt esențiali, 2 sunt semi-esențiali și 11 sunt ne-esențiali. Aminoacizii esențiali sunt “cărămizile” constructoare ale proteinelor pe care corpul nostru nu le poate produce de unul singur.

Proteinele de origine animală din cărnuri (pui, pește, curcan, porc, vită etc), ouă, lactate sunt cele care conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali, pe care care organismul nu îi poate produce de la sine. Proteinele vegetale din semințe, cereale, legume conțin 8 aminoacizi, cu excepţia proteinei extrase din soia, care îi are pe toți cei 9.

Porția zilnică recomandată pe zi este de 46 gr proteine la femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 70 de ani, și 56 gr proteine pentru barbații cu vârsta cuprinsă între 19 și 70 de ani.

Dacă îți dorești să renunți la carne temporar (în perioada postului) sau definitiv, este important să ai în vedere câteva alternative vegetariene pentru carne, sănătoase și bogate în substanțele nutritive pe care trebuie să le consumi. 

1 Leguminoasele sunt o excelentă sursă de proteine pentru vegetarieni, cele sub formă de boabe: fasolea, mazărea, lintea si năutul fiind cele mai importante. Surse excelente de fibre și antoxidanți, aceste legume conțin și o cantitate mare de proteine.

Burgeri, chiftele, tocănițe, pateuri, plăcinte la cuptor sunt doar cateva din preparatele în care lintea, fasolea sau năutul înlocuiesc cu succes carnea. Leguminoasele oferă și proteine vegetale de calitate și conțin un aport ridicat de vitamine și minerale

  • Lintea conține 9 gr de proteine la fiecare 100 gr. Pe lângă profilul proteinic ideal, lintea este considerată o sursă foarte bună de proteine, carbohidrați și fibre. Este o excelentă sursă de minerale, dintre care se disting fosforul, fierul, zincul şi magneziul, dar si de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 si B9). Lintea conferă energie și reduce riscul apariției bolilor cardiace, ajută organismul să-și păstreze o greutate adecvată și menține sistemul digestiv sănătos. Cele mai indicate sortimente de linte pentru alimentaţie sunt lintea verde şi cea roşie, care îşi păstrează cel mai bine forma şi proprietăţile în urma fierberii. 
  • Fasolea ca alternativă la carne este un aliment excelent din cauza conținutului său ridicat de fibre și aport scăzut de grăsimi. Consumul de fasole joacă un rol crucial în menținerea unui sistem digestiv sănătos. De asemenea, contribuie la reglarea nivelului de colesterol. 100 gr de fasole fiartă are 9 gr de proteine și nu conține mai mult de 120 de calorii, ceea ce înseamnă că este un aliment sățios. Sunt înlocuitorul perfect al cărnurilor în chilli, quesadillas sau tacos, mai ales dacă folosești soiuri de fasole cu boabe negre sau roșii. 
  • Mazărea uscată conține 24 gr proteine/100 gr, iar cea verde 3 gr proteine/100 gr și este bogată în vitaminele C, B9, B2, B1, B5, B6, zinc, fier, fosfor şi potasiu. Aceste vitamine ajută la reglarea nivelului de lipide, carbohidrați si proteine din organism și pot stabiliza nivelul de zahăr din sânge. Este o sursă esențială de vitamina K, care activează calciul din organism și îl face să fie mai rapid asimilat de oase. Mazărea este si o sursa importantă de acid folic și vitamina B6, substanțe importante pentru combaterea osteoporozei și arterosclerozei. Pentru a obține un profil complet de aminoacizi esențiali, se recomandă a fi consumată cu orez brun integral.
  • Boabele de năut au un conținut bogat de fibre și nutrienti și puține grăsimi. Cu un conținut de 12 grame de proteine într-o porție de 200 de grame, au mai multe proteine decât alte legume de felul lor. Sunt bune fierte și pasate în pasta humus, sau le poți folosi în salate în loc de ton sau pui. 

2 Nucile, alunele, fisticul, migdalele și semințele reprezintă o sursă excelentă de proteine și grăsimi sănătoase. Sunt pline de proteine, de grăsimi monosaturate și de fibre, ceea ce le face un aliat de nădejde în lupta împotriva kilogramelor în plus. Aceste semințe sunt bogate atât în proteine, cât și în vitaminele E, B1, B6, acid folic, minerale, precum magneziu, seleniu, mangan, cupru, fosfor, dar și fitosteroli.

3 Tofu este un produs vegetarian obținut din boabe de soia. Această brânza vegetală obținută din laptele bătut de soia este bogată în amino-acizi și poate înlocui cu succes carnea și ouăle din meniul zilnic.

În 100 de grame de tofu găsești 9 grame de proteine, ceea ce îl face o optiune sățioasă în locul cărnurilor Este un substitut bun pentru carne, în perioadele de post sau pentru persoanele vegetariene.

4 Un super aliment foarte bogat în proteine este seitanul. Acesta nu doar vine în ajutorul vegetarienilor, dar reprezintă un plus de proteine pentru oricine și aduce varietate în alimentație. Poate fi folosit la gătit și de persoanele care țin post. Seitanul este o alternativă vegetariană pentru carne, bogată în proteine, săracă în calorii și cu foarte multe beneficii pentru sănătate.

5 Quinoa este o altă sursă de proteină non-animală, ce conține și fibre, fier, magneziu, potasiu, fosfor și acid folic. Este o pseudocereală care conţine foarte multe proteine, foarte puţine grăsimi şi nu conține colesterol. Poate fi preparată prin diverse metode, adaptându-se uşor mâncărurilor orientale. Poate fi consumată la micul dejun, sub formă de terci cu nuci și fructe sau sub formă de salată cu legume sau cu fructe. Poate fi folosită în toate mâncărurile în locul orezului.

Consumul zilnic de quinoa ajută la reducerea inflamațiilor și scade riscul apariției diabetului de gradul 2, a bolilor cardiovasculare și a cancerului de colon, îmbunătățind digestia și păstrând în parametri normali greutatea corporală. Mai este si o minunată opțiune pentru cei ce urmează o dieta fără gluten, întrucât este complet lipsită de gluten.

Dacă ți-au plăcut rețetele noastre de post cu tofu, te poți abona la newsletterul GoVeggie pentru a primi noutăți despre alimentație sănătoasă, alternative vegetariene și produse organice atent selecționate.

3 rețete de post cu tofu

Importanța postului în viața noastră are implicații extraordinare asupra sănătății, indiferent că alegerea este una motivată religios sau nu. Renunțarea la alimentele de origine animală va aduce beneficii enorme la nivelul întregului organism.

După o iarnă lungă, cu o dietă bogată în carne și alte alimente grase, corpul are nevoie de detoxifiere. Ficatul și rinichii, dar mai ales sângele, se curăță de cantitatea mare de reziduri acumulate doar printr-o perioadă de pauză alimentară.

Noi ne-am gândit că, la început de primăvară, perioada postului este momentul ideal să începem cu un tonus mai bun, așa că v-am pregătit 3 rețete de post, delicioase și rapide, care au la bază un aliment bogat în proteine și grăsimi bune: tofu.

1. Paste cu chifteluțe din tofu 

Ingrediente:

  • 1 pachet carne tocată din tofu
  • 1 pachet paste bio din orez integrale
  • 2 linguri ulei de măsline
  • Sare după gust  

Pentru sos:

  • 300 ml suc de roșii
  • 1 jumătate de ardei gras tăiat mărunt
  • 2 căței de usturoi  
  • Sare, piper, oregano, busuioc
  • 2 linguri ulei de măsline

Mod de preparare:

Se formează chifteluțe mici și se prăjesc în ulei, timp de câteva minute. Ardeiul se călește în puțin ulei de măsline, după care se adaugă sucul de roșii. La final se adaugă usturoiul tocat mărunt, sarea și condimentele.

Se fierb pastele in apă cu două linguri de ulei de măsline și puțină sare, iar după aceea oregano după gust. Pastele se scurg bine de apă, după care se adaugă sosul și chifteluțele din tofu.

2. Salată de primăvară cu tofu 

Ingrediente:

  • 100 g Tofu bio mediteranean
  • 1 salată verde
  • 100 g de roșii
  • 100 g castraveți
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • Sare și piper după gust
  • 1 linguriță zeamă de lămâie (opțional)

Mod de preparare

Se taie în bucăți legumele si tofu și se amestecă într-un bol împreună cu uleiul și sucul de lămâie. Tot ce îți rămâne să faci este să le condimentezi așa cum îți place.

3. Orez cu tofu la grătar 

Ingrediente 

  • 1 litru de apă
  • Legume: 1 ardei gras, 1 morcov, 1 dovlecel zucchini
  • 1 cană de orez brun
  • 2 linguri de ulei
  • Sare și piper
  • Tofu

Mod de preparare 

Se pune 1l de apă la fiert într-o cratiță, peste care se adaugă o linguriță de sare și două linguri de ulei. Legumele se introduc când apa clocotește în funcție de timpul de fierbere: morcovul, ardeiul și mai apoi dovlecelul. Când legumele au fiert, se poate adăuga orezul. Se fierbe orezul la foc mic și se amestecă usor pentru a nu se lipi. În cazul în care apa a scăzut prea mult, iar orezul nu este fiert încă, se poate completa cu apă caldă. La final, presară puțin piper sau alte condimente, după preferințe.

Tofu se taie felii și se pune pe grătarul încins. Se stropește cu ulei de măsline și se lasă să se rumenească pe ambele părți.

Secret de preparare pentru tofu

Pentru că tofu absoarbe foarte multă apă este de preferat să-l scurgi bine înainte de a-l găti. Pune bucata de tofu pe o farfurie în care în prealabil ai așezat câteva șervețele de bucătărie. Deasupra, așează o altă farfurie cu un obiect greu, astfel încât să se exercite presiune, iar apa din tofu să se scurgă.

Dacă ți-au plăcut rețetele noastre de post cu tofu, te poți abona la newsletterul GoVeggie pentru a primi noutăți despre alimentație sănătoasă, alternative vegetariene și produse organice atent selecționate.